Vágólapra másolva!
Wayne Rooney óta egy angol játékos sem robbant be a Premier League-be olyan váratlanul és olyan eredményesen, mint Harry Kane. A Tottenham csatára 19 góllal vezeti a góllövőlistát, idei teljesítményével kiérdemelte első válogatottságát, amelyen 80 másodpercre és 3 labdaérintésre volt szüksége, hogy gólt szerezzen. Korábban csak két ember bízott benne, most mindenki magának követeli a sikert.

Hónapok alatt az angol futball remélt messiása lett Harry Kane, pedig az elmúlt éveket másod- és harmadosztályú csapatoknál töltötte kölcsönben. Nemcsak a gólokat rugdossa, pályafutását máris arra használná fel a szövetség, hogy a feltörekvő generációk példaképévé tegyék.

Az idei PL-szezonban ugyanis a legjobb öt kezdőcsapatának mindössze 22 százaléka angol – Greg Dyke, az FA elnöke ezt a számot 40-re tornászná fel, a fiatal angol játékosok elé pedig Harry Kane-t állítja példának. "Hirtelen az angol foci legjobb góllövője lett, ami jó hír. De hány Harry Kane lehet még, aki nem kapta meg esélyt?" – teszi fel a némiképp álságos kérdést Dyke.

Harry Kane-nek először az Európa Ligában kellett bizonyítania Forrás: AFP/Glyn Kirk


Kiváló véleménnyel van a játékosról Les Ferdinand is, aki a Tottenham-csatárok képességfejlesztő edzőjeként dolgozott 2008 és 2014 között, így testközelből látta és irányította Kane fejlődését.

Shearer és Sheringham hibridje

"Gyerekkorától ismerem, és rögtön láttam rajta, hogy a legmagasabb szintre juthat. Jobbal, ballal és fejjel is veszélyes, erőszakos center. Mondjuk kölyöknek pont hogy cingár volt, de azóta sokat dolgoztunk a fizikumán. Emellett olyan agya van, mint Teddy Sheringhamnek, és olyan befejezőkészsége, mint Alan Shearernek" – mondta róla a korábbi angol válogatott támadó, bár elismerte, egyvalami aggasztotta a tehetség fejlődését illetően.

Harry Kane második gólját szerzi az Arsenal elleni derbin Forrás: AFP

"A sebessége nem volt az igazi, de mindig azzal nyugtattam, hogy Teddy is lassú volt – ám fejben annál gyorsabb. Ráadásul Kane szomjazza a tudást, minden nap fejlődni akar valamiben, sokat és keményen dolgozik. Így volt ez az izomzatával és a gyorsaságával is, az eredményt nem kell magyaráznunk. Mostanra remek kilenc és feles lett belőle, én legalábbis így hívom. Tud klasszikus kilencesként középcsatárt játszani, de az is benne van, hogy visszalép a középpálya elé, és irányít, mint egy tízes. A futball nemcsak a gólokról szól, az előkészítés legalább olyan fontos" – vallja Ferdinand.

Az ősellenségnél is játszott

A London egyik külvárosában, Chinfordban született Kane igazi Tottenham-drukker családban nőtt fel – ennek ellenére 8 évesen játszott egy szezont az ősellenség, az Arsenal kölyökcsapatában. Tizenegy éves kora óta azonban Spurs-játékos, bár egészen a tavalyi szezonig kölcsönjátékosként szerepelt a Leyton Orient, a Milwwall, a Norwich City és a Leicester City csapatainál.

A 2013-14-es szezont már a Tottenham keretében kezdte, eleinte az Európa Ligában és a hazai kupasorozatokban kapott lehetőséget. Ez is több volt annál, amiben reménykedhetett, mert a klubvezetés megint kölcsön akarta adni a szezon előtt, de az André Villas-Boast váltó Tim Sherwood menedzser ezt már nem engedte. Ő volt a második szakember, aki őszintén hitt Kane tehetségében.

Szimbolikus csere: Wayne Rooney helyén lép pályára először a 21 éves Harry Kane az angol válogatottban Forrás: AFP

"Ha akkor nem állok ki mellette, most sehol sem tartana. Sőt, amikor először neveztem a kezdőcsapatba, és Roberto Soldadót ültettem a kispadra miatta, fél óra után a szurkolók máris a spanyol támadó beállítását követelték. Teljesítményével azonban később mindannyiuk elismerését kivívta. Fejben és fizikálisan is nagyon erős, megharcolt érte, hogy így legyen. A szurkolók nem akárkinek foglalják dalba a nevét" – mondta róla Sherwood, aki azóta már az Aston Villa menedzsere.

A lelátóról a kezdőbe

"Elképesztő érzés hallgatni, ahogy éltet a lelátó, bár még mindig nagyon furcsa, alig akarom elhinni. Nem volt olyan régen, mikor még én is közöttük álltam, és Teddy Sheringham meg Robbie Keane nevét énekeltem. Ők az én hőseim" – mesélt a hirtelen jött népszerűségről Kane. "Persze ehhez kellett Tim Sherwood segítsége is – nem sok PL-edző vállalta volna a kockázatot, hogy lehetőséget ad egy újoncnak, miközben drága klasszisok ülnek a padon."

Kane-nek szerencséje volt az edzőváltás után is, mert a csapat jelenlegi menedzsere, a Southamptontól érkezett Mauricio Pochettino híres arról, hogy támogatja a fiatal tehetségeket. Ennek ellenére Kane-nek újra bizonyítania kellett, hiszen 2014 novemberében még csak öt PL-meccsen kapott lehetőséget a szezonban, mindannyiszor csereként.

Neymarral focizik egy ligában

Rögtön gólt szerzett viszont, amikor először lépett pályára kezdőként a PL-ben, majd betalált a második és a harmadik meccsén is. Minden versenysorozatot figyelembe véve márciusra már 27 gólt termelt, amivel Európa legjobb csatárai közé emelkedett.

Az európai topligák legjobb gólszerzői

1. Lionel Messi (Barcelona): 33 meccs / 43 gól
2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 33 meccs / 40 gól
3. Alexandre Lacazette (O. Lyon) 26 meccs /27 gól
4. Neymar (Barcelona) 31 meccs / 27 gól
5. Harry Kane (Tottenham Hotspur) 33 meccs / 27 gól
(A 2014-2015-ös idényben, március 30-val bezárólag, a klubsorozatokat figyelembe véve.)


Ám ezzel a sikertörténetnek még nem volt vége. A közvélemény nyomására Roy Hodgson is meghívta a Litvánia elleni Eb-selejtezőre készülő válogatott keretbe. "Fantasztikus pályát fut be, úgy emelkedik, akár egy üstökös" – ragadtatta el magát Hodgson, miután meghívót küldött a csatárnak. "Örülök, hogy új arccal bővül a csapatunk, biztos vagyok benne, hogy emberileg is jól illeszkedik majd közénk, és gyorsan megtalálja az összhangot a srácokkal."

Redknapp büszke rá, hogy kölcsönadogatta

Ekkorra már az angol bajnokság minden szereplője fel akart kapaszkodni a Kane-hullámra a szövetség elnökétől kezdve Harry Redknappig, aki éppen akkor volt a Tottenham menedzsere, amikor a játékos kikerült a csapat akadémiájáról. "Bebizonyítottuk, hogy az angliai kölcsönszerződések rendszere a legjobb a világon" – döngette mellét a semmire Redknapp. "Harry gyerekkorától nálunk futballozik, de jól tettük, hogy mindig kölcsönadtuk, ez szolgálta a fejlődését. Az idő minket igazolt, remek döntéseket hoztunk" – sütkérezett mások dicsőségében a mester.

Kane a Litvánia ellen 4-0-ra megnyert Eb-selejtező 72. percében lépett pályára először a válogatottban, és 80 másodperccel később, a harmadik labdaérintéséből máris gólt szerzett.

Harry Kane első válogatott gólját ünnepli Forrás: AFP


"Ez messze életem legszebb estéje. Hosszú évek óta álmodom erről a pillanatról, de el sem hiszem, hogy góllal mutatkoztam be a válogatottban" - twittelte a játékos a meccs után.

A gólja nyomán végképp tetőfokára hágott a hisztéria, minden angol focis közösségi csatornán Harry Kane volt a téma.


Az olaszok elleni keddi barátságos meccsen Harry Kane bizonyos szempontból felér a csúcsra, hiszen Hodgson szövetségi kapitány már előre közölte: kezdőként számít a csatárra. Így Kane az utolsó lépcsőfokot is kipipálhatja a tennivalói listáján.

Csak nehogy lufi legyen belőle is

A csatár berobbanását a komplett angol média a hazai tehetség győzelmeként ünnepli a milliárdos európai igazolások felett. Az általános rajongás közepette csak az egyik legnagyobb viccoldal, a Footy Humour figyelmeztet a csatárra leselkedő legnagyobb veszélyre:

Forrás: Twitter/Footy Humour

Harry Kane pályafutásának legfontosabb állomásai

2009. október 27.: Először ülhet le a felnőtt csapat kispadjára az Everton elleni Ligakupa-meccsen.

2011. január 22.: Megszerzi első felnőtt gólját a Leyton Orient színeiben (Sheffield Wednesday, 4-0).

2011. augusztus 25.: A Tottenhammel debütál az európai kupaküzdelmekben, a Hearts elleni hazai meccsen. Kiharcol egy tizenegyest, de ki is hagyja.

2011. december 25.: Megszerzi első gólját Európában (Shamrock Rovers-Tottenham 0-4, Európa Liga).

2012. augusztus 18.: Csereként bemutatkozik a Premier League-ben (Newcastle, 1-2).

2012. szeptember 6.: Eltörik a lábfejcsontja a Norwich-Doncaster Rovers meccsen.

2013. február 26.: A sérülését követő első meccsén betalál a Leicester Cityben (Blackburn, 3-0).

2014. április 7.: Megszerzi első gólját a Premier league-ben (Tottenham-Sunderland 5-1).

2015. január 1.: Két gólt szerez a Chelsea ellen, a csapata a vezérletével lemossa a listavezetőt (5-3).

2015. február 2.: A Tottenham az ő két góljával veri 2-1-re az Arsenalt.

2015. március 27.: Góllal mutatkozik be az angol válogatottban (Anglia-Litvánia 4-0).