Blatter arcára fagyhat a mosoly

FIFA President Joseph Blatter arrives to a hotel in Luque, near Asuncion, on March 3, 2015. Blatter arrived in Paraguay to take part in the 65th Ordinary Congress of the South American confederation CONMEBOL, to be held on March 4.   AFP PHOTO / NORBERTO
FIFA President Joseph Blatter arrives to a hotel in Luque, near Asuncion, on March 3, 2015. Blatter arrived in Paraguay to take part in the 65th Ordinary Congress of the South American confederation CONMEBOL, to be held on March 4. AFP PHOTO / NORBERTO DUARTE
Vágólapra másolva!
Figyelmeztetést kapott Paraguayban a FIFA elnöke, Joseph Blatter nem kapta meg a támogatást az eddig fixen mellette álló dél-amerikai fociszövetségtől. A helyére pályázók ügyesen kampányolnak, azaz talán mégsem lesz lehetetlen leváltani a 17 éve elnöklő focifővezért.

Egy hónapja tart a FIFA-elnökjelöltek kampánya, még két és fél hónap maradt a május 29-ei választásig. Az eddig jól taktikázó jelenlegi elnök, Joseph Blatter esélyei jók az újraválasztásra, de paraguayi útján felcsillant egy halvány reménysugár a változásban reménykedők előtt.

Blatter neve az elmúlt években összeforrt a korrupciógyanúval, a többi három jelölt – az egykori portugál játékos, Luis Figo, Ali Bin al-Husszein jordáiai herceg és Michael van Praag holland futballvezető – ennek megfelelően főleg a szervezet megtisztítását ígéri.

A múlt héten a négy jelölt Dél-Amerikában, Paraguayban kampányolt, ahol eddig nem volt kétséges Blatter támogatottsága, a svájci sportvezető azonban a helyi kontinentális szövetség konkrét támogató ígérete nélkül távozott a kontinensről. Ez nem jelent feltétlenül elutasítást, talán csak kivárást, de az epizód mindenképp hidegzuhanykét érhette Blattert, és a vártnál keményebb harcot vetít előre.

Blatter nem erre számított Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


A 78 éves Blatter úgy stabilizálta a hatalmát, hogy kihasználta a 209 tagország által alkotott érdekcsoportok között húzódó ellentéteket. A szervezet rohamosan növekvő bevételeiből viszonylag sok pénzt juttatott a szegényebb, elsősorban ázsiai és afrikai tagországoknak, ezért azok a korrupciós botrányok ellenére is mellette álltak. Ázsia 47, Afrika 56 szavazó tagszövetséget jelent, így az összes FIFA-tag közel felét teszik ki.

Blatter így három elnökválasztáson tartotta meg a hivatalát, noha már az első címvédésekor, 2002-ben is egy 21 oldalas dokumentumban foglalta össze a viselt dolgait az akkori kihívója, Michel Zen-Ruffinen.

Elveszett jelentés

Több olyan bizonyíték került már elő, amely arra utal, hogy a 2018-as orosz és a 2022-es katari vb-pályázatot vesztegetéssel segítették sikerre. A vitatott ügyekről készült tényfeltáró jelentést nem hozták nyilvánosságra. A riportot készítő ügyész, Michael J. Garcia le is mondott emiatt.
Februárban a szövetség versenytárgyalás nélkül adta el a 2026-os vb egyesült államokbeli közvetítési jogait a Fox Sportsnak, vagyis kizárt olyan tekintélyes médiumokat, mint az ESPN vagy az NBC. Korábban Alexandra Wrage azért távozott a FIFA-tól, mert éveken át semmibe vették az átlátható működésre tett javaslatait, noha direkt ezek kidolgozására kérték fel. De nem is soroljuk a visszásságokat, van elég.
Ezek a botrányok mind az 1998 óta a FIFA elnöki székében ülő Blatter nevéhez tapadnak. Aki tehát változást szeretne, a másik három jelöltben reménykedhet. Ezzel együtt rendkívül nehéz lesz legyőzni Blattert, a korrupció ugyanis elsősorban csak a Nyugatnak számít, máshol viszont hősként tekintenek a svájci sportdiplomatára.

Ellenzéki összefogás

Bár az elnökre a tagországok képviselői szavaznak majd, a változást akaróknak nem árt meggyőzniük a kontinentális szövetségek vezetőit. A tagországoknak ugyanis sokkal több a közös ügye a kontinentális szövetségükkel, mint a FIFA-val, ezért nem szívesen mennek szembe az akaratával.

Figo kampánya a Wembleyből indult Forrás: AFP/Ben Stansall

Azt minden további nélkül megígérhetik a kihívók, hogy egy tisztábban működő FIFA a mostaninál is több pénz juttathat a szegény szövetségeknek. Nagyon is reális forgatókönyv ez: az elmúlt hónapokban öt világcég is felhagyott a FIFA szponzorálásával, olyanok, mint a Sony vagy az Emirates légitársaság. A Telegraph nevű brit lap szerint egy négyéves ciklusban mintegy egymilliárd font bevételtől eshet el így a szervezet, egy ekkora veszteség pedig már Blatter hatalmát is megroppanthatja.

Mivel a frontvonal Blatter és a többi jelölt közt húzódik, Figóék esetében kevésbé a személyük a fontos, inkább az esély a változásra. Ha hármuk közt megoszlanak a Blatter-ellenesek szavazatai, azzal mindannyian veszítenek. Tehát ideális esetben május 29-e előtt el kellene dönteniük, melyikük indulhat a legjobb eséllyel Blatter ellen – erre a lépésre utaltak is már a múlt héten.

Rengeteg pénzt ígérnek

A jelöltek nem fukarkodnak a kampányígéretekkel. Van Praag és Figo emelné a vb-résztvevő csapatok számát, a mostani 32-ről 40-re, illetve 48-ra. A volt aranylabdás focista elképzelései azonban kissé merészek, a tornát két különböző kontinensről indítaná, ami elég irreálisan hangzik.

Minden esetre ezekkel a tervekkel gesztust tettek az ázsiai és afrikai országok felé. Ám ennél is fontosabb a több pénz ígérete. Van Praag a jelenlegi éves támogatás négyszeresét, 250 ezer dollár helyett egymilliót ígér a nemzeti szövetségeknek, míg Ali herceg jelentősen növelné a fejlesztési pénzeket, mondván, a Blatter-érában a FIFA 12,5 milliárd dolláros bevételének csupán a húsz százalékát fordította ilyen célokra. Figo a felzárkóztatást segítené az utánpótlásprogramok jelentős fejlesztésével.

Van Praag csak egy ciklust vállalna Forrás: AFP/Robin Van Lonkhuijsen

Figo, Van Praag és Ali herceg egyaránt beszélt reformokról, demokratizálásról és átláthatóságról, de közös bennük az is, hogy mindketten csak egy ciklusra vállalnák az elnökséget, amíg megtisztul a szervezet, hogy ne váljanak Blatterhez hasonló őskövületté.

Ali herceg már kampányolt a Közel- és a Távol-Keleten és Ausztráliában, Afrika északi részén máris rendkívül népszerű. És mint a paraguayi példa mutatja, Blatter Latin-Amerika támogatásában sem lehet biztos. Március 24-én Bécsben UEFA-kongresszust tartanak, áprilisban az afrikai futballvezetők találkoznak Kairóban, májusban pedig a karibi térség fejeseit győzködheti Ali herceg.

Ali herceg itt még Londonban kampányol Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Michel Platini UEFA-elnök támogatását élvező Figo játékospárti, és bár egy húszoldalas programot kiadott már, a kampányolásban kissé lemaradt eddig. Márpedig a személyes találkozások kulcsfontosságúak, ha meg akarja győzni a döntéshozókat arról, ő nem csak Platini bábja, képes lenne vezetővé válni. Különös módon Figo ugyanazt a PR-céget bízta meg, mint Ali herceg.

Van Praag az első heteket még Figónál is passzívabban töltötte, hazája szövetségében egyeztette a következő időszak eseménynaptárát. A kritikusai máris arról beszélnek, hogy nem gondolja igazán komolyan a FIFA elnöki székének megszerzését. A szóvivője ugyanakkor közölte, hogy "a következő hetekben világszerte találkozunk majd futballvezetőkkel, hogy elmagyarázzuk nekik a javaslatainkat".

Blatter ellenfelei

Figo 42 éves. Nem tapasztalt sportdiplomata, de egykori aranylabdásként, a Barcelona, a Real Madrid és az Internazionale volt játékosaként világszerte népszerű.

Ali herceg 39 éves. A FIFA alelnöke, a végrehajtó bizottság tagja, a jordániai szövetség elnöke. Hazájában több fontos posztot betölt, többek közt a Királyi Filmbizottság elnöke.

Van Praag 67 éves, a holland szövetség elnöke. Korábban volt az Ajax elnöke, ahogy az édesapja is. Johan Cruyff röviden csak így jellemezte: "Egy ember, akiben megbízhatsz."

A jelöltekről bővebben itt olvashat.