Gyanús pénzmozgásokat találtak a FIFA-nál

michael lauber svájci főügyész fifa vizsgálat
Swiss attorney General Michael Lauber attends a press conference on June 17, 2015 in Bern. Swiss authorities are investigating the 2010 FIFA vote that awarded the 2018 World Cup to Russia and the 2022 tournament to Qatar. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Pénzmosás és más bűncselekmények gyanújára utaló nyomokat azonosított a svájci ügyészség a FIFA számláin. A vizsgálat eredménye azonban még messze van.

A svájci ügyészség 53 potenciális pénzmosási esetre és 104 egyéb gyanús pénzmozgásra bukkant a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bankszámláinak átvizsgálása során – közölte szerdán Michael Lauber svájci főügyész.

Az orosz és a katari vb-t vizsgálják

Az ügyészség a 2018-as és a 2022-es világbajnokság odaítélésének körülményeit vizsgálja, miután a nemzetközi sajtóban több arra utaló bizonyíték jelent meg az elmúlt években, hogy Oroszország, illetve Katar korrupcióval nyerte el a rendezési jogot.

Michael Lauber a berni sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


A hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt indított vizsgálat független az amerikai FBI nyomozásától, melynek keretében még májusban hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Az ügy hozzájárult ahhoz, hogy noha

Sepp Blatter FIFA-elnököt május végén újraválasztották, négy nap múlva lemondott.

A svájci nyomozók most a FIFA irodájában korábban tartott házkutatás során lefoglalt adatokat - Lauber szerint kilenc terabájtnyit - elemzik. Eddig tíz személyt hallgattak ki, és Lauber nem zárta ki, hogy a továbbiakban Blattert és Jerome Valcke főtitkárt is beidézik.

Ez nem 90 perc lesz

Gyors eredményt azonban senki se várjon, A főügyész azt mondta, a futballvilágnak türelmesnek kell lennie, a vizsgálat több lesz, mint 90 perc – akár évekig is eltarthat. Ez azt is jelenti, hogy noha a vesztegetés bebizonyosodása elvileg a két kérdéses vb rendezési jogának visszavonásához is vezethetne, az oroszoknak aligha kell aggódniuk a három év múlva rendezendő vb miatt.