Sepp Blatter februárban tűnhet el végleg a fociból

Sepp Blatter, FIFA, foci
MOROCCO, MARRAKESH : FIFA president Sepp Blatter gestures during a press conference on December 19, 2014 in the Moroccan city of Marrakesh top US lawyer Michael Garcia resigned as the football ruling body's chief corruption investigator in protest at the handling of his report by FIFA's leadership. Blatter said a report into alleged corruption surrounding the bids for the 2018 and 2022 World Cups would be but there will be no new vote on whether Russia and Qatar would host the events. AFP PHOTO / FADEL SENNA
Vágólapra másolva!
Február 26-án kerül sor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökválasztására.

A rendkívüli tisztújító kongresszus dátumáról a FIFA végrehajtó bizottsága döntött hétfői zürichi ülésén.

Új elnök kell a szervezet élére

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson újraválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott a posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A 79 éves svájci sportvezető a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként mondott le az elnöki tisztségről - bár később megpróbált visszakozni és a Blick című svájci lapnak úgy nyilatkozott: nem mondott le, hanem a rendkívüli kongresszus rendelkezésére bocsátotta a mandátumát.

Sepp Blatter úgy mondott le, hogy nem mondott le Forrás: AFP/Fadel Senna


A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Az Európai Parlament júniusban arra szólította fel a FIFA-t, hogy a botrány miatt azonnal váltsa le Blattert. Az állásfoglalás - amelyet mind a hét frakció elfogadott és nagy többséggel megszavazott - tartalmazta azt a javaslatot, hogy a rendkívüli közgyűlésig, az új elnök megválasztásáig átmeneti vezető kerüljön a szervezet élére.

Az EP szerint a FIFA hitelessége az azonnali váltástól függ.


Hasonló álláspontot képvisel Blatter korábbi kihívója, Ali bin al-Husszein is, aki már jelezte, hogy az új választáson is megméretteti magát. A jordán herceg vasárnap az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy Blatter azonnali távozását tartaná helyes lépésnek, és egy a sportágon kívüli szakembert kellene megbízni az új választás és a reformok előkészítésével.


Ali bin al-Husszein mellett eddig hivatalosan csak a korábbi brazil futballsztár, Zico jelentette be, hogy jelölteti magát az elnöki posztra, de több más név is felmerült. Így az európai szövetséget vezető Michel Platinié vagy Michael van Praagé, a holland szövetség elnökéé, valamint a korábbi portugál válogatott Luis Figóé. Utóbbi kettő a legutóbbi választás előtt visszalépett Ali bin al-Husszein javára. Platinit egy az UEFA vezetőségéhez közel álló forrás szerint a hatból négy kontinentális szövetség támogatná, amennyiben harcba szállna a FIFA-elnökségért.