Politikai hadszíntérré változhat Blatter háborúja

Nicolas Sarkozy, Christian Wulff
FRANCE, Paris : France's president Nicolas Sarkozy (L) welcomes Germany's new president Christian Wulff prior to a meeting on July 7, 2010 at the Elysee Palace. Christian Wulff, who on June 30, 2010 became Germany's youngest-ever president after a nail-biting election, has long been a potential rival to Chancellor Angela Merkel. AFP PHOTO ERIC FEFERBERG
Vágólapra másolva!
A legjobb védekezés a támadás, gondolhatta Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, aki a Weltnek adott interjújában befolyásos politikusokat vádolt meg azzal, hogy befolyásukat latba vetve mindent elkövettek, hogy a 2022-es futballvébét Katar rendezhesse meg.

Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke támadásba lendült, és politikusokra hárította a felelősséget a 2022-es katari vébérendezéssel kapcsolatban. A sportvezető a Welt am Sonntagnak adott interjújában azt állította, hogy Nicolas Sarkozy, Franciaország korábbi köztársasági elnöke, illetve Christian Wulff, egykori német köztársasági elnök megpróbálta befolyásolni a 2010 decemberében megtartott szavazást, amikor a FIFA végül Oroszországnak és Katarnak ítélte oda a 2018-as és 2022-es futball-vb rendezési jogát.

Ha az ő nyomásukra született ez a döntés, akkor a felelősséget is vállalniuk kell" - jelentette ki Blatter. Szerinte egyértelműen az Egyesült Államokat kellett volna előnyben részesíteni a hét év múlva esedékes világbajnokságon.

Sarkozy és Wulff - ők tehetnek mindenről? Forrás: AFP/Eric Feferberg

Blatter szerint Sarkozy és Wulff motivációja nyilvánvaló volt, Franciaország és Németország egyaránt szoros gazdasági kapcsolatokat ápol a gazdag közel-keleti állammal. "A Német Labdarúgó Szövetség gazdasági okokból támogatta Katart. Elég csak megnézni, hogy hány német cégnek vannak ottani érdekeltségei és folyamatban lévő projektjei. A Deutsche Bahn, a Hochtief és még sok más vállalat már a vébé odaítélése előtt ott dolgozott" - tette hozzá.

Blattert május végén ötödször választották meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökének, de négy nappal később bejelentette a lemondását. A tisztújító kongresszus előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki, hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt letartóztattak korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

Blatter támadásba lendült Forrás: AFP/Fadel Senna

A rendkívüli kongresszus időpontját július 20-án jelöli ki a FIFA végrehajtó bizottsága.

Az elnökválasztásra december és február között kerülhet sor, addig - jelen állás szerint - Blatter látja el az elnöki teendőket.