Vágólapra másolva!
Egervári Sándor a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya döbbenetes dolognak tartja, hogy egy ilyen fontos időszak, a Norvégia elleni két Európa-bajnoki pótselejtező előtt a nemzeti csapat teljes stábját lecserélik. Szerinte nagy különbség van Bernd Storck és Dárdai Pál között, és a változások miatt nem lát ötven százalék esélyt sem a kijutásra.

"Akár a korábbi vb- vagy Eb-selejtezőn, ezúttal is a harmadik helyet tudta elérni a magyar válogatott. Nagyon úgy néz ki, hogy ez a generáció, ha jó állapotban van, akkor a harmadik helyet érheti el. Erre készítettük fel őket az elmúlt 20-30 évben" - értékelte a csoportkörbeli helyezést Egervári Sándor a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

"Jelentős különbség volt a mi időszakunk és a mostani selejtező között. Mi abszolút a második helyet céloztuk meg, hiszen számunkra akkor csak a második hely jelenthetett volna világversenyen való megjelenést. Nekünk ilyen óvatos célkitűzésünk nem lehetett, hiszen az nem jelentett volna előrelépést. Mind a két selejtezőcsoportban a második helyen voltunk tartósan, utolsó fél évben estünk vissza sajnos mindkét alkalommal. Mi nagyon komolyan készültünk arra, hogy a második hely elérhető, és erről a célkitűzésről nem is tettünk le, még akkor sem, ha az az álmaink megvalósulását jelentette volna."

Egervári Sándor Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Szerinte jókora különbség van a két legutóbbi szövetségi kapitány között.

Bernd Storck egy megosztó, Dárdai Pál pedig egy integráló személyiség.

Egy csapatjátékot, egy közösséget felépíteni sokkal inkább az integráló személyiségek tudnak, és nem azok, akik megosztóak. Nagyon sok információ jön, hiszen szűk világ a miénk, nyilván nem közvetlen, hanem közvetett módon. Döbbenetes dolog, hogy azt a stábot, amely a játékosok számára nagyon fontos volt, hiszen ők azok, akik tudtak kommunikálni elsősorban, ők azok, akik elsősorban segíteni tudtak ezeknek a játékosoknak, akik legjobban ismerték a magyar mezőnyt, éppen most, egy fontos időszak előtt elbocsájtják" - mondta.

Úgy vélte, egy új edző - bármennyire is világklasszis futballista volt Andy Möller - nem ismerheti tökéletesen a játékosokat, bármi új megtanulására pedig kevés néhány nap.

Bernd Storck, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Polyák Attila - Origo

"Mi érzelmi alapon vagyunk magyarok, úgy is szurkolunk. Tartok tőle, hogy ez most nem volt helyes lépés.

Az álmoskönyv szerint nem egy jó döntés az utolsó 2-3 hétben változtatni,

és a játékosoknak új arccal, új elképzeléssel szembetalálni magukat akkor, amikor nagyjából jó mederben folytak a dolgok. Hiszen a harmadik helyezett csapat mindenféleképpen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Még akkor is, ha ez Dárdai idejében lényegesen jobb csapatteljesítményt és eredményességet hozott" - árulta el a volt kapitány.

Elismerte, hogy a változásnak néha pozitív hatása van a futballban, de ez elsősorban akkor igaz, ha egy kiesésre álló, reménytelen helyzetben lévő csapathoz visznek új edzőt.

"Itt most nem erről volt szó, ez egy működő, jól bejáratott gépezet, hellyel-közzel a maximumot hozta ki magából az összes játékosunk. A változás miatt sajnos attól tartok, hogy nem tudok 50 százalékot adni a magyar csapatnak.

Szerintem a váltás egy kapkodás eredménye,

ez szakmailag megmagyarázhatatlan ilyen rövid távon."