Vágólapra másolva!
Fiola Attilát gyerekként nem is érdekelte a foci, mígnem egy barátja hozzásegítette, hogy a 39-es lábán 43-as cipővel elinduljon a válogatottságig vezető úton. Ott aztán egy hiányposzton, jobbhátvédként szerepel már nyolc meccs óta kiválóan, noha ő középen jobban érezné magát. Dárdai Pál távozását nehezen emészti meg, mert hozzá fogható edzővel még nem találkozott.
  • Fiola Attila volt a válogatott talán legjobbja az utóbbi meccseken.
  • Nem is a saját posztján szerepel, de lassan megbarátkozik vele.
  • Itthonról lett válogatott, 25 évesen Felcsúton játszik.
  • A Bundesligába szerződne a legszívesebben.

Ha valakin, rajtad nem múlt, hogy a magyar csapat már Belfastban kivívja az Eb-részvételt. Milyen visszajelzéseket kaptál?

A reakciók pozitívak voltak. Védőként örültem, hogy Romániától nem kaptunk gólt, szerettünk volna nyerni, de a budapesti egy ikszes meccs volt. Az északírek elleni meccs után viszont hiányérzetem volt, rossz szájízzel jöttünk haza az elmaradt győzelem miatt. De ilyen a foci, menni kell tovább.

Nagyon bánt a Belfastban elvesztett két pont?

Ezt az érzést nem kívánom senkinek. Ez is egy ikszes meccs volt, de mivel egy szerencsés góllal vezetést szereztünk, az előnyt meg is kellett volna tartanunk.

Eddig nyolcszor volt válogatott, az eddigi játéka alapján ennél még sokkal többször az lehet Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


Védőként hogy látod, jó ötlet volt a végén, emberelőnyben Vanczákot becserélni?

Az északírek végig ívelgettek, ezért jó döntés volt, mert Vili jól fejelő játékos. Ettől függetlenül, az utolsó percekben el kellett volna dugni a labdát, de az 1-0-s vezetésünknél kicsit kapkodtunk, vártuk, hogy vége legyen a meccsnek. Sajnos a vége rosszul sült el.

Magaddal mennyire voltál elégedett az utóbbi két meccsen?

Amit rám bíztak, azt nagyjából megoldottam. De alapvetően nem jobbhátvéd a pozícióm. Persze ott játszom, ahol a legnagyobb szükség van rám.

Melyik a kedvenc posztod?

Pakson több mint száz élvonalbeli meccsem volt középső védőként, aztán Felcsúton védekező középpályásként számoltak velem, illetve az utolsó bajnokin jobbhátvéd voltam. Középen jobban szeretek futballozni, de ez csak az NB I-re igaz, mert itt jobbhátvédként nincs annyi feladat. Nem az igazi, ha csak 5-10 percenként érhetek labdába.

Most hogy látod az Eb-esélyeinket?

Számolgattunk, hogy ha megverjük Észak-Írországot és a Feröer-szigeteket, akkor meglett volna az Eb, akár úgy, hogy az első két hely valamelyikén végzünk. Így most nehezebb, mert az ukránoknak 13 pontja van, számukra nyilvánvaló, hogy nyerniük kell Spanyolország ellen az Eb-ért. Nekünk a görögök elleni végeredmény már nem számít, mert ők az utolsók a csoportban.

Igaz, hogy a Berlinbe távozott előző kapitány, Dárdai Pál is ad még taktikai tanácsokat?

Az összetartás első hetében Németországban volt, majd találkoztunk, beszéltünk Telkiben. Biztosan beszélt a kapitánnyal és a másodedzőkkel is arról, hogy mi a helyzet, mi hogyan működik.

Tetszettek neki a felcsúti körülmények, ezért elfogadta a Puskás Akadémia ajánlatát (sárga mezben, középen) Forrás: MTI/Illyés Tibor


Nagy a különbség Bernd Storck és Dárdai között?

Teljesen más a két ember. Pali sokszoros válogatott játékos, teljesen máshogy mondja el a taktikai útravalót. De már eleve az is nagy különbség, hogy Storck angolul beszél velünk.

Juhász Roland azt mondta Dárdairól, "elhiteti a játékosokkal, hogy ők a legjobbak, mindig önbizalmat ad mindenkinek". Hasonlóan érzed?

Paliban valóban megvan ez, el tudja hitetni a játékosokkal, hogy az adott meccsen csak nyerhetünk.

Találkoztál már hasonlóan szuggesztív magyar edzővel?

Még nem. Örülnék, ha Pali lenne az edzőm vagy tíz évig. Benne megvan minden, aminek egy edzőben meg kell lennie. Jó edzéseket is tartott, jól tud motiválni, nagyon jól tud meccselni is, nála sokat lehet fejlődni.

Igaz, hogy Storck viszont nem a legnépszerűbb a játékosok körében?

A többiek nevében nem tudok mit mondani. Én az összetartás előtt is találkoztam vele, mert behívott pár játékost ismerkedésre. Semmi bajom vele, szimpatikus ember, elvégzi rendesen a munkát, jó edzéseket tart. De nem tudja úgy átadni a dolgokat, ahogyan Pali tudta. Ez azért lehet, mert ő angolul beszél, és ez így teljesen más.

Aki nem beszél elég jól angolul, hogyan értesül a taktikáról?

Lefordítják, hogy mit szeretne, ezzel nincsen gond. De ez mégsem olyan, mint amikor Pali feltüzelte magát, és elmondta, hogy mit kell, hogy kell.

Pakson végig középhátvédként szerepelt (jobbra) Forrás: MTI/Beliczay László


Nyolcszoros válogatott vagy, most már a Puskás Akadémia játékosaként. Orbán Viktor miniszterelnök gratulált már?

Eredetileg Paksról lettem válogatott, de persze, egyszer-kétszer gratulált. A román és az északír meccs óta azonban még nem találkoztunk.

2015-ben miért éppen a Puskás Akadémiába igazoltál?

A Paks a Magyar Villamos Művek szponzori kilépése után nem volt a legjobb anyagi helyzetben. Miután megkerestek Felcsútról, megnéztem a körülményeket, és minden rendben volt, így örömmel igazoltam oda. De nem tettem még le a légióskodásról sem.

Négy éve azt mondtad, a Bundesliga vagy akár a Bundesliga II lenne álmaid netovábbja. Azóta változott a helyzet?

Nem változott, a német foci továbbra is nagyon tetszik, a stílusom is odaillő lenne, de persze ez nem kívánságműsor. Mindenesetre jó lenne egy erősebb bajnokságban futballozni, ahol tovább fejlődhetnék. A Premier League is tetszik, az Arsenal a kedvenc csapatom, mondjuk az angol futball teljesen más, mint a német.

Egyszer azt mondtad, gyerekkorodban még focizni sem szerettél. Mikor változott ez meg?

Kiskoromban valóban nem rajongtam a fociért, de aztán 8-9 éves lehettem, amikor az egyik barátom lehívott focizni Dunakömlődön. Sokat köszönhetek neki. Sajnos azóta autóbalesetben meghalt. Ha akkor nem hív magával, lehet, hogy soha nem lett volna belőlem futballista.

Biztos tagja lett a válogatottnak (14-es mezben) Forrás: MTI/Kovács Tamás


Azt mondtad, hogy "középső védőként nekem a magyar első osztályból nem sok esélyem van a meghívóra". Végül is igazad lett, hiszen jobbhátvédként szerepelsz a válogatottban.

Ezt a testfelépítésem miatt emeltem ki, mivel sokan mondták, hogy az én adottságaimmal nem vihetem sokra belső védőként, mert nem vagyok 190 centis, 85-90 kilós. Az NB I-ben folyamatosan játszani tudtam belső védőként, jól is teljesítettem, de a válogatottba nem volt esélyem bekerülni. Külföldről is néztek, és azt mondták, tetszem nekik, csak a felépítésem nem megfelelő. Pedig én 184 centisen és 75 kilósan is középső védőként szeretek – és szerintem tudok is – a legjobban futballozni.

Akkor hogyan fogsz külföldre szerződni?

Olyan poszton, ahol számolnak velem. A válogatottba is jobbhátvédként kerültem be, úgyhogy innen is van kiút. Kezdem megszokni ezt a posztot.

Alacsony védők

Nem egyértelmű, hogy Fiola Attila 184 centisen alacsony középső védőnek számít-e, az aranylabdás és világbajnok Fabio Cannavaro, például, a maga 176 centijével nyerte meg a fejpárbajai többségét. Sőt a Barcelonában egy ideje már főként a védelem közepén szereplő Javier Mascherano csak 175 centi magas. "Az Arsenalban szereplő Laurent Koscielny hasonló alkatú, mint én – 186 centi, 75 kg –, és a játéka is nagyon tetszik" – mondta erről Fiola.