Elátkozott párharc a Juve-Barca, de ennek most vége

juventus, barcelona, bajnokok ligája
Juventus Turin Alessandro del Piero (R) fights for the ball with F.C. Barcelona's Dutch Patrick Kluivert during their Champions league match 22 April 2003, in Barcelona. AFP Photo Miguel RIOPA
Vágólapra másolva!
Furcsának tűnik, hogy két akkora mamutklub, mint a Barcelona és a Juventus mindössze ötször futott össze európai kupameccsen, pedig mindketten tagjai annak a szűk elitnek, ahol olyan csapatok szerepelnek, amelyek minden kupasorozatot megnyertek (BEK/BL., Vásárvárosok Kupája/UEFA-kupa/Európa Liga, Kupagyőztesek Európa Kupája). Szűken, de előnyben a Barca a drámai párharcoktól hemzsegő közös történelemben, ahol a továbbjutó csak egyszer tudta megnyerni az adott sorozatot. Nálunk online is nézheti a BL-döntőt!

A Barcelona és a Juventus öt találkozásából háromszor a katalánok, kétszer az olaszok jutottak tovább. Mind az öt párharcra más-más sorozatban került sor, ezek közül négy már nem is létezik, vagy más néven működik. Az egyetlen kivétel a Bajnokok Ligája, amelyben eddig egyszer találkozott a két csapat: 2003-ban a Juventus ment tovább a negyeddöntőből.

A két csapat 12 év után találkozik újra, Berlinben a Barcelona az ötödik, a Juventus a harmadik BEK/BL-győzelmére hajt, de míg a katalánok négy évvel ezelőtt nyerték utolsó trófeájukat, a Juventus csaknem 20 éve nem nyerte meg a legrangosabb sorozatot.

1952, Latin Kupa, 1/2– A Magyar Kapcsolat

A francia, olasz, spanyol és portugál szövetségek által rendezett, 1949 és 57 között létező sorozatot a Barca kétszer is megnyerte, a Juventus legjobb eredménye az 1952/53-as idényben kiharcolt bronzérem volt.

Ebben az évben találkozott először egymással a Juve és a Barca, az elődöntőt a parádézó Kubala László vezérletével 4-2-re nyerte a Barcelona, amely aztán a döntőt is megnyerte a Nice ellen.

A Sárosi György által irányított Juve a Sporting 3-2-es legyőzésével lett bronzérmes.

1971, Vásárvárosok kupája, 1/32– Juve oda-vissza

Az UEFA-kupa elődjének számító sorozatban meglehetősen korán, már a legjobb 32 között összefutott a két gigaklub, és 15 évvel első találkozásuk után ezúttal a Juventus örülhetett. Ráadásul még a gólkülönbséget is visszahozta nullásra az olasz csapat, miután mindkét meccset 2-1-re megnyerve 4-2-es összesítéssel jutott tovább.

Bettega megállíthatatlan volt Forrás: Origo

A Bettega, Causio, Anastasi, Capello és hasonló világsztárok által vezetett Juventus (amely a következő körben a Pécset verte ki) egészen a döntőig masírozott, ahol a Leeds Uniteddel találkozott. A döntő torinói meccse 0-0-nál félbeszakadt a heves esőzés miatt, két nappal később 2-2-re végeztek a felek, majd a leedsi visszavágón 1-1 lett a végeredmény, így idegenben lőtt gólokkal az angolok nyerték a sorozatot.

1986, BEK, 1/4– Ducadamig meg sem állt a Barca

A Juve 83-ban és 85-ben is BEK-döntőt játszott, a kettő között megnyerte a KEK-et, Platiniék brutálisan erős csapatot alkottak, míg Barca egy KEK-győzelmmel ébredezett tízéves gyengébb időszakából, és spanyol bajnokként várta a Juve elleni rangadót a BEK negyeddöntőjében.

A két csapat párharcai csak úgy hemzsegtek a nagy egyéniségektől Forrás: AFP/Miguel Riopa

A nehezen kibrusztolt barcelonai 1-0 után csordultig telt a Delle Alpi. A Juve az első félidőben nagyot ment, sorra alakította ki a ziccereket, de minden kimaradt, miközben a Barcelona az első félidő egyetlen kapura lövéséből betalált: Archibald fejese Tacconi hibájának köszönhetően, a kapusról került a kapuba. A juve ment tovább előre, és még a szünet előtt egyenlített, Laudrup zseniális passzát Platini helyezte a bal alsóba.

A második félidőben nem sokat változott a játék képe, az olaszok támadtak, a Barca védte az előnyét, és gyűjtötte a sárgákat. Gól azonban nem esett,

a Barca úgy ment tovább 2-1-es összesítéssel a címvédő ellen, hogy a többi egyenes kieséses párharcát vagy idegenben lőtt gólok, vagy büntetőpárbaj döntötte el.

Ahogy a döntőt is.

1990/91, KEK, 1/2– Húszperces katalán csoda

A Sztojcskov, Koeman, Amor, Begiristain fémjelezte Barcelona a Baggio-féle Juventus ellen igazi csemegének ígérkezett, és nem is okozott csalódást. A Camp Nouban a Juve szerzett vezetést (nevetséges hibát használtak ki az olaszok Casiraghi révén), de a második félidőben a Barca 20 perc alatt hintett egy hármast, pedig előtte Zubizarretának kétszer is nagyot kellett védenie Roberto Baggio ziccereinél.

Hriszto Sztojcskov előbb egy szép támadás végén bólintotta be az egyenlítést, majd négy perccel később egy részegítő szóló végén passzolta be a vezetést jelentő gólt. Goikoetxea gyönyörű csavarásával már a párharc is a Barca kezében volt, és nem is engedte ki.

Torinóban rengeteget próbálkozott a Juve, de Baggio káprázatos szabadrúgásával csak túl későn került előnybe. Az olaszoknak még a lefújás előtt is volt egy ziccerük, de nem sikerült belőniük a továbbjutást érő gólt, így a Barca jutott a KEK-döntőbe, amit az ötéves szünet után visszatérő angol csapatok zászlóshajójával, a Manchester Uniteddel játszott. A finálét Hughes duplájával nyerték meg az angolok, a sorozat gólkirálya Baggio lett kilenc góllal.

2002/03, BL, 1/4– Jött Zalayeta a sokkolóval

Ebben a szezonban próbálkozott az UEFA a két csoportkörös rendszerrel, ami gyorsan jobblétre szenderült a rengeteg meccs miatt, amit már nem bírtak a csapatok. A csoportkört és a középdöntős csoportot simán hozta a Juve és a Barca is, és ebben a szezonban egyébként is nyomasztó volt az olasz és spanyol csapatok fölénye: a legjobb nyolc közé mindkét ország 3-3 csapatot delegált, a színolasz döntő előtti elődöntőben pedig három olasz és egy spanyol csapat volt érdekelt.

Zalayeta gólja legendává vált Forrás: AFP/Lluis Gene

Ezúttal az első meccset rendezték Torinóban, és az 1-1 nem sok jót ígért a Juvénak. Az olaszok sziklakemény védője, Montero szép gólt lőtt, majd róla pattant be némi szerencsével Saviola egyenlítése.

A visszavágón is a Juventus szerzett vezetést, az év aranylabdása, Pavel Nedved vágtázott be a 16-oson belülre balról, és jobbal a rövidbe bombázott. A Barca néhány büntetőgyanús eset után kiegyenlített, Xavi bikázott a jobb alsó sarokba, és jöhetett a hosszabbítás. A ráadást már emberhátrányban tudta le a Juve Edgar Davids kiállítása miatt, ment is a Barca a győztes gólért, de amikor már mindenki azt hitte, hogy 11-eseket fognak lőni, a Juve végigvitt egy kontrát, és Marcelo Zalayeta a kapuba belsőzte a Juve elődöntőt érő gólját.

A torinóiak aztán – a csak La Partita Perfetta néven emlegetett elődöntőben – legyőzték a Real Madridot is, de Nedved nélkül a döntőben csak sovány 0-0-ra futotta a Milan ellen, amely büntetőkkel legyőzte

az egyre súlyosabb döntőfóbiát építő Juventust, amely a legtöbb elbukott BEK/BL-döntő kétes dicsőségével rendelkezik.

A torinóiak reményeit táplálhatja, hogy általában azokat a döntőket nyerik meg, amikor nem számítanak esélyesnek (a brutálisan erős, 1996-os Ajax, és az Európát uraló 1985-ös Liverpool ellen), míg az esélyesként kezdett finálékat (vs. Hamburg, Dortmund, Milan) mind elbukta.

Ezzel szemben a Barcelona, amely ugyanúgy hét BEK/BL-döntőt játszott, mint olasz ellenfele, négyet megnyert a fináléi közül, és ha a Juventust is legyőzi Berlinben, (holtversenyben a Bayern Münchennel és a Liverpoollal) feljön a sorozat örökranglistájának harmadik helyére.

Nézze nálunk!

A Bajnokok Ligája döntőjét a berlini Olimpiai Stadionban rendezik 2015. június 6-án, szombaton este 20.45-kor, a játékvezető a török Cunayt Cakir lesz. A meccsről akkor sem marad le, ha sokan tolonganak a képernyő előtt a kocsmában, vagy ha épp a kezdő sípszó előtt romlik el a tévéje: egy regisztráció és a 330 forintos "meccsjegy" kifizetése után számítógépen vagy akár mobilon is láthatja a Sport TV közvetítését. További részletek itt! (A közvetítés technikai támogatója a GamaxMédia.)