Pukkadjon meg az elnök, lesz saját klubunk

510260551 A supporter shows a tee-shirt with a portrait of the head of Dinamo Belgrad football club Zdravko Mamic during the Euro 2016 qualifying football match Italy vs Croatia on November 16, 2014 at the San Siro stadium in Milan.   AFP PHOTO / GIUSEPPE
A supporter shows a tee-shirt with a portrait of the head of Dinamo Belgrad football club Zdravko Mamic during the Euro 2016 qualifying football match Italy vs Croatia on November 16, 2014 at the San Siro stadium in Milan. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Európa talán legellentmondásosabb futballklubja a Dinamo Zagreb: zsinórban tizedszer nyert bajnokságot, az utóbbi évtizedben hatodszor duplázott, miközben alig van nézője. Az ultrák összevesztek a klub vezetőségével, amely a helyi sajtó szerint súlyos visszaéléseket követ el, ezért saját klubot alapítottak.

Zsinórban tizedszer nyert horvát bajnoki címet a Dinamo Zagreb, és ez alatt a tíz év alatt hatodszor duplázott, miután szerda este büntetőkkel megnyerte az NK Split elleni kupadöntőt is. Otthon tehát szinte egyeduralkodó a klub, számos vonatkozásban közeledik Európa elitjéhez, mégis nagy gondjai vannak.

A 37 ezres zágrábi Maksimir Stadionba átlagosan mindössze ezerötszázan mentek ki ebben az idényben, úgy, hogy a Dinamo 34 forduló után még veretlen a bajnokságban (25 győzelem, 9 döntetlen), szombaton, például 4-0-ra legázolta az ősi rivális Hajduk Splitet.

Nem arról van szó, hogy ezt a diadalmenetet már a szurkolók is unják. A problémák pedig még 2011 decemberében kezdődtek, és azóta csak rosszabb lett a helyzet.

- így fenyegette meg akkor a Dinamo elnökét, Zdravko Mamicot egy tucatnyi szurkoló, nem is akárhol: a klub sajtótájékoztatóján. A ultráknál elsősorban a csapat csúfos BL-búcsúja, a Lyon elleni 7-1-es vereség csapta ki a biztosítékot, de

pénzügyi visszaélésekkel és nepotizmussal is megvádolták az elnököt.

Tény, hogy Zdravko Mamic a horvát foci egyik legbefolyásosabb szereplője, jelenleg a Dinamo ügyvezető igazgatója, és amellett a horvát szövetség alelnöke. Nem egy konfliktuskerülő alkat, két éve rövid időre őrizetbe vették, mert csúnyán kikelt egy élő rádióadásban a horvát sportminiszter, Zeljko Jovanovic ellen. Ismerős lehetett neki a helyzet, elvégre két évvel korábban, Malmőben letartóztatták, miután nekiment a svéd rendőröknek, akik nem hagytak a pályán ünnepelni két horvát szurkolót.

Családbarát klub

Mamic szívesen fenyeget újságírókat, és korrupciós ügyei is akadnak: a délszláv háború idején privatizált egy faipari vállalatot, a dolgozók felét elbocsátotta, több horvát lap pedig azt állítja, 14 millió kunás kárt okozott az államnak.

Zdravko Mamicot rendőrök terelgetik a Malmö elleni meccs után Forrás: AFP/-


Ami a nepotizmus vádját illeti: Mamic testvére, Zoran edző és sportigazgató egyben a Dinamónál, míg a fia, Mario menedzserként számos játékos szerződését intézte és intézi. A leghíresebb ultracsoport, a Bad Blue Boys szerint Zdravko Mamic a tisztújító üléseket is manipulálja a klubnál.

Modric is fizethet

Ám nem csupán a BBB tagjai hőbörögnek, a horvát sajtó is rendszeresen foglalkozik Mamic ügyeivel. Legutóbb a Jutarnji list azt írta, Mamic magánszerződéseket köt a fiatal tehetségekkel, akik aztán a teljes profi pályafutásuk alatt fizetnek neki egy bizonyos százalékot. Luka Modric, a Real Madrid középpályása a lap szerint a fizetése 20 százalékát utalja Mamicnak, aki

egyedül ebből az üzletből 1,2 millió dollárt kaszál évente.

A horvát lapok úgy tudják, további 14 focistával kötött már hasonló szerződést. Amelyik játékos ugyanis nem írja alá a szerződést, nem kap játéklehetőséget a klubnál. A feltételezések szerint ez történt Robert Muriccsal, aki sem a felnőtt-, sem az ificsapattal nem edzhetett többet, miután 17 évesen ellenállt. Muric megvárta, míg betölti a 18. évét, akkor lejárt a szerződése az ifiknél, és elfogadta az Ajax ajánlatát.

Üres lelátók

A Mamic elleni támadások után a klub több mint ezer drukkert kitiltott a stadionból, így olykor lehangoló az atmoszféra. "Tíz perccel a kezdés előtt csak egy magányos hotdogárus téblábolt a szektorban, az unatkozó rendőrök pedig legfeljebb magukra vigyázhattak" – számolt be egy, végül 700 néző előtt lejátszott bajnokiról az egyik szurkoló. A kitiltott ultrákon kívül sok szurkoló saját elhatározásából bojkottálja a meccseket, ezért olyan alacsony az átlagnézőszám.

Mamic-ellenes pólót tart egy drukker a horvát válogatott meccsén Forrás: AFP/Giuseppe Cacace


Közben a BBB ultrái saját futsalklubot alapítottak, melynek a meccsein gyakran ötezren szurkolnak:


Bár a Mamic elleni vádakról hallgat a klub, az ultrákkal való kemény bánásmódról nem. "Az elmúlt években összesen mintegy egymillió eurónyi bírságot rótt ki a klubra az UEFA a fanatikusok nem megfelelő viselkedése miatt – közölte a Dinamo szóvivője. – Több meccset zárt kapuk mögött kellett lejátszanunk, így szponzori pénzektől és jegybevételtől estünk el. A Bad Blue Boys egy része egyértelműen kimutatta, hogy nem fog megváltozni, a klub számtalan kérésre ellenére. Az UEFA felfüggesztett büntetést mért a klubra, egy újabb botrány esetén kizárta volna a nemzetközi kupákból. Ezt pedig nem engedhetjük meg."

Befolyásos, de bármit nem tehet meg

A horvát szövetség egyik, a 9news című portálnak név nélkül nyilatkozó vezetőségi tagja az egész országra jellemző általános problémának nevezte az alacsony nézőszámokat, aminek a fő oka szerinte, hogy "a legjobbak rendre külföldre igazolnak, ezért gyenge a bajnokság". Mamicot "nagyon befolyásosnak" nevezte, de tagadta, hogy bármit megtehetne, mondván, "ha valami rosszat tett volna, már rég lecsukták volna", elvégre

Meglehet, az egész ligában alacsonyak a nézőszámok, de a Dinamo a top ötben sincs, ahogy ezt korábban az Origo is megírta egy régiós körkép keretében. Ezzel együtt a legutóbbi fordulóban több mint 14 ezren látogattak ki a Dinamo-Hajduk rangadóra, ami a szezon legmagasabb nézőszáma, még úgy is, hogy a vendégek ultráit távol tartotta a névre szóló beléptetés.

Jól üzletelnek

A Dinamo sima, 4-0-s győzelme nyomatékosította a hazai egyeduralmat, melynek zálogát az UEFA szakértője, Elvir Islamovic foglalta össze. Ha vitatott körülmények közt is, a klub jelentős bevételekhez jut a játékosok eladásából. Mamic 2001-es érkezése óta több mint 150 millió eurót kaszált ezzel a Dinamo. Modricot 21 millióért vitte a Tottenham, Eduardót 14 millióért az Arsenal, Vedran Corlukát 13 millióért a Manchester City, hogy csak a legnagyobb üzleteket említsük.

Zoran Mamic edző szép sikereket ért el Forrás: AFP/Ian Macnicol


Ez úgy lehetséges, hogy a Dinamo a kiterjedt tehetségkutató-hálózata segítségével lefölözi a horvát piacot, majd a fiatalok egy Európa-szerte elismert akadémián pallérozódnak. Az U17-es Eb-re készülő horvát válogatottba, például, 12 játékost delegál a klub.

Már Dél-Amerikát is figyelik

A topligákba eladott játékosok rendben tartják a klub költségvetését, olyannyira, hogy már dél-amerikai légiósok figyelésére is futja: eddig összesen hét focistát igazoltak onnan, kettő közülük, Eduardo és Sammir, horvát állampolgár is lett. Aki eljut a Dinamo első csapatába, olyan edzők keze alatt fejlődhet, mint a klub örökgólkirálya, Igor Cvitanovic vagy a legendás kapus, Miralem Ibrahimovic.

Azt még Mamic ellenfeleinek is el kell ismerniük, hogy a klubot profi módon irányítják: nemcsak tehetségkutatásban erős, de a sajtóosztályának vagy a nemzetközi részlegének a működése is közelíti az európai topcsapatok színvonalát. És bármennyire is kevesen vannak rendszerint a stadionban, egy korábbi felmérés szerint

Horvátország harmada Dinamo-drukkernek vallja magát.