Összefogtak a szurkolókért a magyar futballklubok

Győri ETO FC, foci
Győr, 2015. április 26. A győri szurkolók elhagyják a nézőteret a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Győri ETO FC - Puskás Akadémia találkozó elején a győri ETO Parkban 2015. április 26-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Közös konzultációra kérte fel az összes, licenccel rendelkező élvonalbeli futballklubokat Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke. A csapatok képviselői a Nagyerdei-stadionban zárt ajtók mögött arról tanácskoztak, hogyan lehetne megállapodásra jutni a Magyar Labdarúgó Szövetséggel arról, hogy a szurkolók beléptetésére vonatkozó előírásokat a klubok számára is előnyös módon változtassák meg.

A problémát az jelenti, hogy az elmúlt hónapokban nem csak a beléptető rendszer és a szurkolói kártya ellen tiltakozó ultrák fordítottak hátat a stadionoknak, hanem egyre kevesebb jegyet és bérletet adnak el más szektorokba is. Az NB I-es labdarúgó klubok szerint sokan nem tudják elfogadni azt az új rendszert, ami révén jegyet vásárolhatnak a mérkőzésekre, így inkább ki sem mennek a stadionokba.

"Javaslatokat fogunk tenni olyan rendezési gyakorlatokkal kapcsolatban, amikkel változást lehet elérni a beléptetéssel, a rendőrségi biztosítással és a kártyahasználattal kapcsolatban. Erről a klubok elmondják a véleményüket, ezeket összesítve adják tovább a szövetség felé" - nyilatkozta Szilágyi Sándor, a DVSC Futballszervező Zrt. cégvezetője a Dvsc.hu portálon.

Egyre kevesebb néző megy ki a meccsekre Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Szilágyi hozzátette, egy olyan elfogadási javaslatot kell letenni az asztalra, ami elejét veheti annak, hogy a szurkoló a rossz körülmények miatt ne járjon ki a futballmérkőzésekre.

"Örömmel vettük a rendvédelmi szakbizottság megkeresését azzal kapcsolatban, hogy a mérkőzésrendezés szabályait vizsgáljuk felül. Ez egy jó kezdeményezés, amiben a tőlünk telhető módon részt akarunk venni.

- mondta Balogh Attila, a bajnok Videoton FC ügyvezetője.

Az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága várhatóan június elején foglalkozik az üggyel. Kósa Lajos elképzelése szerint még ebben a törvényhozási ciklusban megszülethet a szükséges törvénymódosítási javaslat, illetve rendeletmódosítás.