Ne menjenek sehova, még jön egy Messi-műsor!

szabadrúgás messi oscar luiz gustavo diego tardelli brazília argentína
Argentinian Lionel Messi (R) shoots the ball against Brazilian players during the Superclasico football match Brazil versus Argentina at the National stadium in Beijing on October 11, 2014. Brazil won 2-0. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Vágólapra másolva!
Vége az európai futballszezonnak, és a Barcelona megdicsőülése után nem lehet könnyű olyat mutatni, ami felkavarja a szurkolókat ebben a melegben. Pedig van még egy jónak ígérkező program a nyárra: péntekre virradóra kezdődik a Copa América!

Ha valakinek a Copa Américáról az jut eszébe, hogy európaiak számára hajmeresztő időpontokban, zűrzavaros szervezés mellett, kevés néző előtt játszanak durva és gyakran unalmas meccseket olyan játékosok, akik közül alig ismerünk valakit, akkor jól emlékszik, de felejtse el. A Copa határozottan kikupálódott, és a meccsidőpontokat leszámítva a fenti problémákat jórészt levetkőzte.

A dél-amerikai foci egyértelműen feljövőben van, és ezt nemcsak a játék minőségére, hanem a körítésre is értjük. Az utóbbi két világbajnokságon csak egy dél-amerikai válogatott nem tudott továbbjutni a csoportjából (Ecuador, 2014), és az is csak egy 93. percben kapott góllal maradt le a nyolcaddöntőről. Ismerős nevek pedig bőven lesznek a tornán.

Innen aztán lehet válogatni

Hogy valóban ne legyen unalom, arról elsősorban Argentínának illene gondoskodnia a maga bombaerős támadósorával. Az élete (egyik) legjobb formájában játszó Lionel Messi mellé a Sergio Agüero, Carlos Tévez, Gonzalo Higuaín, Angel Di María, Ezequiel Lavezzi, Erik Lamela hatosból válogathat partnereket Tata Martino.

Messi (jobbra), Sergio Agüeróval és Gonzalo Higuaínnal (balra). Nem rossz sor Forrás: AFP/Juan Mabromata


Messin óriási lesz a nyomás, hogy végre a válogatottal is nyerjen valamit, már csak azért is, mert Argentína 1993 óta egyetlen felnőtt-tornán sem tudott győzni. Messi a BL-döntő után meg is mondta, hogy

mostantól semmi sem érdekli, csak a Copa América,

de kérdés, mennyire lesz fáradt a szezon eddigi 61 mérkőzése után.

Neymar nagy terhet cipel majd

Ugyanezt felvethetjük a brazil válogatott vezére, Neymar esetében is, ő 59 meccsen van túl ebben az idényben. Rajta valószínűleg több múlik majd, elnézve a társait: elsősorban a pályafutása zenitjén már túljutott Robinho, a válogatottba a kínai Sandong Lunengből bekerülő Diego Tardelli és a Hoffenheim fiatal csatára, Roberto Firmino feladata lesz még a gólszerzés.

Argentína–Brazília 6-1

Hogy mennyi problémával küzd a brazil foci, arról a tavalyi vb-katasztrófa után itt, később pedig itt írtunk. Most azt tehetjük még hozzá, hogy a brazil és az argentin edzőképzés színvonala közötti különbséget jól érzékelteti a Copa América szövetségi kapitányainak nemzetiségi megoszlása: a tizenkét részt vevő válogatott közül argentin szakember hatot irányít, brazil viszont csak egyet. A brazilt.


Ez nem jelenti azt, hogy a brazilok esélytelenek lennének, a rendelkezésére álló anyagból Dunga elég jó csapatot rakott össze. A brazilok a vb óta mind a tíz barátságos meccsüket megnyerték, 21 gólt szereztek, és csak kettőt kaptak. Igaz, nehézsúlyú ellenféllel csak kétszer játszottak, az argentinokat otthon 2-0-ra, a franciákat Párizsban 3-1-re verték. Főleg a tapasztalatlanság szól ellenük, viszonylag sok a fiatal játékos a keretben.

Neymar trükközik, Messi itt is a háttérből figyel Forrás: AFP/Rich Schultz


Szó sincs ugyanakkor arról, hogy a brazilok és argentinok mellett mások ne tudnának labdába rúgni. Anélkül, hogy jósolgatni próbálnánk: a kereteket elnézve kimondottan kiegyenlített a mezőny.

A két nagynak igazán sokra hivatott kihívói lesznek.

Uruguayt címvédőként talán udvariatlanság is ebben a kategóriában emlegetni, mindenesetre Edinson Cavanival és Diego Godínnal a tavalyi harapása miatt válogatott tétmeccses eltiltását töltő Luis Suárez nélkül is erősnek tűnik a csapat.

Kolumbia rég volt ilyen jó

Még többet lehet várni Kolumbiától. Csak néhány név a tavalyi vb-n a legjobb nyolcig jutó csapat mostani keretéből: James Rodriguez (Real Madrid), Juan Cuadrado (Chelsea), Carlos Bacca (Sevilla), Jackson Martínez (Porto), Radamel Falcao (Manchester United). A kapitány pedig a sokat látott José Pekerman.

Kolumbia fő reménysége, James Rodriguez Forrás: AFP/Eitan Abramovich


És ott van a házigazda Chile, amely nagyon készül, mert Bolíviával, Kolumbiával, Peruval és Paraguayjal ellentétben sosem nyerte még meg a tornát. A helyi közvélekedés szerint a mostanihoz fogható chilei válogatott még nem volt, beleértve az 1962-es vb-n bronzot szerző csapatot is. A kapuban a Barcában szinte hibátlanul védő Claudio Bravo, a védelemben az interes Gary Medel, a középpályán a Juve motorja, Arturo Vidal, elöl az Arsenal remek szezont futó csatára, Alexis Sanchez – tényleg nem rossz tengely.

Kis szerencsével szabad az út a döntőig

Chile esélyeit azért sem szabad lebecsülni, mert a sorsolás, khm, szeszélye folytán, ha minden a papírforma szerint alakul, akkor a hazaiak csak a döntőben találkozhatnak a három legerősebb válogatott bármelyikével. Ha borul a papírforma, akkor persze már korábban.

Tegyük ehhez még hozzá, hogy Paraguay négy éve elment a döntőig, Venezuela már rég nem pofozógép a kontinensen, és Ecuador is elég masszív csapat. Egyedül azt sajnálhatjuk, hogy a két meghívott közül az egyik, Mexikó a B csapatával érkezik, mert a júliusi Arany-kupára készül.

43. Copa América, június 11. - július 4.

A csoportbeosztás
A csoport: Chile, Mexikó, Ecuador, Bolívia
B csoport: Argentína, Uruguay, Paraguay, Jamaica
C csoport: Brazília, Kolumbia, Peru, Venezuela

Az első három nap programja
Június 12., péntek: Chile-Ecuador 01.30
Június 13., szombat: Mexikó-Bolívia 01.30, Uruguay-Jamaica 21.00, Argentína-Paraguay 23.30
Június 14., vasárnap: Kolumbia-Venezuela 21.00, Brazília-Peru 23.30

A korábbi győztesek:
1916: Uruguay
1917: Uruguay
1919: Brazília
1920: Uruguay
1921: Argentína
1922: Brazília
1923: Uruguay
1924: Uruguay
1925: Argentína
1926: Uruguay
1927: Argentína
1929: Argentína
1935: Uruguay
1937: Argentína
1939: Peru
1941: Argentína
1942: Uruguay
1945: Argentína
1946: Argentína
1947: Argentína
1949: Brazília
1953: Paraguay
1955: Argentína
1956: Uruguay
1957: Argentína
1959: Argentína
1959: Uruguay
1963: Bolívia
1967: Uruguay
1975: Peru
1979: Paraguay
1983: Uruguay
1987: Uruguay
1989: Brazília
1991: Argentína
1993: Argentína
1995: Uruguay
1997: Brazília
1999: Brazília
2001: Kolumbia
2004: Brazília
2007: Brazília
2011: Uruguay