Vágólapra másolva!
Börtönbüntetése után visszatért a futballba Máthé Gábor, aki most a Békéscsaba második csapatával az NB III-ban szerepel.

"Két év börtönre senki sem lehet büszke, én sem vagyok. De már nem tudom meg nem történtté tenni. Százszor, ezerszer visszapörgettem a napokat, a heteket, a hónapokat, hogy hol csúsztam meg, és hol csúsztam el. Lehet, furcsa, amit mondok, de bármit is csináltam, túlságosan nagy büntetést kaptam" – nyilatkozta Máthé Gábor a Nemzeti Sportnak.

A korábban az Újpestben, a Debrecenben, a Dunaújvárosban, a Nyíregyházában és a Békéscsabában megfordult kapust 2008-ban vették őrizetbe egy másik futballistával, Lipcsei Rolanddal együtt, drogfogyasztásért és -terjesztésért kilenc hónapra előzetesbe került.

Úgy érzi, példát akartak statuálni, mert élsportoló

"Pillanatok alatt reflektorfénybe kerültünk, én és egy másik NB I-es futballista, ujjal mutogattak ránk, hogy íme, az élsportolók, akikből bűnözők lettek. Sohasem éreztem magam bűnözőnek. (...) Talán ha nem vagyok élsportoló, kevesebbel is megúszom, nem akarnak példát statuálni" – mondta Máthé, akit a kilenc hónap után kiengedtek, újra játszhatott, de az ügy még nem zárult le, és 2013-ban jött a jogerős ítélet, miszerint két évre börtönbe kell vonulnia.

Máthét elmondása szerint a börtönben nem bántotta senki, és mivel volt érettségije, könyvtárosként dolgozhatott. Később jó magaviselet miatt kéthetente 48 órára hazaengedték, de volt azért kellemetlenebb időszak is bent, például amikor tizenheten voltak egy cellában.

Erőt ad neki, hogy bizonyítania kell

A kapus azt mondja, próbálja levakarni magáról a bélyegét annak, hogy elítélt volt, de nem megy. "Ezerszer jobban meg kell dolgoznom mindenért az életben, mint egy tiszta embernek, de ez erőt ad."

Máthé a cellában is nézett meccseket, és a szíve is belesajdult, amikor kapusbravúrt látott. Bent is focizott, és most korábbi klubja, a Békéscsaba segítő kezet nyújtott neki, az NB III-ban szereplő második csapatban már szerepelt is egy meccsen.

A 30 éves kapus azt mondja, a kábítószerekhez semmi köze, csak a sportra koncentrál, és közben próbál társat találni, mert a barátnője elhagyta, amikor be kellett vonulnia a börtönbe.