Vágólapra másolva!
Egy perce sem szabad lebecsülni a trükkös játékosokból álló, életveszélyesen kontrázó, Bernd Storck edző érkezése óta fegyelmezettebb és jobb erőnléttel bíró magyar válogatottat – írják a szerb lapok a szerdai U20-as vb-nyolcaddöntő előtt. Veljko Paunovic kapitány azt kéri tanítványaitól, úgy álljanak a meccshez, mintha döntőt vívnának.

Egy győzelemmel és két vereséggel csoportja harmadik helyén zárt a magyar U20-as labdarúgó-válogatott az új-zélandi világbajnokságon, de három pontja így is elég volt a továbbjutáshoz (a hat csoportharmadik közül Honduras és Argentína esett ki).

"Nigéria ellen nem sikerült azt a játékszínvonalat megvalósítanunk, mint Észak-Korea vagy Brazília ellen. Ezzel együtt elmondható, hogy három különböző stílusú, rendkívül erős ellenféllel találkoztunk, és egy kimondottan nehéz csoportból jutottunk tovább harmadikként a legjobb 16 csapat közé. A továbbjutás ténye büszkeséggel töltheti el a játékosokat.

- idézte Bernd Storckot, a magyar válogatott edzőjét az Mlsz.hu.

Bernd Storck Fotó: Bielik István - Origo


Storck csapata magyar idő szerint szerda hajnalban Szerbia ellen lép pályára. Bár Veljko Paunovic csapata az Uruguay elleni vereséggel kezdett a vb-n, utána Mali és Mexikó ellen is 2-0-ra nyert, így megnyerte a csoportját, és a nyolcaddöntőben egyértelműen esélyesebbnek számít.

Sukeréknek 28 éve sikerült

A szerb (és korábban jugoszláv) korosztályos csapatok komoly sikereket értek már el. 1987-ben, például, Jugoszlávia megnyerte az U20-as világbajnokságot olyan későbbi világklasszisok pazar teljesítményével, mint Robert Prosinecki, Zvonimir Boban vagy Davor Suker. Két éve a Ljubinko Drulovic irányította U19-es válogatott Európa-bajnok lett,

tavaly pedig éppen Magyarországon szerzett Eb-bronzérmet ez a korosztály.

Azon a tornán ráadásul vereséget sem szenvedett a szerb csapat: Ukrajnával és Németországgal döntetlent játszott, Bulgáriát legyőzte, majd az elődöntőben csak büntetőkkel maradt alul Portugáliával szemben. (A párbaj utolsó körben az a Sergej Milinkovic-Savic hibázott, aki most is tagja a keretnek.) Eközben a házigazda magyar válogatott Ausztriától simán, Portugáliától nagyon kikapott, és Izrael legyőzésével jutott ki végül a most zajló új-zélandi vébére.

Csak négy légiós a szerb keretben

A szerbek nem véletlenül büszkék az utánpótlás-nevelésre, a keretben csupán négyen futballoznak külföldön: Milinkovic-Savic a belga Genk, Milos Veljkovic az angol Tottenham, Nemanja Maksimovic a kazah Asztana, míg az eddig nem szereplő Filip Jankovic az olasz Catania játékosa.


"Hihetetlennek tűnik, hogy ezt az erős csoportot megnyertük, főleg az első fordulóban elszenvedett szerencsétlen vereség után. Nagy és történelmi sikert aratott a csapatunk, megmutattuk a világnak a helyes utat.

Büszke vagyok a játékosokra, az edzői stáb minden tagjára, nagyon köszönöm, hogy mindenki a lehető legjobbat adta ki magából" – mondta Paunovic az utolsó csoportmérkőzés után.

Paunovic: A magyarok méltók a vébéhez

A szakember azt is mondta, hogy kemény mérkőzésre számít Magyarország ellen.

Mervó Bence nevét már a szerb kapitány is ismeri Forrás: MTI/AP/Ross Setford


"A magyarok komoly csapat benyomását keltették eddig, méltán kvalifikálták magukat a világbajnokságra. Ugyan nehéz csoportba kerültek, de Brazíliával és Nigériával is felvették a versenyt. Elsősorban a támadóik nagyon veszélyesek, a 9-es mezben játszó fiú, Mervó Bence már négy gólnál jár, a braziloknak is betalált. A csapat nagyon jól zár vissza és életveszélyesen tud kontrázni, mindent összevetve nehéz 90 perc vár ránk. Biztos vagyok benne, hogy a játékosaim egy pillanatig sem becsülik alá a magyarokat" – tette hozzá Paunovic.

Felelősen, profin és komolyan

A szerb lapok szóba hozták, hogy bő egy éve a két korosztályos csapat összemérte erejét Ópazován (Stara Pazova), akkor Szerbia 4-3-ra nyert.

"Azért ebből a meccsből nem kellene túl sok következtetést levonni, hiszen sok idő telt el azóta, és a magyaroknál új edző jött, aki új játékosokat hívott a keretbe. Bernd Storck vezetésével fegyelmezettebb és jobb erőnlétben lévőnek tűnik a válogatott, de az elkövetkező napokban majd elemezzük a meccseiket. Azt mondtam a srácoknak, próbáljanak meg mindent kikapcsolni a fejükben, és csak erre a meccsre koncentráljanak. Csoportelsők lettünk a halálcsoportban, de hasonlóképpen kell folytatnunk: felelősen, profin és komolyan.

Legutóbb nem ment ellenük

2014. május 21-én, Ópazován csapott össze egymással legutóbb a két válogatott, akkor Szerbia úgy nyert 4-3-ra vezetett az akkor még Mészöly Géza irányította Magyarország ellen, hogy már 4-1-re is.

Szerbia - Magyarország 4-3 (1-1)

Szerbia: V. Milinkovic-Savic (Radunovic, 68.) - Gajic (Pankov, 55.), Antonov (Bogosavac, 55.), Maras, Stevanovic (Vico, 62.), S. Milinkovic-Savic (Jokic, 55.) Pantic (Spremo, 46.), Zivkovic (Ristic, 46.), Zdjelar (Ilic, 62.), Jovic (Mandic, 46.), Radonjic (Drazic, 46.)
Magyarország: Székely (Lendler, 46.) - Talabér (Forgács, 46.), Asztalos (Lenzsér, 62.), Bobál D., Tamás - Berecz (Megyesi, 46.), Nagy Dominik (Csábi, 62.), Farkas Z., Varga Sz. (Tóth, 62.) - Mervó, Bobál G. (Vida, 62)
gól: Radonjic (11.), Mandic (53.), Drazic (55.), Pankov (62.), illetve Bobál Gergely (37.), Mervó (79., büntetőből), Tóth (87.)

"Láthatta mindenki, hogy ezen a vébén nincsenek könnyű ellenfelek, Argentína és Mexikó például már haza is utazott. Már bebizonyítottuk, hogy nagyon erősek vagyunk, a magyarok ellen is bölcsen és bátran kell játszanunk. A magyar játékosok trükkösek, sohasem könnyű ellenük játszani, ezért kemény meccsre számítok. De tudjuk, mi a feladatunk, megyünk előre lépésről lépésre" – mondta Andrija Zivkovic, a Partizan középpályása.

Storckot jól ismerik Belgrádban

A válogatott és a Partizan fizioterapeutája, Viktor Vujosevic jól ismeri jól Bernd Storckot, hiszen közel kilenc hónapig együtt dolgoztak a belgrádi klubnál, amikor a német szakember Jürgen Röber segítője volt. "Emlékszem rá, nagyon kedves ember, jól tudtunk együtt dolgozni. Igazán örülök, hogy ismét találkozom vele" – emlékezett vissza Vujosevic.

Tamás Krisztián visszatérhet Forrás: MTI/AP/Ross Setford


A szerbeknél kisebb gondot okoz, hogy Szergej Milinkovic-Savic a mexikóiak ellen megkapta a második sárga lapját, így eltiltás miatt nem játszhat. A magyaroknál viszont letöltötte büntetését a brazilok ellen kiállított Tamás Krisztián.