Kapcsolatok nélkül sosem leszel FIFA-elnök

Zico, Robin van Persie, Nigel de Jong, Dirk Kuyt, foci, foci-vb
BRAZIL, Rio de Janeiro : Former Brazilian midfielder Zico (2L) chats with Netherlands' forward Robin van Persie (R) next to Netherlands' forward Dirk Kuyt (L) and Netherlands' midfielder Nigel de Jong (2R) after a training session at Flamengo Stadium in Rio de Janeiro, on June 26, 2014 during the 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöki pozíciójára pályázó Zico úgy véli: a szervezet túl szigorú feltételt támaszt azzal, hogy öt nemzeti szövetség támogató levelét meg kell szerezni a hivatalos jelöltté váláshoz. 

A játékosként világbajnoki bronzérmes brazil szakvezető szerint azok, akik korábban nem tevékenykedtek a FIFA-ban vagy valamelyik kontinentális szövetségben, hátrányból indulnak a szűkebb kapcsolatrendszerük miatt. "Én vagyok az egyetlen kívülálló a kandidálók között. Sosem voltam tagja a FIFA egyik bizottságának sem" - nyilatkozta Zico.

Hozzátette, a tagországok kivárnak a támogatással, hiszen nem akarják idő előtt felfedni, melyik jelölt mögött állnak. Ez szerinte megnehezíti a támogató levelek begyűjtését, aminek a határideje egyébként október 26-a. "A probléma nem az, hogy én áldozatául esek ennek a szabálynak" - fejtette ki a 62 éves elnökjelölt. - "A gond az, bárki, aki dolgozni akar, és egy nap jelöltetné magát, hasonló helyzetbe kerülhet."

Zico érti a játékosok nyelvét Forrás: AFP/Damien Meyer

Zico mellett Ali bin al-Husszein jordán herceg, a nigériai Segun Odegbami, a dél-koreai Csung Mong Jun, az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért.

Megtisztulna a FIFA

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Az új elnök megválasztására február 26-án kerül sor.