Storck: Változtatni kell az emberek szemléletén

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Görögország elleni Eb-selejtező labdarúgó-mérkőzés előtti sajtótájékoztatón az athéni Karaiszkákisz Stadionban 2015. október 10-én.
Athén, 2015. október 10. Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Görögország elleni Eb-selejtező labdarúgó-mérkőzés előtti sajtótájékoztatón az athéni Karaiszkákisz Stadionban 2015. október 10-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck szerint a csapat jelesre vizsgázott, és végig az volt a cél, hogy odaérjen a harmadik helyre. A kapitány szerint nem jó dolog, hogy a magyar emberek folyton a múlttal foglalkoznak, és amikor kedden kiderült, hogy a törökök és a kazahok győzelme miatt nem jutunk ki az Eb-re, hanem pótselejtezőt játszunk, több játékost is felhívott, hogy ne szomorkodjanak.

Storck azt mondta, amikor kiderült, hogy Dárdai Pál távozik a válogatott éléről, az volt a cél, hogy megtartsák a harmadik helyet a csoportban.

"Fontos volt elérni, hogy a csapat ne térjen le arról az útról, amelyre az elődöm segítségével lépett. Borzasztóan nehéz ilyenkor tartani a szintet - főkén egy edzőcsere után. Csakhogy a válogatott jelesre vizsgázott. A csapatszellem meghozta az eredményét" - nyilatkozta a szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak.

Nem csak védekezni tudunk

Stock szerint a csapat bizonyította, hogy tud futballozni, és előhívta a statisztikát is, a Feröer elleni meccsen például 670-szer passzoltak a játékosok, a számok alapján azon a találkozón teljesített a legjobban a csapat.

Mindig is a pótselejtező lebegett a szeme előtt Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Megmutattuk, hogy nem kizárólag olyan csapat vagyunk, amelynek védekeznie kell, mert csak azt tud. Nem! Olyan csapat vagyunk, amely szervezettségére, a fegyelmezettségére épít, és képes támadni. Ezt Görögországban is láthatta mindenki".

A szereplés nem szerencse kérdése volt

A kapitánynak végig a pótselejtező lebegett a szeme előtt, így akkor sem omlott össze, amikor kedd este kiderült, hogy a törökök és a kazahok győzelme miatt nem jutott ki legjobb harmadikként a csapat az Eb-re. Fel is hívott több játékost, és elmondta nekik, hogy nem kell szomorkodniuk, inkább legyenek büszkéke arra, amit eddig elértek.

"Amikor jól játszunk, a magyarok mindig azt mondják, persze, mert az ellenfelünk gyenge. Pedig ez nem így van. Mi jók vagyunk. Azért állunk ott, ahol, mert adott esetben felülkerekedtünk ellenfeleinken. A szereplésünk nem elsősorban szerencse, inkább tudás kérdése volt. Változtatni kell az emberek szemléletén és hozzáállásán, különben a szurkolók állandóan csak a múltba révednek és siránkoznak" - magyarázta a kapitány.

Nem szabad állandóan a múlttal foglalkoznunk

Storck szerint hiba lenne a törököket és a kazahokat átkozni az elmaradt kijutás miatt, mert a tetteinkért kizárólag mi vagyunk a felelősek, és saját magunkban kell keresnünk a hibát. "Tessék, itt van ez a két összecsapás, amelyen megmutathatjuk, hogy Franciaországban a helyünk. Nem szabad állandóan a múlttal foglalkoznunk és Puskásékat emlegetnünk. Érdemes inkább a maiaknak reményt, valamint támogatást adnunk".

A német szakembernek nincs kívánsága a pótselejtezős ellenféllel kapcsolatban, csak abban bízik, hogy idegenben kezdhetjük a párharcot. A Feröer elleni meccset csereként beállva két góljával eldöntő Böde Dánielről azt mondta, nem hagyta magát befolyásolni a behívásakor, azért lett kerettag, mert megdolgozott érte.

A 4-3-as vereséggel végződő görög meccsről Storck kifejtette, hogy a végén nem maradt szufla a csapatban, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor félidőben megtudták, hogy a románok vezetnek, leeresztett a csapat. A kapitány elismerte, hogy erőnlét terén nagy a lemaradása a csapatnak, és a pótselejtezőn emiatt nagy a valószínűsége, hogy nem lesz ugyanaz a kezdő a két meccsen.