Százötven kis focista feje fölött huzakodnak Dunakeszin

magyarság sporttelep magyarság sporttelep
Dunakeszi Kinizsi Utánpótlás Sport Egyesület és Dunakeszi Vasutas Sport Egyesület fórum
Vágólapra másolva!
Százötven gyerek sportolása kérdéses Dunakeszin, ahol a helyi Vasutasnál attól félnek, a városvezetés be akarja a klubot olvasztani a helyi riválisába. Megemelt bérleti díj, régóta húzódó sérelmek, egy kritikusai szerint vezetetlen egyesület – de a miniszternek semmi köze az egészhez.

Vajon mit szólnának az Atlético Madrid szurkolói, ha egy nap azt hallanák, szeretett klubjukat beolvasztják az utált Realba? Hogy reagálnának a Milan ultrái, ha Silvio Berlusconi azzal állna elő, hogy „fiúk, a piros-fekete mezt cseréljétek kék-feketére, mert egyesülünk az Interrel”? De ne menjünk messzire, mindannyian el tudjuk képzelni, hogy ugrana meg a fradisták vérnyomása, ha azzal hergelnék őket, hogy ezentúl „Hajrá, lilák!” a szurkolói rigmus, mert az Újpest elnyelte a nagy ellenfelet.

A városi riválisok ritkán rajonganak egymásért, és Dunakeszinek is megvan a maga Újpest-Fradi versengése, csak ott a Kinizsi és a Vasutas osztja meg a helyieket. Talán ezért is háborodtak fel a Vasutas utánpótláscsapataiban focizó gyerekek szülei, amikor eljutott hozzájuk a hír, hogy a városvezetés azt szeretné, ha a Vasutas beolvadna a Kinizsibe.

Nincs egyenlőség

Amikor megjelentünk a Magyarság sporttelepen, a szülők már sorolták is a problémákat: nagyon magas bérleti díjat kell fizetnie a Vasutasnak a pályákért, miközben nem kap önkormányzati támogatást – bezzeg a Kinizsi! Azt is panaszolták, hogy a sporttelep új műfüves pályájának átadójára a Kinizsi fiataljait meghívták, a Vasutaséit viszont nem, no meg azt, hogy ha egy helyi lakos az utcáról bejön focizni, akkor nem kell fizetnie, ellenben ha szervezett keretek között használják a pályát, például egy Vasutas-edzésen, akkor a félpálya egy órára négyezer forint.

A Magyi Fotó: Bielik István - Origo


A sporttelep kínálata egyébként irigylésre méltó.

A centerpályán olyan csalogató a gyep színe és állapota, hogy az ember legszívesebben utcai cipőben is elkezdene kapura lövöldözni. Van egy szintén műfüves kézilabdapálya, valamint a már említett füves edzőpálya, de szükség is van a helyre, mert 6 korosztályban összesen 150 gyerek pallérozódik a Vasutasban, sőt a Kinizsiből is átjárnak a Magyira -– itt csak így hívják, mert régen Magyarság volt a csapat neve is.

Korábbi NB I-es játékos edzi a kicsiket

A Vasutasban játszó fiatalok edzője, Lőrincz László 2006 tavaszán három meccsen az NB I-ben is pályára lépett a Diósgyőrben -– ahol akkoriban bizonyos Berki Krisztián volt az egyik kapus –, azóta a Testnevelési Egyetemen testnevelő tanári és rekreációs diplomát szerzett, és UEFA B licence is van.

Lőrincz avatott be minket a dunakeszi viszonyokba a Kinizsi-Vasutas kapcsolat újpest-fradis hasonlatával, és elmondta, hogy az általuk használt létesítmény használatáért a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft-nak kell bérleti díjat fizetniük.

A Vasutas csapataiban tavaly 118 játékos volt, idén már 150,

vagyis ha a klub ilyen ütemben folytatná a gyerekek toborzását, alaposan túlteljesítené az MLSZ által kitűzött célt, mely szerint tíz év alatt kell megdupláznia egy klubnak a kis focisták számát.

A centerpályát most újították fel, egyelőre nem lehet rámenni Fotó: Bielik István - Origo


A Vasutas év elején szerződést kötött a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft.-vel, és a gondok akkor kezdődtek, amikor az egyesület nem fizette be a számlákat – magyarázta Seltenreich József, a település önkormányzatának sportigazgatója. Seltenreich az Origónak azt mondta, 600 ezer forint volt a Vasutas futballszakosztályának tartozása, de azóta ez már 1 millió forint körül jár, és ugyanennyi az atlétika-szakosztály tartozása is.

A Vasutas magasabb bérleti díjat fizet

Gyetván András, a Vasutas elnöke az Origónak nyilatkozva nehezményezte, hogy bérleti díjat kell fizetniük azon a létesítményen, amelyen korábban ingyen sportolhattak, és azt sem érti, az első változathoz képest miért lettek sokkal magasabbak az újra megállapított bérleti díjak.

Gyetván elküldte nekünk a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. által a Magyarság pálya használatáért a Vasutas és a Kinizsi számára megállapított bérleti díjakakról szóló szerződéseket. Eszerint a kis műfüves pályáért ugyanannyit – 2756 forint+áfa óránként – fizet a két klub, de a nagy műfüves pálya a Vasutasnak 90 percre 20 ezer, a Kinizsinek 8 ezer.

Gyetván András (fehér zakóban) nem érti, miért lettek ilyen magasak a bérleti díjak Fotó: Bielik István - Origo


Hasonlóan nagy a differencia a centerpálya (90 percre 18 ezer, illetve 7200) és a füves edzőpálya (10 ezer, illetve 4 ezer) használata esetén. Gyetván nem is érti, hogyan mondhatta Homolya József, a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. vezetője a testületi ülésen, hogy a bérleti díjak nagyjából egyformák.

Csak nem a miniszter miatt?

Mivel a Kinizsiről van szó, nem kell nagy roszindulat, hogy az ember arra gondoljon: mindebben talán annak is lehet szerepe, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatában játszik. Ezt azonban még a Vasutasért aggódó, az önkormányzat szándékait ellenző szülők és sportvezetők közül sem állította senki, szerintük az utánpótlás-egyesület és a futsalcsapat ügyeinek semmi közük egymáshoz.

Akkor mi lehet a gond?

Gyetván és Seltenreich korábban három évig együtt dolgoztak a Vasutas vezetésében, de Seltenreich tíz évig a Kinizsi elnöke volt, emiatt sokan úgy érzik, kivételez a másik klubbal. "A Vasutasban kezdtem el sportolni, birkóztam, fociztam is az egyesületben, sőt édesapám és az öcsém is játszott ott.

– mondta erről a sportigazgató.

Azt mondja, neki az a fontos, hogy melyik egyesület működik stabilan. Szerinte sokatmondó adat, hogy a Kinizsinek hét, a Vasutasnak két szakosztálya van, pedig régebben ez fordítva volt. Felidézi, amikor értesült a Vasutas közüzemi tartozásairól azt javasolta, hogy a Vasutas fiataljai menjenek át abba a másik helyi klubba.

Könnyebb lenne pénzt szerezni

Egyszerűen jobb megoldásnak tartaná, hogy egy szakosztályban működjön a két helyi csapat, mert az MLSZ-től így könnyebb lenne támogatáshoz jutni. Seltenreich szerint az egyesülésből a szülők nem éreztek volna semmit, ugyanúgy indulhattak volna a csapatok a bajnokságban, és ugyanazok az edzők foglalkoztak volna velük, mint addig.

Seltenreich József szerint hosszútávon jobb megoldás lenne, ha a fiatalok egy egyesületben játszanának Fotó: Bielik István - Origo


A szülők viszont nem értik, miért lett ennyire magas a bérleti díj. "„Miért szól bele az önkormányzat egy jól működő egyesület életébe? Szakmailag miért lenne jobb, ha a gyerek egy másik egyesületben focizna?"” –– tette fel a kérdést az önkormányzat által nemrég összehívott fórumon az egyik szülő. Sokan gondolják így, írtak egy levelet Dióssi Csaba polgármesternek, 718 támogató aláírással.

Tízmillióból erre nem futja

A Vasutas-elnök Gyetván azt mondja, jelenleg 10 millió forintos a költségvetésük, ebből nem tudják fizetni a magas bérleti díjakat. A megbeszélésen elhangzott, hogy a Vasutas 8 millió forint tao-pénzre pályázott, 5,5 milliót kapott, míg a Kinizsi, amelynek több csapata van, 25 millió körüli összeget. Gyetván felemlegette, hogy 2012-ben még az NB III-ban hetedik helyen végző felnőttcsapata volt a Vasutasnak, és mellé U19-es, U17-es, U15-ös, U13-as, U11-es, U9-es csapata, valamint ovifocis csoportja, és a mai feltételek mellett ennyi csapatra 20 millió lenne a bérleti díj.

Így nézett ki a Vasutas futballszakosztálya 2012 júniusában Forrás: Origo


Azt is sérelmezte, hogy a Vasutas nem kapott önkormányzati támogatást, amit Seltenreich azzal magyarázott, hogy a klub nem teljesítette az ahhoz szükséges feltételeket. "A támogatást az önkormányzat adja, az elszámolást viszont a hivatalt végzi, és szabályok kötik" – jelentette ki a sportigazgató.

A Vasutas nem került bele az új szerződésbe

A Magyarság-pályát 2012-ig ingyen használhatta a Vasutas, aztán az a MÁV-tól 1 forintért az önkormányzat tulajdonába került. Az ekkor kötött együttműködési megállapodásba a Vasutast nem vették bele, csak a sporttelepen működő teniszklubot. Seltenreich szerint ennek egyszerűen az az oka, hogy a Vasutast 2012-ben megszüntette a bíróság, mivel 20 milliós adótartozása volt.

Az egyeztetésen ugyanakkor Benkő Tamás önkormányzati képviselő, az MLSZ Pest megyei igazgatója Gyetvánra hárította a felelősséget a kialakult helyzetért.

– mondta Benkő, hozzátéve, az elnök nem ment el tárgyalni a bérleti díjról, mert azt szokta meg, hogy nem kell fizetni, és nem vette figyelembe, hogy megváltoztak a viszonyok.

A szülők számára a gyerekek sportolása a legfontosabb Fotó: Bielik István - Origo


Az egyeztetésen végül abban állapodtak meg, hogy a Vasutas egy hónapos türelmi időt kap arra, hogy rendezze a számláit. Seltenreich sportigazgató úgy fogalmazott, az egyesület tett egy lépést a szabályos működés irányába.

Az ügyet azonban ezzel aligha sikerült lezárni.