Tisztességes ember kell a FIFA élére

Former Portuguese football player and FIFA Presidential Candidate Luis Figo presents his campaign manifesto 'For Football' at the start of his presidential campaign at Wembley Stadium in London on February 19, 2015. The FIFA presidential elections are to
Former Portuguese football player and FIFA Presidential Candidate Luis Figo presents his campaign manifesto 'For Football' at the start of his presidential campaign at Wembley Stadium in London on February 19, 2015. The FIFA presidential elections are to take place at the 65th FIFA Congress in Zurich, Switzerland on May 29, 2015. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke szerint Michael van Praagnak, a holland szövetség elnökének, vagy az aranylabdás korábbi portugál válogatott Luis Figónak kellene vezetnie elnökként a nemzetközi szövetséget.

Van Praag és Figo egyformán jelölt volt a FIFA-elnöki posztra, de mindketten visszaléptek Ali bin-al Husszein jordán herceg javára a múlt heti tisztújító közgyűlés előtt, amelyen újraválasztották Joseph Blattert. A 79 éves svájci sportvezető azonban kedden lemondott a posztról, így Van Praag és Figo neve újra felvetődött.

- nyilatkozta Johansson az Aftonbladet című napilapnak. A 85 éves svéd sportvezető - akit Blatter legyőzött az 1998-as FIFA-elnökválasztáson - örömét fejezte ki egykori riválisának mostani lemondása miatt, amelyet helyes lépésként jellemzett.

Figo is esélyes lehet Forrás: AFP/Ben Stansall

"A FIFA-nak nem lehet olyan elnöke, akit kifütyülnek, ha megjelenik" - állapította meg Johansson, aki Van Praagról úgy vélekedett, becsületes, nyílt és közvetlen, és megvan a szükséges tapasztalata és szakértelme a poszthoz. A korábbi UEFA-elnök szerint Figo tisztességes ember, ezért is lehet alkalmas a FIFA vezetésére.

A botrány

A Blatter elnökségét végleg megrendítő botrány múlt szerdán, két nappal a tisztújítás előtt robbant ki, amikor Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Blatter az újraválasztása után mondott le.

Az UEFA rendkívüli ülést tartott volna a szombati Bajnokok Ligája-döntő helyszínén, Berlinben, Michel Platini, a szervezet elnöke azonban szerdán bejelentette, elhalasztják a tanácskozást. "Tekintettel arra, hogy napról napra új információk kerülnek napvilágra, úgy hiszem,

az a bölcsebb, ha időt adunk arra, hogy elemezzük a kialakult szituációt, és állást foglaljunk az ügyben"

- jelentette ki a francia sportvezető.