Vágólapra másolva!
Külön ülnek a fehér és a fekete játékosok az angol U21-es fociválogatottról a múlt hónapban készült képeken. Rio Ferdinand szerint ilyen nem volt ilyen klikkesedés a csapatnál.

Kínos képek készültek az angol U21-es válogatott edzőtáborában a múlt hónapban: a játékosok bőrszín szerint különülnek el egymástól.

A volt angol válogatott Rio Ferdinandot sokkolták a képek, szerinte a menedzsmentnek többet kellene tenni az ügyben. "Jobban kéne tudniuk, milyen fontos, hogy a játékosok egységben legyenek" - idézi a korábbi játékost a Sun.

A Manchester United egykori klasszisa szerint névtáblákat kellene tenni az asztalokra, és kicserélni azokat egymással,

Régen másképp szegregálódtak

Ferdinand elismerte, régen is voltak klikkek a válogatottban, de inkább a klubcsapatok alapján, nem pedig akármilyen faji különbség miatt: "Ott volt a Manchester United-asztal, a Liverpool-asztal, és így tovább. Akkoriban én voltam az egyetlen West Ham-játékos, így eléggé kívülállónak éreztem magam."

Roy Hodgson szövetségi kapitány egyelőre nem reagált a történtekre.

Nehéz küzdelem

Különösen kínos ügy ez az angol foci számára, hiszen már évek óta rengeteg kampányolnak a rasszizmus ellen. A Let's Kick Racism Out of Football nevű szervezet már 1993 óta harcol a faji megkülönböztetés ellen, ennek ellenére az utóbb időben több incidens is történt.

Pár éve nagy port kavart, amikor az akkor válogatott csapatkapitány John Terry rasszista megjegyzéseket tett Anton Ferdinandra, Rio Ferdinand öccsére, a QPR játékosára.

A szövetség akkor négy meccsre eltiltotta Terryt, 220 ezer font (körülbelül 79 millió forint) pénzbírságot szabott ki rá, és a válogatott csapatkapitányi karszalagjától is megfosztotta.

Nem ez lenne az első eset, hogy egy válogatottban nincs meg a teljes egység a színes és a fehér bőrűek között. Évekkel ezelőtt bejárta a világot a fotó, amin a holland nemzeti csapat látható az 1996-os Európa-bajnokság alatt, amint éppen ebédelnek. Az Ajax színes bőrű játékosai, köztük Clarance Seedorf és Patrick Kluivert külön asztalnál ültek. Ezt akkor úgy indokolták, hogy

fizetési viták, és kulturális különbségek állnak a háttérben.