Aggódik a polgármester a fradisták újpesti meccsnézése miatt

Fradi-Ferencváros szurkolóinak demonstrációja a Népligetban, Az egyetértés napja c. tüntetés a Fradi Sas figura kitiltása és a véna scannerGrupama Arénában való  bevezetése elen.
Fotó: Dudás Szabolcs
2015.04.12.
Fradi-Ferencváros szurkolóinak demonstrációja a Népligetban, Az egyetértés napja c. tüntetés a Fradi Sas figura kitiltása és a véna scannerGrupama Arénában való bevezetése elen. Fotó: Dudás Szabolcs 2015.04.12.
Vágólapra másolva!
Wintermantel Zsolt újpesti polgármester szerint az önkormányzatnak nem volt törvényi felhatalmazása, így döntési mozgástere sem, hogy a Fradi ultrái ne a Megyeri út közelében kövessék figyelemmel a szombat esti rangadót. Pedig a polgármester érthetetlennek, ésszerűtlennek, sőt provokatívnak tartja a helyszínválasztást.

Az FTC ultrái továbbra sem buzdítják csapatukat a stadionban - mivel a klubvezetés, illetve a vénaszkenner ellen tüntetnek -, ezért a Megyeri út-Váci út kereszteződésnél óriáskivetítőn követik majd figyelemmel az Újpest elleni rangadót. Miután a hír napvilágra került, számos Újpest-szurkoló és még több újpesti polgár azzal kereste meg Wintermantel Zsoltot, hogy miként engedélyezhette ezt az önkormányzat.

"Tájékoztatok mindenkit, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá eső tüntetést jelentettek be az FTC-szurkolók, melyet a rendőrség a hatályos törvények szerint tudomásul vett. Ez alapján, az egyéb törvényi rendelkezések betartása esetén, az FTC-szurkolók gyakorolhatják az alaptörvényben biztosított állampolgári jogaikat. Az önkormányzatnak ebben nincs törvényi felhatalmazása, így döntési mozgástere sem.

- írta a Facebookon az újpesti polgármester.

Szerinte a rendőrség úgy ítélte meg, hogy ez a tüntetés, a törvény rendelkezései alapján, nem jár az állami szervek működésének, vagy a közlekedés aránytalan zavarásával. Hozzátette, hogy

az eseményen a rend fenntartásáról a szervezőknek kell gondoskodniuk,

és a rendőrség beavatkozására csak akkor kerül sor, ha jogsértés történik.

Fradi-szurkolók demonstrációja a Népligetban, idén áprilisban Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

"A rendőrség feloszlatja a tüntetést, ha ott fegyverrel, vagy felfegyverkezve jelennek meg, a bejelentéstől eltérően tüntetnek, vagy mások jogait aránytalanul sértik. A rendőrségnek akkor is be kell avatkoznia, ha valamilyen bűncselekmény történik, például rongálás vagy garázda magatartás" - írta a polgármester.

"Az önkormányzat és a polgárőrség a saját eszközeivel mindent el fog követni, hogy az újpesti polgárok a lehető legkisebb hátrányt szenvedjék a rajtunk kívül álló okok miatt tartott, és így nem Újpestre való tüntetés miatt.

- zárta szavait Wintermantel Zsolt.

Pár napja felreppent a hír, hogy a vénaszkenner miatt a mérkőzéseket bojkottáló FTC szurkolók, szeptember 12-én...

Posted by Wintermantel Zsolt on Friday, September 4, 2015