Vágólapra másolva!
Az Interpol a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség körül kirobbant korrupciós botrány miatt felfüggeszti a szervezettől a fogadási csalások felderítésére kapott összeg használatát.

Az Interpol szóvivője pénteken közölte, hogy a 190 országot érintő Integrity in Sport (Becsületesség a sportban) nevű projektnek vannak más forrásai, így továbbra is működni fog.

A FIFA és az Interpol 2011-ben kötött tíz évre szóló, 20 millió eurós (6,2 milliárd forintos) megállapodást. Ennek értelmében az első két évben egyaránt 4-4 millió eurót (1,2 milliárd forintot), majd évente 1,5 millió eurót (470 millió forintot) utalt át a FIFA a fogadási csalások felderítésének támogatására.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke az együttműködés megszületésekor úgy nyilatkozott, "rendkívül fontos számunkra, hogy a politikai vezetőkkel és a hatóságokkal együtt harcoljunk azok ellen, akik tönkre akarják tenni a játékunkat."

Hátrányosan érinti a bűnözés elleni harcot

A 79 éves Blattert május végén választották meg ötödször a FIFA elnökének, de négy nappal később lemondott. A tisztújító kongresszus előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki, hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

"Ez a sikeresen működő program nem áll összefüggésben a FIFA körül kialakult jelenlegi helyzettel, úgy hisszük, ez a döntés hátrányosan érinti a bűnözés elleni harcot" - áll a FIFA közleményében, amelyben az Interpol bejelentésére reagált.