Vágólapra másolva!
Több területen is előrébb jár a női foci a férfinál, talán éppen azért, mert nincsenek milliós fizetések, sportkocsik, számításból időt húzó játékosok. Vagy legalább is lényegesen kevesebben vannak.

Kevésbé utálatosak a játékosok

A profi férfi foci tele van túlfizetett, túlsztárolt, túldivatos elkényesztetett gyerekkel - írja a Telegraph című brit lap. Sportkocsik, tetkók, hajzselé. A nők fele annyit sem tollászkodnak vagy pózolnak.

Kevesebb színészkedés, időhúzás

A férfiak zavarba ejtően cinikusak: sérülést színlelnek, amint a közelükbe ér valaki. Nem úgy a nők! Egy felmérés szerint a női focisták 30 másodperccel kevesebbet maradnak a földön, miután szabálytalankodtak ellenük. A férfiak tíz másodperccel lassabban totyognak le, mikor lecserélik őket, és fél perccel tovább ünneplik a góljaikat.

Nincsenek szemérmetlen fizetések

Tudjuk jól, hogy a férfi fociban brutális fizetések vannak, Cristiano Ronaldo heti háromszázezer fontot kap, bármiféle bónusz nélkül is. Az angol női válogatott tagjainak évente 23 ezer fontot juttat a szövetség, ami közel van az átlagkeresethez. Annyit keresnek egy évben, mint Wayne Rooney és John Terry egy nap, azaz sokkal inkább a játék szeretete mozgatja őket.

Ártatlan, romlatlan

A férfiak következő két vb-jét máris körüllengi a korrupció. Kenőpénzek, megvesztegetések, jachtokon megkötött rafinált szerződések. A mostani nő vb az első a poszt-Blatter érában, ami azért is stílszerű, mert a svájci vezér híresen szexista. A klasszikus javaslata szerint a nőknek "rövidebb nadrágban" kellene játszaniuk, hogy vonzzák a férfi nézőket.

Változatosabb

A férfi vb-ket Európa és Dél-Amerika uralja, az eddigi összes vébét három kivételével Olaszország, Németország, Brazília és Argentína nyerte. Női vébék még csak 24 éve vannak, ám máris három földrész válogatottjai nyertek aranyat. Japán a címvédő, kétszer nyert az Egyesült Államok, de Norvégia és Kanada is eljutott már a dobogó tetejére.

Felvilágosultabb

Közösségi szempontból a férfi foci világa a középkorban ragadt a rasszista megnyilvánulásokkal, homofób rigmusokkal, fekete edzők nélkül. A nőknél sokkal nagyobb az elfogadás, Casey Stoney az egyike a több hírességnek, aki coming outolt. Lehetne csapatkapitány egy vállaltan meleg férfi? Ugyan.

Nem méregdrága

A legjobb foci immár nem a tömegek sportja: egy átlagos Premier League bérlet 508 fontba kerül, míg a női szuperliga 32 fontért is elérhető. Közben az elmúlt évtizedben jelentősen emelkedtek a nézőszámok a jobb női bajnokságokban, az angol női válogatott játszott 55 ezer néző előtt is.

Jobb a hangulata

Hiányzik a férfi klubokat jellemző törzsi torzsalkodás, a kegyetlen "kirúgjuk a menedzsert/beszólunk az ellenfélnek" attitűd, a sajtó kevésbé negatív és erőszakos. Egyszerűen kellemesebb az egész.