Vágólapra másolva!
Két tétmeccs, két győzelem: eddig ez Bogdám Ádám mérlege a Liverpoolban. A magyar válogatott kapus a Bournemouth elleni Ligakupa-nyolcaddöntőn hibátlan teljesítményt nyújtott, így reméli, a negyeddöntőben is ő védhet. Arról is mesélt, a pályán szélén őrült Jürgen Klopp milyen az öltözőben.

Bogdán Ádám második tétmeccse is jól sikerült a Liverpoolban: a Ligakupa nyolcaddöntőjében több fontos védéssel nagy szerepet játszott a Bournemouth 1-0-s legyőzésében. A Liverpool ezzel a sikerrel a legjobb nyolc között jár a Ligakupában, a negyeddöntőben november végén a Southamptonhoz látogat.

A magyar válogatott kapus négyszer is nagyot védett. Rögtön a meccs elején lábbal hárított Stanislas ziccerénél, majd még az első félidőben a Bournemouth csatárának egy fejesét és egy szabadrúgását is megfogta. A meccs legvégén pedig Ritchie ravasz lövését kellett a bal kapufánál kitolnia.

Bogdán legfontosabb megmozdulásai a Bournemouth ellen:


"Hogy melyik volt a legnehezebb? Az első. Az egy jól kivitelezett védés volt, ráadásul a meccs elején, éppen emiatt fontos is volt, mert rossz irányba mozdíthatta volna el a találkozót.

és a csapatnak is egy jelzés, hogy kapjuk össze magunkat. A szabadrúgásnál sem volt könnyű dolgom, mert szétrebbent a sorfal, és köztük rúgta el a labdát, de nem pánikoltam" – mondta Bogdán az Origónak.

Semmibe sem lehetett belekötni

A 28 éves kapus úgy érzi, tökéletes volt a Bournemouth elleni mérkőzése – legyen szó akár a beadások hárításáról, a helyezkedésről, a tisztázásokról vagy a visszapasszolt labdák megjátszásáról, semmibe sem lehetett belekötni. "Koncentrált voltam, végig meccsben éreztem magam" – mondta Bogdán.

Első liverpooli tétmeccsén, a Ligakupa előző körében a Carlisle United ellen egy gólt kapott, a büntetőpárbajban viszont három tizenegyest kivédve vált hőssé.

A Ligakupa-sorozat már az övé Forrás: AFP/Paul Ellis


Jürgen Klopp a Bournemouth ellen több olyan játékosnak is lehetőséget adott, aki eddig keveset játszott. Bogdán szerint indokolt a rotáció, mivel a csapat három kemény meccsen van túl, játszott a legutóbbi hat PL-fellépését veretlenül megvívó Tottenhammel és a masszív Southamptonnal, valamint az Európa Ligában az orosz Rubin Kazannyal.

"A nyolc között kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is, bár pont a mostani forduló mutatta meg, hogy nem lehet biztosra menni, hiszen a Manchester Unitedet és az Arsenalt is másodosztályú ellenfél ejtette ki. Úgyhogy nehéz jósolni a Southampton elleni párharcra, de

A mostani siker egyébként nemcsak Bogdán számára volt kiemelten fontos, hiszen ez volt Klopp negyedik meccsén az első győzelme, mióta átvette az irányítást a kirúgott Brendan Rodgerstől.

Egy jellegzetes Klopp-mozdulat Forrás: DPPI media/Paul Currie


A német edzőtől már Dortmundban is láthattuk, hogy a pálya mellett teljesen együtt él a meccsel, és a góloknál szinte kiugrik a bőréből, ha meg épp olyanja van, akkor leüvölti a bíró fejét. Bogdán Ádám állítja:

ez nem csak póz.

"Klopp ugyanazt adja nekünk az öltözőben, amit az emberek látna tőle a meccseken. Nem fojtja magába az érzelmeit, közvetlen, és nem köntörfalaz. Az edzések elég intenzívek, és a játék is, amit elvár a csapattól. Nekem Rodgersszel sem volt bajom, az edzések nála is nehezek voltak, most is azok, és ugyanazért küzdök most is, mint akkor. A játékos feladata, hogy alkalmazkodjon, és megcsinálja, amit az edző követel."

A norvégok ellen a földön kell tartani a labdát

Bogdán Ádám tagja a Norvégia elleni Eb-pótselejtezőre készülő válogatott bő keretének. Azt mondta, egyelőre annyit tud csak a norvégokról, hogy fizikailag erősek, amellett szervezettek is, de biztos benne, hogy meg lehet találni a gyenge pontjukat. "Három éve játszottunk velük, akkor kikaptunk otthon egy barátságos meccsen 2-0-ra, én akkor nem játszottam. Lesz időnk felkészülni rájuk, olyan taktikát kell követni, amivel érvényesülni tudunk ellenünk, például, ha a földön tartjuk a labdát és kombinatívan játszunk. Az biztos, hogy ugyanolyan elánnal kell kimennünk a pályára, mint ahogy ők fognak, az nem fordulhat elő, hogy lelkesebbek, mint mi".

Bár Klopp hozta magával korábbi pályaedzőit, a kapusedző posztján nem volt változás, ami Bogdánnak jól jött, mert a mostani edzőjével már feltérképezték, mi az, amiben fejlődnie kell, és így folytathatják a megkezdett munkát. Bogdán szerint Klopp nem csinál ügyet a kapuskérdésből, örül annak, hogy ő most jól védett, de ugyanúgy elégedett volt, amikor a belga Mignolet lehozta kapott gól nélkül a Tottenham elleni bajnokit.

Jön a Chelsea

A Liverpool 10 forduló után 14 ponttal a 9. helyen áll, két vereséget szenvedett, a MU-tól 3-1-re, a West Hamtől 3-0-ra kapott ki. A vörösök az előttük álló riválisok közül játszottak már az Arsenallal, a Tottenhammel és a Southamptonnal is, mindegyikkel döntetlent.

A hét végén az a Chelsea lesz az ellenfél, amely a bajnokság elején gödörbe került, és azóta sem tud kilábalni belőle. Bogdán azt mondja, őket nem téveszti meg a tabella, mert ugyanazok a játékosok alkotják Mourinho csapatát, akik az előző szezonban még bajnokságot nyertek.