Vágólapra másolva!
A profi labdarúgás, a pénz és a luxusélet utáni nihil teljesen tönkretette Claus Lundekvam életét. A Southampton egykori ünnepelt labdarúgója, a negyvenszeres norvég válogatott labdarúgó önéletrajzi könyvében brutális őszinteséggel mesél arról, hogyan élte túl az alkoholizmust, a kábítószer-függőséget és a többszöri öngyilkossági kísérletet.

A harc (En kamp til) című önéletrajzi könyvében részletesen ír pályafutása legzűrösebb pillanatairól és élete mélypontjáról Claus Lundekvam, a Brann Bergen és Southampton egykori 40-szeres norvég válogatott játékosa.

A nemzeti csapat ezredik gólját szerző védő 2008-ban vonult vissza állandó bokasérülése miatt, de nem tudott átállni a polgári életre, és az alkoholizmusba, majd a kábítószer-használatba menekült.

Önéletrajzi könyvében őszintén mesélt Forrás: Dagbladet.no

Reggelig le sem szállt a földre

"14 éves koromban kóstoltam meg először az alkoholt, onnantól kezdve mindig vártam, hogy jöjjön egy újabb buli, ahol ihatok. A kokaint 2007-ben egy spanyolországi vécében próbáltam ki először, és egyből a mennyekbe lőtt. Jöhetett a vodka és a Red Bull, másnap reggelig le sem szálltam a földre" - írja a könyvben.

40-szer játszott a norvág válogatottban Forrás: AFP/Patrick Hertzog


A londoni profiskodás során a szurkolók egyik kedvence lett, és nem sajnálta elkölteni a Southamptontól kapott fizetését. "Autók, luxusnyaralások, még több ünnep, még több szex, még több drog" - jellemezte ezt a korszakot.

Túlélt egy szívrohamot

Felesége, Nina végül nem bírta a kicsapongásait, és két lányukkal visszaköltözött Bergenbe. A visszavonuló futballista élete teljesen félrecsúszott, többször került pszichiátriára, próbálkozott elvonókúrával, sőt voltak öngyilkossági kísérletei is.

"Volt olyan, hogy azt éreztem, kiszakad a szívem a mellkasomból, olyan veszettül dübörgött. Vért hánytam, majd egy kórházban ébredtem. Azt mondták, egy kisebb szívrohamot éltem túl."

Kétmillió eurót veszített

Ittas vezetés miatt Angliában elvették a jogosítványát, és 250 óra közhasznú munkára ítélték. Prostituáltakhoz járt, rossz befektetései miatt pedig 20 millió norvég koronát (mintegy kétmillió eurót) veszített. "Ha mástól nem is, legalább a szerencsejátékoktól távol maradtam" - írta ironikusan.

Claus Lundekvam Forrás: AFP

Az utóbbi időben drogellenes kampány részeként előadásokat tart a fiataloknak, a norvég Tv2-nél szakkommentátorként dolgozik, és a Bönes hatodosztályú csapatánál edzősködik. Emellett azon dolgozik, hogy feleségével és két lányával harmonizálja az utóbbi időben megromlott viszonyt.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!