Focizni tanították a Videotont Európában

videoton lech poznan
A legjobb magyar Lovrencsics volt a pályán, sajnos ő az ellenfélnél futballozott
Vágólapra másolva!
Az Európa-liga playoff körének első fordulójában a Videoton nagyon sima, 3-0-s vereséget szenvedett a Lech Poznan otthonában a csoportkörbe kerülésért vívott összecsapáson. A magyar csapat csődközeli teljesítményt nyújtott, a kapus Danilovicson kívül senkit nem lehet dicsérni, momentuma is alig akadt Pető Tamás gárdájának a játék minden elemében jobb lengyelek ellen. 

Európa-liga, playoff-kör, első mérkőzés
Lech Poznan-Videoton 3-0 (1-0) - élő közvetítés
gól: Linetty (11.), Thomalla (57.), Tralka (67.)
sárga lap: Linetty (60.), Buric (77.), illetve Simon (31.), Kovács (90.), Ivanovszki (90.)

Lech Poznan: Buric – Kedziora, Kaminski, Dudka, Douglas – Lovrencsics (Robak, 80., Holman 88.), Tralka, Linetty, Pawlowski – Hämäläinen (Formella, 83.) – Thomalla

Videoton: Danilovics – Szolnoki, Vinícius, Lang, Fejes – Pátkai (Trebotic, 70.), Simon A., Ivanovszki, F. Oliveira – Gyurcsó (Sejben, 88.), Soumah (Kovács, 58.)

A Videoton nehéz helyzetből várta a meccset, hiszen egy nappal az El-összecsapás előtt rúgták ki a csapat vezetőedzőjét, így Burcsa Győző sportigazgató után a francia Bernard Casoni is távozott a Videotontól. A döntés nem mondható meglepőnek, mivel Casoni a nyáron bajnokcsapatot vett át, és irányításával a Vidi tíz tétmeccsből mindössze kettőt nyert meg. A Videoton előbb elbukta a Ferencváros elleni Szuperkupa-döntőt, majd a BL-selejtezőjéből a walesi TNS ellen ugyan továbbszenvedte magát, de a fehérorosz BATE Boriszov ellen már elvérzett.

Pető Tamás az utolsó pillanatban vette át a Videotont Forrás: MTI/EPA/PAP/Marek Zakrzewski


"Hosszú és nehéz tárgyalássorozat után a mai napon a felek között megszületett a megegyezés ez ügyben. Bernard Casoni mellett távozik a Videoton FC szakmai stábjából az erőnléti edző, Rodolphe Duvernet is. A csapat irányítását az eddigi másodedző, Pető Tamás vette át" - állt a fehérváriak közleményében.

Csoda nem lesz, csak küzdelem

Pető Tamás megbízott vezetőedző nem ígért csodát, de azt mondta, a Videoton meg fog szakadni a sikerért.

Ami a kezdőcsapatokat illeti: a lengyeleknél Lovrencsics Gergő a kezdőcsapatban kapott helyet, Kádár Tamás és Holman Dávid a kispadon kezdett, a magyaroknál sérülése miatt Juhász Roland szintén kimaradt a kezdőből.

Ziccer helyett labdavezetési hiba

A Videoton taktikája már az első percekben egyértelművé vált: Pető Tamás csapata átadta a területet az ellenfélnek, csak a saját térfelén kezdte meg a védekezést, és egyedül a megszerzett labdák utáni kontrákkal próbált veszélyeztetni. Ez először Gyurcsónak sikerülhetett volna, egy hosszú indítás után a félpályáról egyedül nyargalhatott a kapu felé, de végül elemi hibákat vétett, és egy pocsék labdaátvételt követően méterekkel hosszan szöktette magát.

Az amatőr jelenetsor azért is volt bosszantó, mert magyar ziccer helyett szinte az ellentámadásból gólt lőtt az ellenfél: Douglas ment el a bal oldalon, laposan centerezett középre, ahol érkezett Karol Linetty, az ellenfél legértékesebb játékosa, és Langot megelőzve bele tudott szúrni a labdába, Danilovics nem védhette a jobb sarokba vágódó lövést.

Karol Linetty árát 2,5 millió euróra becsülik Forrás: Origo


Helyzetecskék a tudatos támadások ellen

A játék képe a gól után sem változott: a lengyelek labdabiztosabban, céltudatosabban futballoztak, futógyorsaságban és gondolkodásban is felülmúlták a magyar csapatot. A Videoton csak lehetőségekig jutott, elsősorban távoli átlövésekkel veszélyeztetett a csapat, Gyurcsó és Simon próbálkozott.

A Poznan elsősorban a széleken volt veszélyes, ritmusváltásokkal, a védelem mögé tett labdákkal sorra alakították ki a helyzeteket, egygólos vezetésük a szünetben teljesen megérdemelt volt.

Osztálykülönbség

A második félidő nem indult fergetegesen, a lengyelek kényelmesen tartották a labdát. A csapatok alig-alig jutottak el a kapukig, de aztán a Poznan megrázta magát, és tíz perc alatt eldöntötte a meccset, és valószínűleg a továbbjutást is. Előbb az agilis Lovrencsics beadása után szereztek - némileg szerencsés - fejesgólt, hiszen a kapufáról kipattanó labda Danilovics hátáról pattant be, majd egy begyakorolt szabadrúgás-variációt még megúszott a kiszolgáltatott védelem, de a kipattanó labdát újra középre tették a lengyelek, Tralka pedig becsúsztatta.

A legjobb magyar Lovrencsics volt a pályán, sajnos ő az ellenfélnél futballozott Forrás: MTI/EPA/PAP/Bartosz Jankowski


Ezen a ponton gyakorlatilag véget ért a mérkőzés, a Lech Poznan uralta a pályát, mindenféle meggyőződés és tudatosság nélkül próbálkozott a Videoton - már amikor meg tudta szerezni a labdát -, de még az olyan, a válogatottban is megforduló játékosoknak sem volt egy épkézláb momentuma, mint Gyurcsó vagy Kovács, az értékelhetetlen teljesítményt nyújtó Ivanovszkiról vagy Soumah-ról nem is beszélve.

A meccs végén szépítés helyett csak még két sárga lapot lapot tudott kiharcolni a magyar csapat, a látottak alapján a Videotonnak semmi keresnivalója Európában, a Lech Poznan a játék minden elemében felülmúlta ellenfelét.

A formalitásnak tűnő visszavágót egy hét múlva játsszák, a forduló további eredményeiről itt olvashat.