Vágólapra másolva!
Gruborovics Tamás még csak finn klubban futballozott, és bár az állampolgárságot még nem vette fel, mégis már Finnországnak is drukkol. A pszichológusnak tanuló, 30 éves középpályás a szombati Eb-selejtező előtt azt mondta, szerinte a finnek a tétmeccseken a "beszari" mentalitásuk miatt nem eredményesek, igaz, nincs is már Litmanen szintű focistájuk, miközben a magyaroknál ott van Dzsudzsák Balázs.

Bizakodnak még a finnek, hogy kijuthatnak az Eb-re?

A legutóbbi selejtező után, amikor az északírektől 2-1-re kikaptak, mindenki azt mondta, hogy vége, ebből már nem lesz Eb-részvétel. Mostanra viszont a játékosok ismét hisznek abban, hogy győzhetnek, úgy érzik, jobbak, mint korábban. Szerintük, ha most legyőzik a magyarokat, még marad esélyük a pótselejtezőre.

Magyar létedre ötéves korod óta Finnországban élsz, csak finn csapatokban fociztál. Mit gondolsz, ki fog nyerni?

Általában kiegyenlítettek a finn-magyar meccsek, így – diplomatikus leszek – szerintem döntetlen lesz.

Ha százalékos arányt kellene mondani, mennyire szorítasz a finnekért, és mennyire a magyarokért?

mert sok olyan játékos szerepel a válogatottban, akivel együtt játszottam vagy ismerem valahonnan. Sok futballista az én korosztályomat képviseli, ezért inkább érzem sajátomnak a finn válogatottat.

Úgy véli, ha túl nagy a tét, a finnek nehezen tudnak jól teljesíteni Forrás: Pekka Vainio


Szomorú lennél, ha a szombati meccsen a magyarok nyernének?

Nem, a magyarok most közelebb vannak az Eb-részvételhez, ha a finneknek nem, legalább nekik sikerüljön. Ha a finnek nyernének, akkor nem tudom, mit kellene még csinálni, hogy elérjék a harmadik helyet, ezért ebből a szempontból most talán jobb lenne, ha a magyarok nyernék a meccset, és kijutnának.

A finnek barátságos meccsen megverték a svédeket, igaz, a minap kikaptak az észtektől. Ők is jobbak, ha nem nyomja őket a tét?

Szerintem ez benne van a kissé beszari finn mentalitásban. Ha túl nagy a tét, nem sikerül nyerni. De úgy gondolom, a magyaroknak is vannak hasonló mentális problémáik.

Pszichológusnak tanulsz. Ha a finnek pár év múlva sportpszichológusnak hívnának a válogatott mellé, érdekelne?

Érdekes lenne, el is vállalnám. Lennének is ötleteim.

Ők nem olyanok, mint az amerikaiak, sokkal óvatosabbak, félnek az újdonságoktól, éppen ezért inkább egyesével kellene azokkal a játékosokkal beszélni, akik szeretnének mentálisan erősebbé válni. Először megkérdezném, ki az, aki beszélgetni szeretne, aztán átvennénk egyesével a dolgokat. Ebben az esetben nyíltabban meg lehet beszélni egy-egy szituációt, a kisebb változásokat. De ehhez még nekem is el kell végeznem pár kurzust.

Mit tudsz a finn csapat taktikájáról?

Mindig ugyanazt játsszák, a karácsonyfát (4-2-3-1). Az északírek ellen is így futballoztak, de nem jött be. Nem tudom, kitalált-e valami újat Mixu Paatelainen kapitány.

Mit gondolsz, legutóbb mivel sikerült a magyaroknak nyerniük a finnek ellen?

Valami hiányzik a finn csapatból. Olyan válogatott ez, amelyben nagy klubokból érkező Forsellek, Litmanenek játszottak korábban, míg most csak Eremenko (CSZKA Moszkva) és Moisander (az Ajaxtól igazolt a Sampdoriába) szerepel jobb csapatban. Hiányoznak a vezető játékosok. A finn probléma, hogy nincs igazi góllövő. A budapesti meccsen a magyarok többet tartották a labdát, de utána nem tudtak gólt lőni. A magyar gól úgy született, hogy hat finn közül fejelt gólt Gera Zoltán. Ha a fiatal Hyypiä most is ott lenne a védősorban, ez nem történt volna meg.

Kívülről milyennek látod most a magyar focit?

Egy kicsit technikásabbak a magyar játékosok, de a két bajnokság erőssége hasonló lehet. Azért valószínűleg a legjobb magyar klubok erősebbek, mint a legjobb finnek.

A finn szövetség elnökével, Pertti Alajával Forrás: Pekka Vainio


Van kedvenc magyar focistád?

Dzsudzsák Balázst jó nézni, amikor megy neki a játék, épp egy ilyen játékos hiányzik a finn csapatból, mint ő, aki merészen megy előre, és oldalról beadogat.

Milyen kapcsolatban vagy a magyarokkal?

Sajnos nincs túl sok kapcsolatom velük, mert a Magyarországon élő nagyszüleimnek nincsenek testvérei, így korombeli barátaim sincsenek, inkább csak azok, akik Finnországban fociznak, mint Szeróvay Mihály. Vele nagyon jóban vagyok. A szüleim itt élnek Finnországban, most fizetik ki a lakásukat, és véglegesen letelepednek Mikkeliben. Nekem is ott van lakásom, de Kotkában lakom a futball miatt, és egy harmadik városban, Jyväskyläban tanulok.

Pár éve azt mondtad, 30 éves korodig nem veszed fel a finn állampolgárságot a katonaság miatt. Így történt?

A 30-at ugyan már betöltöttem, de még nem vagyok finn. Ki kell derítenem a részleteket,

De valamikor biztos, hogy fel fogom venni az állampolgárságot. Most nem lenne túl sok előnye, ezért sem tettem még meg.

Nagy előny lenne például a finn válogatottság. Volt, hogy a góllövőlistán a harmadik helyen álltál, sohasem merült fel, hogy bekerülj a helyi válogatottba?

Két-három éve, amikor összeállítottak egy B válogatottat, meg szerettek volna hívni, de ezt nem tartottam olyan fontosnak. Komolyabb volt az az ellenérv, hogy a katonaság fél évet kiharapna az életemből. De akkor egy sérülés miatt amúgy sem tudtam volna bekerülni a keretbe. Finnországban a HJK-ban kell játszanod ahhoz, hogy behívjanak, a helsinki csapat minden évben megnyeri a bajnokságot, és onnan könnyebb kitűnni.

Téged sohasem hívott a HJK?

De, a 2007-2008-as szezonban közel voltam ahhoz, hogy odaigazoljak, egy hétig ott edzettem, de visszajött egy játékosuk külföldről, így nem rám esett a választás. 2011-ben is hívtak, de akkor a JJK-hoz még egyéves szerződés kötött, ezért inkább maradtam.

Korábban mondtad, hogy a magyar válogatottba soha nem hívtak. Klubcsapatok sem érdeklődtek?

A Fradi és a Lombard Pápa is hívott valamikor,

és melyik is volt a harmadik? Sajnos nem jutnak eszembe a szavak, mert két agyrázkódást is kaptam egy hónapon belül. Megvan, a Diósgyőr szeretett volna idén leigazolni.

Két agyrázkódás? Hogyan történt?

Kétszer is belém fejeltek. Mostantól védőpántot fogok használni. Egyik sem volt súlyos, de amikor túl sok információt kapok, akkor érzem a hatását.

Korábban is gyakran megsérültél?

Nem volt jellemző. 2008-ban volt egy agyrázkódásom, akkor szintén a KooTeePee-ben futballoztam. De minden rendben, úgy néz ki, a következő meccsünkön tudok játszani.

Visszatérve az NB I-re, el tudnád képzelni, hogy itthon futballozz?

Igen, de egyre valószínűbb, hogy maradok Finnországban, mert nemrég a feleségem munkát kapott egy könyvtárban. Ő is tud egy kicsit magyarul, szívesen megtanulná a nyelvet, de úgy érzem, erre Magyarországon nem lesz lehetősége, mert az új munkahelye miatt nem fogunk máshová menni. Ha egy nagyon jó ajánlatot kapnék, akkor persze átgondolnám.

"Jó erőben vagyok, a formám is rendben van" Forrás: Pekka Vainio


Milyen formában vagy most, 30 évesen?

Szerintem kicsit olyan vagyok, mint az apukám (Gruborovics Tibor Szegeden és a Mikkeliben is játszott – a szerk.), biztosan el tudok még játszani több évig. Jó erőben vagyok, a formám is rendben van.

Viszont a gólok mintha nem jönnének a megszokott ütemben.

Eddig két gólt rúgtam, ennél tényleg többet tudok. De az első számú csatárunk, a két szélsőnk és a középső középpályásunk is megsérült, így körülöttem mások vannak, mint akiknek lenniük kellene, ezért többet védekezünk, és nem tudunk helyzetbe kerülni.

A bajnokság előtt öt meccsen három gólt szereztem, remélem, most visszatérnek a társak, és újra gólgazdagabb leszek.

Korábban rengeteg magyar futballozott a finn első és másodosztályban. Miért tűntek el?

Az lehet az oka, hogy most kevesebb a pénz a finn futballban, és inkább Afrikából hoznak a klubok játékosokat, akik olcsóbban megszerezhetők, mint egy magyar. Azt hallottam, hogy a legjobb klubok Magyarországon többet fizetnek, mint a finn csapatok, a legjobb magyarok pedig más országokban folytatják, ahol több a pénz.

A finn bajnokságban 12 csapat van, és háromszor játszanak egymással a klubok. Ugyanilyen lesz a magyar NB I ősztől. Neked hogy tetszik ez a rendszer? Melyik a jobb, a 12 vagy a 16 csapatos?

Ez attól is függ, hogy van-e 16 olyan csapat, amely pénzügyileg elég erős, hogy az első osztályban játszhasson. Finnországban ez nem jellemző. Nehéz összehasonlítani a majdani magyar rendszert a finnel, mert nálunk áprilistól októberig tart a bajnokság, és nagyon sok meccset játszunk, a felét 2-3 hónap alatt letudjuk, míg Magyarországon több idő van, így a játékosokon nincs akkora teher, mint itt.

Nekem sok dolog nem tetszik a finn rendszerben, például az, hogy az első hat helyezett a következő évben 17 meccsen szerepelhet otthon, 16-szor pedig idegenben. Ez nem annyira fair. Aztán az, hogy háromszor kell játszani egy-egy ellenféllel, nem tesz jót a derbiknek. A három bajnoki plusz a kupák, edzőmeccsek miatt sokszor játszunk ugyanazok ellen, ezt én annyira nem szeretem. Szóval

Csak ennyi a gond?

Jobb lenne, ha több részvevője lenne az élvonalnak, mert akkor több játékos megmutathatná magát – ezek a jobb focisták most csak a másodosztályban szerepelnek. De a legnagyobb probléma az, hogy kevés csapat tud rendes fizetést adni, az újoncoknál másodosztályú bérek vannak. Már most is több olyan klub van, amely nem tud fizetni a játékosoknak, ezért nem kiegyenlített a bajnokság. Sok fiatal focista otthon lakik a szüleivel, és van, aki dolgozik is a futball mellett.

A félprofi rendszer felé megy a finn futball,

hiszen míg az itteni átlagfizetés 1700 euró (510 ezer forint) körül van – ez a finn árak miatt egyáltalán nem sok –, akad olyan futballista, aki mindössze 500 eurót (150 ezer forint) kap.