Már megint sumákol a FIFA

arany labda
A steward touches the 2014 FIFA Ballon d'Or award ahead of the award ceremony at the Kongresshaus in Zurich on January 12, 2015. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A FIFA a többi tévécsatorna háta mögött, verseny nélkül adta el a 2026-os vb közvetítési jogait a Foxnak. Érthetetlen, mi késztette erre.

Versenytárgyalás nélkül, 11 évre előre eladta a 2026-os focivébé közvetítési jogait a FIFA. Az Egyesült Államokban a Fox adja majd a meccseket, olyan nagy csatornák, mint az ESPN vagy az NBC még csak nem is próbálkozhattak - írja a Business Insider.

Legutóbb 2011-ben döntött a FIFA vb-s közvetítési jogokról, mikor Zürichben tárgyalt a három nagy csatorna képviselőivel. Akkor a Fox nyert az ESPN-nel szemben, így elnyerte a 2018-as és 2022-es torna közvetítési jogait.

"Olyan ajánlatot tettünk, amely a FIFA-nak is kedvező, és a mi társaságunknak is nyereséget hozhat - adott ki közleményt akkoriban az ESPN. - Agresszívek voltunk, de üzleti szempontból körültekintőek is."

Ezúttal viszont semmiféle tárgyalás nem zajlott az ESPN egyik bennfentese szerint, míg az NBC nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, hogy kapott-e ajánlattételi lehetőséget.

Alku állhat a háttérben

A Fox csak egy semmitmondó közleményt adott ki, mely szerint megtiszteltetés, hogy a FIFA szerződést hosszabbított vele.

Már csak azért is súlyos az ügy, mert az USA jó eséllyel pályázik a 2026-os vb megrendezésére: 2022-t Katarral szemben bukta el, újabb négy évre rá viszont már 32 éve lesz focivébé nélkül Észak-Amerika.

A Business Insider úgy tudja, a háttérben egy alku lehet a FIFA és a Fox közt: az előbbi télre viszi a katari vb-t, az utóbbi viszont nem tiltakozik ez ellen, cserébe a 2026-os jogokért. Más nagy sportesemény ugyanis nem lesz 2022 nyarán, így a téli vb nem éppen a legjobb a tévétársaságoknak. Még 2013-ban, a vb Katarnak ítélésekor a Fox sports közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta: nyári tornára szólnak a jogai, ahogy a focivébé 1930 óta mindig nyáron van."