Ilyen légiósok most is jöhetnének a magyar fociba

Muhamed Besic, foci
UNITED STATES, ST. LOUIS : ST. LOUIS, MO - MAY 30: Muhamed Besic #7 of the Bosnia-Herzegovina passes the ball against the Ivory Coast during the second half of a friendly match at Edward Jones Dome on May 30, 2014 in St. Louis, Missouri. Bosnia-Herzegovina defeated Ivory Coast 2-1. Jeff Curry/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Szombaton elkezdődött az NB I-es focibajnokság új évada, a tizenkét csapatosra csökkentett létszám kevesebb játékost, így jóval kevesebb új igazolást és légióst is jelent a 2015-16-os szezonra. De vajon az érkező külföldi játékosok között lesznek-e olyanok, akikre évek múlva is úgy emlékszünk, mint igazi nagy fogásokra? Összeszedtünk 16 korábbi légióst, akikről példát vehetnének az újak.

Az biztos, hogy kevesen mondhatják el magukról, hogy a magyar élvonalban nyújtottak olyan teljesítményt, amellyel felhívták magukra a figyelmet külföldön.

Egerszegtől Hamburgig

Az egyik ilyen játékos Artjoms Rudnevs volt, akiről senki nem tudott semmit, amikor a Daugava Daugavpilstől Zalaegerszegre szerződött. A lett csatár 2009 februárjában érkezett, a félszezonban ugyan nem sok vizet zavart, hiszen négy meccsen jutott szóhoz, amelyeken két gólt vágott, de a 2009-10-es évadban 25 bajnokin 16-szor volt eredményes, ezzel Nikolics Nemanja mögött a góllövőlista második helyén zárt.

A következő szezonban az első bajnoki után (amelyen kétszer is betalált a Kaposvár kapujába) a lengyel Lech Poznan megvette 600 ezer euróért, és a támadó bizonyította, hogy ennél is több van benne: a lengyel bajnokságban hasonló gólátlagot produkált, és az Európa Ligában is remekelt, így 2012-ben a Hamburg már 3,5 millió eurót fizetett érte - abból az összegből a Zalaegerszeg is részesült.

Artjoms Rudnevs Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Győrből a Championshipbe

Ugyanezen a nyáron a Győr is nagy haszonnal adta el egyik értékét, pedig Tarmo Kinkről sem lehetett sejteni, hogy nagy vásárt csinált vele az ETO 2009 januárjában. Az észt csatár néhány hazai csapat mellett a Szpartak Moszkvában próbálkozott, sikertelenül, így örülhetett, hogy a magyar csapat három és fél évre szerződtette.

Kink másfél éve alatt 40 meccsen 15 gólig jutott, ez jó ajánlólevél volt a Premier League-ből kiesett Middlesbrough-hoz. Az angol klub 880 000 fontért, mintegy 300 millió forintért vásárolta meg, de szűk két év és 22 bajnoki után megvált tőle. A 82-szeres válogatott csatár azóta is árnyéka önmagának, ha hinni lehet a statisztikáknak, három év alatt csupán hat gólig jutott. A Karpaty Lviv, a Varese, a Győr, a Kaposvár és az Inverness érintésével került a Levadia Tallinnhoz.

Akit ráállítottak Messire

Az utóbbi évek nagy fogása a Fradié volt, Muhamad Besicet - Ricardo Moniz javaslatára - a klub 2012 nyarán ingyen szerezte meg a Hamburgtól. A bosnyák védő olyan jól futballozott, hogy hazája válogatottjánál is felfigyeltek rá, tavaly nemcsak ott lehetett a világbajnokságon, mindhárom csoportmérkőzésen játszott is. Sőt, Safet Susic kapitány egyenesen azt állította róla, csak ő képes megfogni Lionel Messit.

Muhamed Besic Forrás: AFP/Getty Images/Jeff Curry


A vébé után az Everton szerződtette öt évre, és miután a Ferencváros korábban úgy állapodott meg, hogy ha továbbadja, akkor a vételár 70:30 arányban oszlik meg a Hamburg és a magyar csapat között, legalább 470 millió forintot kapott érte.

Emlékeznek Sirinbekovra?

A kolozsvári születésű középpályás, Muzsnay Zsolt 1990-ben, közvetlenül az olaszországi világbajnokság után került a Videotonhoz. A román vb-keret tagjaként ugyan pályára nem lépett, de korábban hatszor azért magára ölthette a nemzeti csapat mezét. A Videotontól egy év után a belga Antwerpen szerződtette, 1992-95 között ismét Székesfehérváron futballozott, végül a nagyváradi FC Bihorból vonult vissza 1999-ben. Később edzőnek állt, legutóbb a Luceafarul Oradea együttesét irányította.

Akadtak olyan külföldiek, akiknek a neve egyetlen csapattal forrt össze. A veterán Vasas-szurkolók meggyőződése, hogy a mai napig Oleg Sirinbekov minden idők legjobb magyarországi légiósa. A háromszoros szovjet és néhányszoros tadzsik válogatott középpályás 1991 és 1994 között 85 meccset játszott Angyalföldön, utána még visszatért a Torpedo Moszkvához, és négy évvel később, 1998-ban vonult vissza végleg.

Miriuta László játszott és edzősködött is Győrben Forrás: MTI/Krizsán Csaba


Miriuta Lászlót
Magyarországra érkezése előtt Vasile Miriuta néven ismertük. Szülővárosában, Nagybányán kezdte pályafutását, majd 1991-ben a Dinamo Bucurestiben és a Gloria Bistritában is megfordult. Onnan került 1992-ben a Győrbe, majd játszott a Videotonban és a Ferencvárosban is. 1998-tól Németországban folytatta pályafutását – előbb az Energie Cottbusban, majd a Duisburgban –, 2003-ban pedig visszatért Győrbe, aztán 2004-ben a Honvéd játékosaként vonult vissza. Miután magyar állampolgár lett, a válogatottban kilenc mérkőzésen lépett pályára, egy gólt szerzett. Edzőként előbb a CFR Cluj, majd a Győri ETO is csődbe ment alatta, most a Marosvásárhely (ASA Targu Mures) edzője, és ott sincs minden rendben.

A BL-résztvevő Fradi hősei

A tizenötös listánk azért lett végül tizenhatos, mert Zoran Kuntic és Goran Kopunovic neve teljesen összeforrt egymással és a Fradiéval. A zöld-fehérek legnagyobb BL-hőseinek tartják a két szerbet, legalábbis 1994-95-ben a csoportmeccsekhez vezető kapun, az Anderlecht elleni selejtezőn az ő góljaik gördítették át a Fradit.

Brüsszelben Kuntic, az Üllői úton Kopunovic volt eredményes. Előbbi legutóbb Ajkán edzősködött, utóbbi a tanzániai Premier League-ben szereplő Simba SC-t irányította.

A higanymozgású Onyeabor Monye 1995 nyarán érkezett Fehérvárra, majd egy év után az olasz Reggiana, később a Cosenza szerződtette. A 17-szeres nigériai válogatott játékos 1997 tavaszán visszatért Fehérvárra, kicsit játszott Újpesten, majd öt évet kóborolt a Reggiana, a szaúdi al-Hilal és az aradi UTA csapatainál, hogy 2002 februárjától 2003 nyaráig még másfél évig a fehérvári szurkolókat boldogítsa. A máltai Birkirkara óta nem hallottuk róla.

A 90-es évek közepének egyik legjobb középpályása, Robert Warzycha előbb a Pécsben (1994-95), majd a Honvédban (1995-96) futballozott. A 47-szeres lengyel válogatott az Evertontól érkezett Magyarországra, két szezon után távozott az amerikai Columbus Crew-hoz, ahol 160 bajnokit lejátszva, 39 évesen, 2002-ben vonult vissza. Jelenleg a lengyel Górnik Zabrze edzője.

Robert Warzycha Forrás: AFP/Getty Images/Steve Dykes

Apó Debrecenben

1990-ben, 34 évesen került Debrecenbe Viktor Gracsov, akit a szurkolók Apónak neveztek el. Az egykori szovjet nemzeti tizenegyben is szerepelt csatáron látszott, hogy komoly futballkultúrában nevelkedett, a Torpedo, a Szpartak és a Sahtar egykori csillaga négy év alatt 95 NB I-es mérkőzésen (a Debrecen mellett szerepelt két évet a BVSC-ben is) 24 gólt szerzett.

Fél Magyarországot beutazta Viorel Vancea: a Videotonnál kezdte a légióskodását 1989-90-ben, de onnan Mezey György egyből magával vitte, és együtt szereztek bajnoki aranyat a Bp. Honvéd színeiben. A kispesti szereplés után a Szeged, a Békéscsaba, a Vasas, a BVSC, majd a Soproni ELC következett, 40 évesen Gyulán fejezte be az aktív játékot.

Kevesebb légióst!

A 2015-16-os szezontól a szövetség támogatásának jelentős részét, közel egyharmadát csak azok a csapatok kaphatják meg, amelyek legfeljebb hét nem hazai nevelésű játékost alkalmaznak a keretükben, a központi források elosztásánál pedig további előnyt élveznek azok a klubok, amelyek legfeljebb három nem hazai nevelésű labdarúgót szerepeltetnek a bajnoki mérkőzéseken. Az MLSZ a nemzetközi kupákban érdekelt együtteseknek némi kedvezményt adott: tíz és öt az engedélyezett külföldiek száma a jelentős plusz bevételi forráshoz.

Akikre még most is emlékszünk

2005-ben érkezett Magyarországra a brazil André Alves, és bemutatkozásként a Honvédben fél idény alatt 14 meccsen 6 gólt szerzett. Három évre Kaposvárra igazolt, ott 73 meccsen 26-szor volt eredményes, majd egy sikertelen vlagyivosztoki kitérő után 2009-ben a Videoton szerződtette. A játékos bajnok, Szuperkupa- és Ligakupa-győztes lett a fehérváriakkal, emellett megszerezte a gólkirályi címet is 2010–2011-ben. 2012. január 30-án állítólag 250 ezer euróért a ciprusi Omoniához szerződött, majd az emírségekbeli Dubai CSC, a görög Panaitolikósz és a ciprusi AÉK Larnaca következett.

Gondolná, hogy a jelenleg is a Debrecent erősítő Ibrahima Sidibe szintén 2005-ben került Magyarországra? A kétszeres szenegáli válogatott csatár hamar belopta magát a drukkerek szívébe, első debreceni idényében 15, a következőben 17 gólt szerzett. 2008 januárjában a belga élvonalban szereplő Sint-Truidenhez szerződött, majd játszott a Beerschot AC és a Wasterlo csapatában is. 2012 nyarán tért vissza Debrecenbe.

Ibrahima Sidibe Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


A szerb Nikola Mitrovic három szezont töltött az NB I-ben, az egyszeres szerb válogatott középpályást 2010-ben a Napredak Krusevactól szerezte meg az Újpest, innen igazolt egy évvel később a Videotonhoz. Olyannyira alapemberré vált Paulo Sousa együttesénél, hogy a portugál szakember 2013 nyarán magával vitte a Maccabi Tel-Avivhoz.

Az utóbbi évek egyik legtechnikásabb magyarországi labdarúgója kétségtelenül a ferencvárosi Leonardo volt, a brazil csatár a Feyenoord, a Breda, az Ajax és a Salzburg érintésével 2013 februárjában érkezett a magyar együtteshez. 30 mérkőzésen hat gólt szerzett, de tavaly nyáron közös megegyezéssel szerződést bontott vele a klub. Ezután még próbálkozott az 1860 Münchennél, majd a Red Bull Brasil szerződtette volna, de ott februárban elbukta az orvosi tesztet.

Új légiósok a 2015-16-os idényben

Békéscsaba
Lubos Ilizi (szlovák, Znojmo)

Debrecen
Geoffrey Castillion (holland, Universitatea Cluj), Bozidar Radosevic (horvát, Balmazújváros)

Ferencváros
Stanislav Sesták (szlovák, Bochum)

Haladás
Ante Batarelo (horvát, Balmazújváros), Stef Wils (belga, Cercle Bruges), Thomas Wils (belga, Lierse)

MTK
Mato Grgic (horvát, Slaven Belupo),

Puskás Akadémia
Ivan Herceg (horvát, Maccabi Petah Tikva),

Újpest
Kylian Hazard (belga, Zulte Waregem),

Vasas
Milos Adamovic (szerb, Mladost Lucani), Tomislav Pajovic (szerb, Hapoel Beer Seva)