Az angolok alig kapnak lehetőséget a Premier League-ben

498499285
Chelsea's Brazilian-born Spanish striker Diego Costa (C) takes an unsuccessful shot past Liverpool's English midfielder Steven Gerrard (L) and Liverpool's Slovakian defender Martin Skrtel (R) during the English Premier League football match between Liverpool and Chelsea at Anfield in Liverpool, north west England on November 8, 2014. AFP PHOTO / PAUL ELLIS RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
Öt nagy tekintélyű, korábbi kiváló vezetőedző közös levélben biztosította támogatásáról Greg Dyke, az Angol Labdarúgó Szövetség elnökének azon tervét, mely szerint a jövőben a hazai játékosokat szeretné előtérbe helyezni a Premier League-ben.

Glenn Hoddle, Kevin Keegan, Sven-Göran Eriksson, Graham Taylor és Steve McLaren egyetért Dyke-kal abban, hogy az angol válogatott azért nem tud komoly sikereket elérni, mert a bajnokságban nagyon visszaszorultak az angol játékosok, a hazai fiatalok nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak lehetőséghez.

Kiszorulnak saját bajnokságukból az angolok

A trénerek levelükben felhívták a figyelmet arra, hogy amíg húsz éve a játékidő hetven százaléka esett az angol futballistákra az élvonalban, addig jelenleg ez a szám mindössze 32 százalék. Az FA első embere azt javasolja, hogy a csapatok 25-ös keretében jelenleg engedélyezett 17-ről 2016-tól négy év alatt fokozatosan szorítsák vissza 13-ra a külföldiek számát.

Sven-Göran Eriksson korábban az angol válogatottat is irányította, jelenleg a kínai jelenleg a kínai sanghaji SIPG edzője Forrás: AFP



Dyke előterjesztésében szintén riasztó adatokkal indokolta a változás szükségességét, ugyanis a kimutatások szerint 2014-ben mindössze 24 angol játékos szerepelt a Bajnokok Ligájában, annak ellenére, hogy négy Premier League-együttes vett részt a sorozatban. Az angolokkal szemben 78 spanyol, 55 német és 51 brazil játékos jutott szóhoz a BL-ben tavaly.

Európában ez már kevés

Az angolokat a Premier League magas nívója ellenére a nemzetközi mezőnyben mostanában több hidegzuhany éri. A legújabb FIFA-ranglistán csak 17. lett a válogatott, ami azért a gyenge nemzeti csapathoz szokott angoloknak is sok már.

Arról nem is beszélve, hogy az idei Bajnokok Ligája-, illetve Európa Liga-negyeddöntők összesen 16 csapata közt egyetlen egy angol sincs, noha a 2000-es évek első évtizedében még angol házidöntőt is játszottak a BL-ben. A gondok okait az Origo is elemezte korábban.