Vágólapra másolva!
Dárdai Pál szövetségi kapitány szerint akkor zár szép évet a labdarúgó-válogatott, ha szombaton, idegenben megveri Finnországot. A Herthánál is dolgozó edző szerint akkor győzhetjük le a finneket, ha a csapat legalább 40 százalékban birtokolni tudja majd a labdát.

"Korábban azt mondtam, ha a finneket legyőzzük, akkor szép évet zárunk. Ez egy rutinos játékostól, de rutintalan edzőtől több, mint a maximum" - nyilatkozta Dárdai Pál az InfoRádiónak.

A magyar csapat korábban többször is a hajrában harcolta ki a győzelmet a finnek ellen, Dárdai szeretné, ha most nem kellene sokáig izgulni.

- fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy a magyar taktikai felállás a finnek és a litvánok elleni keveréke lesz.

Budapesten elfáradtak a finnek

"Előrefelé, feljebb védekezünk majd, de nem fogunk belemenni a késbe. A finneké jó csapat, van két-három sztárjátékosuk. Ellenünk azonban a labdatartásban elfáradtak, az utolsó 20 percben nagyon sok beadásunk volt, a széleken ugyanis folyamatosan el tudtunk menni, érett a gólunk" - mondta a finnek elleni budapesti meccsről, amelyet Gera Zoltán 84. percben szerzett fejesgóljával sikerült megnyerni. "De ebből nem élünk meg, a legfontosabb a következő passz, a következő meccs" - folytatta a kapitány.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 39 éves szakember szerint egy fontos dolgon áll vagy bukik a finnek elleni meccs. "Ha meglesz a 40 százalékos labdabirtoklás, akkor nyerünk, függetlenül attól, hogy idegenben vagy hazai pályán futballozunk. Amikor ez a szám nem volt meg, akkor csak döntetlent játszottunk" - mondta. Juhász Roland és Gera Zoltán újra terhelhető, és mint elárulta,

Kádár Tamás biztosan tagja lesz a kezdőcsapatnak.

A berlini munkájáról a rádiónak azt mondta, nagyon nehéz dolga volt zöldfülű edzőként szezon közben átvenni a Bundesliga I-ben végül bennmaradó Herthát. "Nem én raktam össze a keretet, a felkészülést nem velem végezte el a csapat, ezért szezon közben kellett variálni. Most már értem, miért mondja azt sok edző, hogy csak télen vagy nyáron hajlandó aláírni egy csapathoz."

A szakember nem tagadja, hogy szívesen vinne magyar focistákat Berlinbe. "Örülnék, ha több magyart is Berlinbe vihetnék. Ne feledjük, a jugók is mindig összetartanak,

Én annak idején azonnal segítettem Lisztes Krisztiánnak is, amikor megsérült, pedig egy rivális német csapatban szerepelt."

Nem mindenki egészséges

Csak pénteken derül ki, hogy Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland játszhat-e a magyar válogatott finnek elleni Európa-bajnoki selejtezőjén. Az orvosi stáb mindkét játékost megvizsgálta a csütörtöki utolsó magyarországi edzés után, de egyelőre még egyikük sem teljesen egészséges. Délelőtt a futballistákat meglátogatták a családtagjaik, majd taktikai megbeszélés következett, délután pedig Dárdai Pál szövetségi kapitány tartott frissítő jellegű edzést, amelyen elsősorban a védekezést és a pontrúgásoknál kapott feladatokat gyakorolták. A válogatott pénteken 8.45 órakor száll fel a Helsinkibe tartó repülőgépre, és 17 órakor edz a meccs helyszínén. Az Eb-selejtező szombaton 18 órakor kezdődik a helsinki Olimpiai Stadionban. (MTI)

A válogatott kapusáról, Dibusz Dénesről a közelmúltban azt írták, hogy a Hertha szerződtetheti. Dárdainak valóban jó véleménye van a játékosról. "Ha lesz ajánlata, biztosan külföldre fog igazolni, de ne feledjük, hogy a Fradi is egyre jobb csapat, van egy jó német edzője, a klub pedig idén az Európa Ligában is bizonyíthat.

gyors lábú, jó versenyző és értelmes, ritka nagy érték az ilyen kapus."

Dárdai módszereit - a korábbi televíziós rendszerek alapján - ugyanúgy hívták már Pál-szisztémának a németek, mint anno a sikertréner Csernai Pál idejében. "Amikor nem kapunk gólt, tényleg Pál-szisztémáról beszéltek, de ez csak akkor lesz értékes, ha támadó szelleműek leszünk, és az A mellett lesz B tervünk is a meccsek megnyerésére Berlinben.”