Dzsudzsák: Ha 1-0-ra nyerünk, az sem érdekel

Dzsudzsák Balázs
Telki, 2015. október 5. Németh Krisztián (b) és Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó válogatott tagjai a csapat Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzése előtti edzésen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában 2015. október 5-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott tagjait nem nyomasztja, hogy történelmi sikert érhetnek el, ha csütörtökön legyőzik Feröer-szigetek válogatottját. A Telkiben tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy sem a csapat-, sem a szövetségi kapitány nem izgulja túl a meccset, mindenki tudja a feladatát, és győzni akar. 

"Lehet, hogy majd kapok ezért a mondatomért hideget-meleget, de őszintén szólva nem érdekel, ha csak 1-0-ra nyerünk, és nem fogunk brillírozni - mondta az Origo kérdésére Dzsudzsák Balázs, majd hozzátette, a kinti mérkőzést sem érezte annyira tragikusnak, mint a közvélemény. "Nyerni akartunk, és nyertünk is. Ahogy akkor Dárdai Pali mondta, csak a három pont volt a fontos, és azt megszereztük."

Németh Krisztián (b) élete formájában van, Dzsudzsák Balázs szerint csak a győzelem számít Forrás: MTI/Illyés Tibor

Egyelőre nehéz megállapítani, milyen mérkőzés vár ránk, hiszen a feröerieknek is lesznek hiányzóik (LINK), de a játékosok az első mérkőzésen történtek ellenére bizakodnak. "Be kell vallanunk, hogy eléggé megleptek minket idegenben - kezdte Gera Zoltán. - Arra számítottunk, hogy a tipikus északi futballt fogják játszani, ehelyett egy nagyon szervezetten védekező, a labdát jól tartó ellenféllel találkoztunk."

Senki nem fejlődött többet Feröernél

"Szerintem az egész világon nincs még egy olyan sokat fejlődött csapat, mint a feröeri, az elmúlt két évben óriásit léptek előre - tette hozzá Gera. - Ebben viszont az a jó, hogy most már senkinek esze ágában nincs lebecsülni őket a mieink közül."

A feröeri 1-0-s vereséggel kapcsolatban Juhász Roland kiemelte, hogy műfüvön játszották a meccset, ami nem fekszik a mieinknek, de azt a Videoton védője is elismerte, hogy játszhattak volna jobban is. "Budapesten egészen más lesz, biztosan sokkal jobbak leszünk még úgy is, hogy nem számíthatunk a szurkolóink támogatására" - mondta Juhász a zárt kapus meccsről.

Németh élete formájában

Németh Krisztián remek formában érezett meg a válogatotthoz, a csatár ontja a gólokat az MLS-ben, de továbbra sem gondolja úgy, hogy ettől automatikusan helye lenne a válogatottban. "Megpróbálom átmenteni a góllövő formámat a válogatottra is, ha lehetőséget kapok. Örülök, hogy jól megy a játék, és jönnek a gólok, egy csatárnak mindig ez a legfontosabb."

Németh az Origo kérdésére, miszerint most játszik-e élete formájában, azt válaszolta, "azt hiszem, igen, most vagyok a legjobb. Egy nagyon pozitív közegbe kerültem, ami a legjobbat hozza ki belőlem, és jól sikerült a felkészülésem is, úgyhogy most minden egyben van körülöttem."

Egy folyamat közepén a válogatott

"Tudjuk, hogy történelmi lehetőség kapujában állunk, hiszen ha legyőzzük Feröert, a playoffot már senki nem veheti el tőlünk - mondta Bernd Storck szövetségi kapitány. - A játékosaim azonban nem roppannak össze a nyomás alatt, mert tudják, ők harcolták ki, hogy ilyen helyzetből várhassuk a mérkőzést, jogosan állunk a csoportban ott, ahol."

A kapitány hozzátette, a feröeri mérkőzéssel az volt a legnagyobb baj, hogy 60 százalékban az ellenfélnél volt a labda. "Új játékstílust tanulunk, ami természetesen egy folyamat. Nem állunk vele rosszul, de még messze nem tartunk ott, ahol szeretnénk. A legfontosabb az lenne, hogy a labdabirtoklásra épülő játékunk minél hatékonyabbá váljon."

Bernd Storck új stílust építene a válogatottnál Forrás: MTI/Illyés Tibor


"Észak-Írorszában sem az utolsó pillanatban veszítettük el a győzelmet, hanem jóval korábban, amikor feladtuk a saját játékunkat, és elkezdtünk csak a védekezésre koncentrálni. Az egyenlítéshez vezető egyéni hibák mellett azt kell megfejtenünk, miért adtuk fel, ami előtte kiválóan működött" - magyarázta Storck az Origo kérdésére.

Az új játékstílust már kezdi megérteni a csapat, de Storck elmondta, hogy szövetségi kapitányként kevés ideje van együtt készülni a csapattal, így a változtatások kifutására is több időt kell hagyni. "Szerintem az Európa-bajnokságig el tudjuk végezni a munkát, ha ott leszünk Franciaországban" - válaszolta az Origo tudósítójának a szövetségi kapitány.