Véleményes büntetővel kapott ki a braziloktól az U20-as válogatott

New Plymouth, 2015. június 4.
Kalmár Zsolt két brazil játékos, Marco Guilherme (b) és Danilo (j) között az U20-as labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott Magyarország-Brazília mérkőzésen az új-zélandi New Plymouthban 2015. jú
New Plymouth, 2015. június 4. Kalmár Zsolt két brazil játékos, Marco Guilherme (b) és Danilo (j) között az U20-as labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott Magyarország-Brazília mérkőzésen az új-zélandi New Plymouthban 2015. június 4-én. (MTI/AP/Ross Setford)
Vágólapra másolva!
A mérkőzés nagy részében emberhátrányban játszó magyar U20-as fociválogatott 2-1-re kikapott Brazíliától az Új-Zélandon zajló világbnajnokságon. Bernd Storck együttese bátor játékkal sokáig vezetett, végül pedig a hajrában egy véleményes tizenegyessel szenvedett vereséget, de még így is közel áll a továbbjutáshoz.

U20-as labdarúgó-világbajnokság, E csoport, 2. forduló:
Magyarország - Brazília 1-2 (1-0) - élő közvetítés
Új-Zéland, New Plymouth, Taranaki-stadion
v.: Fahad al-Mirdasi (szaúdi)
Magyarország: Székely – Osváth, Kecskés Á., Lenzsér, Tamás K. – Vida, Nagy Ádám – Sallai (Zsótér, 75.), Kalmár (Nagy Dominik, 65.), Forgács – Mervó (Talabér, 66.)
Brazília: Jean – Joao Pedro, Marlon (Jajá, 46.), Lucao, Jorge – Danilo, Alef – Gabriel Jesus, Boschilia (Leo Pereira, 88.), Marcos Guilherme (Andreas Pereira, 46.) – Judivan
gól: Mervó (8.), illetve Danilo (50.), Pereira (86., büntetőből)
sárga lap: Osváth (6.), Tamás (12.), illetve Marlon (2.)
piros lap: Tamás (16.)

Bernd Storck szövetségi edző a brazilok elleni mérkőzés előtt elmondta, hogy tanítványai készen állnak a találkozóra.

– nyilatkozta a német szakember.

Storck ismét jól felkészítette a csapatot Fotó: Polyak Attila - Origo

Kalmár Zsolt az Mlsz.hu-nak elmondta, nagy mentális erőt és önbizalmat ad a csapatnak a brazilok elleni csoportmeccs előtt az Észak-Korea elleni fölényes nyitány. "Csak igazi csapatként lehet esélyünk ellenük, viszont ha szervezetten, határozottan és nagy odafigyeléssel játszunk, akkor bármi lehetséges" - mondta a középpályás.

Ennek megfelelően a magyar válogatott nagyon bátran kezdte a mérkőzést, amelyet

12 fokban és 83 százalékos páratartalomban rendeztek meg.

Az Észak-Koreának hármat berámoló Mervó Bence már a második percben kiharcolt egy sárgát, és nem kellett neki sok ahhoz sem, hogy a braziloknak is betaláljon. A győri focista távolról lőtt, a brazilok kapusa, Jean óriásit bakizva beejtette a labdát. Vagyis kérdéses, hogy bent volt-e, de a lényegen nem változtat, a játékvezető megadta. (1-0)

A brazilok egyből nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak, gyakorlatilag egyszer jöttünk ki a térfelünkről, ekkor Kalmár remek labdája után Forgács bődületesen nagy kapufát lőtt.

Érthetetlen brutalitás

Negyedóra után ráadásul megfogyatkoztunk, miután az egyik legrutinosabb magyar játékos, Tamás Krisztián teljesen érthetetlen módon a félpályánál páros, nyújtott lábbal rácsúszott egy brazil játékosra. Akár egyből kaphatott is volna egy pirosat, a játékvezető csak sárgát mutatott fel neki, de mivel már volt neki egy, így máris mehetett zuhanyozni, noha még ideje sem volt leizzadni.

Mervót nehezen tudták tartani a brazilok védők Forrás: MTI/AP/Ross Setford

Az emberhátrány ellenére továbbra is ugyanolyan bátran játszott a magyar csapat, persze a brazilok irányítottak, ki is dolgoztak néhány helyzetet, de Székely remekül védett. A félidő hajrájában többször kijött a magyar csapat a szorításból, Kalmár egyszer félpályáról is megkínálta a kint álló Jeant, aki az egyik szöglet után Mervó remek fejesét hatalmas bravúrral védte.

Gyors brazil egyenlítés

A második játékrész ugyanúgy kezdődött, mint amiről az első szólt, a szünetben kettős cserét végrehajtó brazilok támadtak. Andreas Pereira becserélése jót tett, lendületesebbek és veszélyesebbek lettek a dél-amerikaiak, Pereira lövését a 49. percben Székely bravúrral a szögletre tolta. A sarokrúgás után azonban érkezett középen Danilo, aki szép mozdulattal a kapuba fejelt. (1-1)

Kalmárék megszorongatták a brazilokat Forrás: MTI/AP/Ross Setford

A magyar válogatott azonban nem esett össze, ugyanolyan fegyelmezetten játszott, és bár a brazilok 70-30 százalékban birtokolták a labdát, és rendre helyzetbe kerültek, de egy-egy kontrából tíz emberrel is veszélyeztettünk.

Nem bírtuk a nyomást

Szűk fél órával a vége előtt eldőlt, hogy a döntetlennel elégedettek lennénk, ekkor ugyanis Storck lecserélte a magyar csapat támadáshoz legjobban értő két játékosát, Kalmárt és Mervót, a vébén négy gólnál járó csatár helyére például a védő Talabér állt be.

Danilo (jobbra) egyenlített Forrás: MTI/AP/Ross Setford

Úgy tűnt, hogy sikerül kihúzni, ám a 86. percben a brazilok legjobbja, Gabriel Jesus parádés cselekkel játszotta be magát a 16-oson belülre, elfektette Székelyt is, majd átesett a magyar kapuson. A véleményes tizenegyest a játékvezető megadta, Pereira pedig belőtte a jó irányba vetődő Székely hóna alatt. (1-2)

Győzelmével a brazil válogatott 6 ponttal vezeti a csoportot, a magyar válogatottnak 3 pontja van, az Észak-Koreát 4-0-ra megverő Nigériának ugyancsak. Bernd Storck tanítványai magyar idő szerint vasárnap reggel játszanak az afrikai csapattal. A hat csoportból az első két helyezett és a négy legjobb harmadik is továbbmegy.