Luis Figo is visszalépett az elnökjelöltségtől

Luis Figo, FIFA, foci
UNITED KINGDOM, London : Former Portuguese football player and FIFA Presidential Candidate Luis Figo presents his campaign manifesto 'For Football' at the start of his presidential campaign at Wembley Stadium in London on February 19, 2015. The FIFA presidential elections are to take place at the 65th FIFA Congress in Zurich, Switzerland on May 29, 2015. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
A holland szövetséget vezető Michael van Praag után Luis Figo is bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, azaz nem méretteti meg magát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség jövő pénteki elnökválasztásán.

A korábbi portugál válogatott futballista azzal indokolta visszakozását, hogy szerinte a május 29-i szavazás nem egy normális választás lesz. Közleményében jelezte, hogy nem kíván részt venni egy olyan folyamatban, amely arra szolgál, hogy abszolút hatalmat biztosítson egyetlen embernek - utalt az ötödik elnöki ciklusára készülő Joseph Blatterre.

A 2000-ben aranylabdás, a következő évben pedig a FIFA-nál a világ legjobbjának megválasztott Figo a kampánykörútján sok helyen álszenteskedéssel találkozott. Mint utalt rá, saját maga tapasztalta, hogy egyes nemzeti szövetségek elnökei az egyik nap az ördöghöz, majd másnap - emelvényre kiállva - már Jézus Krisztushoz hasonlították a FIFA vezetőit.

Azokat pedig, akik tényleg beszélni akartak, elhallgattatták.

Luis Figo Forrás: AFP/Ben Stansall

Hozzátette, hogy a FIFA-ban Blatter diktatúrája érvényesül, s a jelenlegi vezető újraválasztását széles körben valószínűsítik.

- közölte Facebook-oldalán is.

Michael van Praag pár órával korábban lépett vissza, hogy ezzel Ali bin al-Husszein jordán herceget támogassa. Figo visszalépésével így már csak al-Husszein a kihívója Blatternek.