Akár a Barcának is segíthet a magyar szoftver

529075533
Brazil's forward Neymar checks his mobile phone before the start of the 2015 Copa America football championship match Brazil vs Venezuela, at the Estadio Monumental David Arellano in Santiago, on June 21, 2015. Neymar received a four-match ban --after head-butting a Colombian opponent at the end of a match-- which has ruled the Selecao's captain out of the rest of the Copa America. AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI
Vágólapra másolva!
A világon egyedülálló sportszoftvert készített egy magyar fejlesztő, Dupai János. A programot szívesen kipróbálná a spanyol futballszövetség, Angliában és Hollandiában is érdeklődnek iránta, itthon azonban egyelőre nem kapkodnak érte. A Match-meeting a magyar akadémiai rendszer egyik fő problémáját is megoldhatná.

"Próbáltam beletenni minden olyan funkciót, amelyet egy klubnál használnak” – írja le röviden a programot megálmodója és elkészítője, Dupai János. A Match-meeting nem sportágspecifikus, szinte minden csapatsportágra alkalmazható, így jelenleg Zsiga Gyula, az egyik legjobb magyar kézilabdaedző is használja.

A magyar fociklubok még kevésbé figyeltek fel rá,

de néhány csapat és akadémia már kipróbálhatta a tesztfelületet. Dobos Barna és Sallói István például élesben is használja Dunaújvárosban, és segítenek is a fejlesztésben, hogy minél hasznosabb legyen a szoftver.

Kilenc nyelven érhető el Forrás: Match-meeting

Maga a program márciusban jelent meg, júliustól már kilenc nyelven elérhető, és külföldön egyre több klub érdeklődik iránta. "Most voltam egy bemutatón Belgiumban, nagyon tetszett több belga és holland csapatnak is, de Angliából és az Egyesült Államokból is vannak érdeklődők. Terveink szerint a Spanyol Labdarúgó-szövetségen keresztül a La Liga csapataihoz is eljuthatunk,

már tárgyaltunk is a spanyolokkal, akiknek tetszett a szoftver, és hajlanának az együttműködésre, de még nem írtunk alá semmit"

– mondja Dupai János.

Arról egyeztetnek, hogy a spanyol első és másodosztály csapatai használhatnák a Match-meetinget. Több szoftver is létezik már, amely külön-külön tud néhány olyan dolgot, amit a magyar program, de egyikben sincs benne annyi funkció - állítja Dupai János.

Talán Neymar is ezt fogja használni? Forrás: AFP/Martin Bernetti

Alapvetően háromfajta jogosultsággal lehet belépni: szakmai vezetőként, edzőként és játékosként (akadémiáknál van még úgynevezett külsős jogosultság: kollégiumi kapcsolattartó, orvos, gazdasági munkatárs, játékosmegfigyelő). A szakmai vezető mindent lát, az edző csak a saját csapatát (több korosztály csapatát is lehet regisztrálni egy klubon belül), a játékos pedig csak a saját adatlapjához, videóihoz férhet hozzá.

Lássuk, mit tud!

A legfontosabb funkció, hogy a klubok feltölthetik a meccsek vagy az edzések videóit, amelyeket aztán az összes edző és a szakmai vezető végignézhet, bármelyik jelenetet kivághatja, és néhány kattintás után azonnal átküldheti az adott részletet az érintett játékosnak. A játékosok okostelefonja vagy tabletje ilyenkor jelez, hogy a tulajdonosnak értesítése érkezett.

Gyors, egyszerű, könnyen kezelhető a videóvágós felület Forrás: Match-meeting

A felvételhez komment is fűzhető, így az edző leírhatja, az adott szituációban mit csinált jól vagy rosszul a játékos, hogyan kellett volna helyezkednie, milyen megoldást kellett volna választania. Az edző és a szakmai vezető a programon belül látja azt is, hogy a játékos elolvasta-e az üzenetet, sőt azt is, hogy mikor nyitotta meg a neki szánt fájlt.

Az edző értékelni is tudja a játékosokat egy egytől tízig terjedő skálán, és kommentet is fűzhet az értékeléshez.

A játékosok egymást is osztályozhatják, de ők csak azt látják, hogy átlagban a csapattársak milyen osztályzatot adtak nekik, azt nem tudják, hogy egyenként ki mennyire osztályozta őket. "Az edző és a szakmai vezető viszont azt is látja, hogy melyik játékos kinek milyen osztályzatot adott, így ez egyfajta visszajelzés neki arról, hogy milyen a morál a csapaton belül, ki kivel milyen viszonyban van, hiszen az osztályozásban nyilván ez is visszaköszön" – magyarázza Dupai János.

Osztályozni is lehet egymást (fiktív nevek) Forrás: Match-meeting

Az edző fel tudja címkézni az adott videókat, kategorizálhatja is őket, például az összes szögletvideót egy csoportba rakva. A taktikai észrevételeit bármikor meg tudja osztani a teljes csapattal.

Ezzel párhuzamosan az ellenfélből is fel lehet készülni a program segítségével.

Fel kell tölteni az ellenfél meccsvideóját a rendszerbe, és az egyes jeleneteket ugyanígy kivágva, csoportosítva, kommentelve, a szituációkat elemezve tovább lehet küldeni a csapat minden tagjának, hogy bizonyos helyzetekben mire kell odafigyelni az ellenfélnél.

Így néz ki egy játékos adatlapja (fiktív nevek) Forrás: Match-meeting

A program képes arra is, hogy egy adott játékos végignézze a meccset, és minden egyes alkalommal, amikor labdába ért, egy kattintással bejelölje a pillanatot. "Ha az edző megkéri valamelyik játékosát, hogy ezt csinálja meg, akkor egyrészt a játékos végignézi a találkozót, látja saját magát kívülről, amiből sokat tud tanulni, másrészt a program a mozdulatait a végén egy videóba összevágja, így minden játékos egyéni teljesítményét néhány perc alatt végig lehet nézni” – mondja a fejlesztő.

Egészségügyi adatbank is

Ha valaki megsérül egy meccsen, és ezt jelzi a programban, azt értesítésben azonnal megkapja minden edző és a csapatorvos is. A játékos időpontot kérhet az orvostól, akinek visszajelzését a klub alkalmazottjai ugyanúgy megkapják, tehát tudnak róla, hogy kit mikor vizsgálnak meg.

A sérüléseket is nyomon lehet követni (fiktív nevek) Forrás: Match-meeting

A pontos diagnózist fel lehet vezetni a programba, a felépülési idővel együtt. Ezek az adatok megmaradnak a rendszerben, így egy adott játékos korábbi sérüléseit is nyomon lehet követni, ez hasznos az orvos számára, és a szakmai stáb is látja, hogy ki mennyire sérülékeny, mennyire terhelhető egy-egy izomcsoportja.

A sportorvosi igazolást is fel lehet vinni a rendszerbe,

amely egy hónappal annak lejárta előtt jelez, egy héttel a lejárat előtt pedig feladatot generál, addig villog, amíg nem írják át, hogy az orvosi érvényessége meghosszabbodott. A játékosok szerződésének érvényességét ugyancsak kezeli a szoftver. Minden szezon elején és minden félévben a szakmai vezető és az edző is kap egy értesítést, hogy kik azok a játékosok, akiknek az idény végén le fog járni a szerződésük.

Külföldön nyitottak voltak a magyar szoftverre (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Juan Mabromata

Karpjuk Gábor Kornél, a projekt nemzetközi salesmenedzsere szerint a Double Pass belga cég tavalyi jelentése alapján nem jönne rosszul egy ilyen szoftver a magyar fociban.

a klubon belül nem kommunikálnak egymással megfelelőképpen a vezetők, a szakmai igazgatók és az edzők, valamint nincs megfelelő objektív visszajelzés az akadémistáknak. Ez a program egzakt visszajelzéseket tud küldeni mindenkinek."

Az akadémiáknál is hasznos lehet a szoftver Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szoftveren keresztül tudják tartani a kapcsolatot egymással a klub és a kollégium vezetői, fel tudnak tölteni bizonyítványokat és mérési eredményeket, ezekből a rendszer automatikusan grafikonokat generál.

A fiatalabb játékos teljesítményéről, aktivitásáról a szülők is értesítést kaphatnak,

ha a klub és a kollégium ehhez hozzájárul. A hozzátartozóknak a program küld egy e-mailt, amelyben a tárolt adatok alapján automatikusan összegzi, hogy melyik korcsoportban hány meccset játszott a gyerek, hány gólt lőtt, és milyen teljesítményt nyújtott, hányas osztályzatot kapott.

Ilyen összegzést kaphat a szülő is a fiáról (fiktív nevek) Forrás: Match-meeting

A Magyar Labdarúgó-szövetségtől megtudtuk, hogy a szoftver egyelőre nem finanszírozható taopénzből.

"Az MLSZ már tett lépéseket annak érdekében, hogy az ilyen jellegű kiadások is bekerülhessenek a finanszírozási körbe,

de egyelőre nem ad erre lehetőséget a jogszabály" - válaszolták kérdésünkre.

Dobos Barna szerint újabb lépést jelente a program a magyar fociban, ha minél több klub használná.

Dobos Barna Dunaújvárosban bevezette a Match-meetinget Forrás: Dpase.hu

"A precizitást és a logisztikai feladatok egyértelmű meggyorsítását tudom a legnagyobb előnyének felhozni. Mindent egy helyen tud tárolni a program, bárhonnan elérhető és rendkívül könnyen kezelhető. A sérülésektől kezdve az edzéseken és a különböző felméréseken át a mérkőzésekig bármit fel lehet vinni a programba, majd a könnyen átlátható felületen elő lehet hívni, és szabadon tanulmányozni."

Juhásznak is tetszene

Juhász Roland tőlünk hallott először a programról, a Videoton rutinos védője is azon a véleményen van, hogy rendkívül hasznos lehet néhány funkciója. "Az osztályozós része engem nem érdekel, soha nem érdekelt, hogy ki kinek hányast ad, viszont a videós rész nagyon tetszik. Megkönnyítheti a játékos és az edző dolgát is az, ha mondjuk a közös meccselemzésnél valamire nincs idő, vagy nem vette észre az edző, és azt külön átküldi az adott játékosnak. Ma már mindenki okoskészülékeket használ, és mivel nekünk is jó visszajelzés az, ha minél többet látjuk magunkat kívülről, ezért ezt egy hasznos funkciónak tartom."

Juhász (balra) szerint a válogatottnál is hasznos lehet a szoftver Forrás: MTI/Illyés Tibor

Juhász szerint a sérülések felvezetése és pontos követése a válogatott szempontjából is nagyon fontos lehet.

A modern foci az ilyen komoly szoftverek irányába tart, szóval én támogatnám az ehhez hasonló programok használatát."