Dárdai: A válogatott fontos, a Hertha nagyon fontos

Dárdai Pál Budapest, 2014. szeptember 26.
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya beszél bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Magyar Labdarúgó Szövetség budapesti székházában 2014. szeptember 26-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2014. szeptember 26. Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya beszél bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Magyar Labdarúgó Szövetség budapesti székházában 2014. szeptember 26-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A vártnál korábban érkezett a kihívás, de Dárdai Pál nem tudott nemet mondani a Hertha felkérésére. A berlini csapat új edzője azt mondta, a klub és a magyar válogatott is a szívügye, és bár egyszerűsödik az élete, sokkal stresszesebb és idegőrlőbb lesz a munkája.

A Hertha labdarúgócsapata csütörtök délután sajtótájékoztatón mutatta be a klub új edzőjét, Dárdai Pált, és segítőjét, Rainer Widmayert.

"Volt egy hosszú éjszakánk, amelyen mindent kielemeztünk. Reggel úgy döntöttünk, hogy változtatunk kell" - mondta Michael Preetz, a Hertha sportigazgatója, megjegyezve, hogy Dárdaiban a közös játékosmúlt miatt is nagyon bízik. Hozzátette, a klub még egyeztet majd az MLSZ-szel a továbbiakról.

Dárdai Pál, a Hertha új edzője Forrás: MTI/Illyés Tibor

Fontos, nagyon fontos

Dárdai a továbbiakban is szeretne magyar szövetségi kapitányként dolgozni. "Kék a vérem, és magyar a szívem. Számomra a magyar válogatott fontos, a Hertha nagyon-nagyon fontos" - idézte Dárdait a Tagesspiegel internetes oldala.

Hozzátette, nagyon bízik a szurkolókban, akik ismerik őt nagyon, és tudják, hogy mindig mindent alárendelt a klubnak.

Kőkemény év vár rá

A szakember az Mlsz.hu-nak nyilatkozva azt mondta, hirtelen jött a felkérés, de már a tavalyi tárgyalásokon is felvetődött, hogy adott esetben lehet rá esély, hogy vezetőedzőként számítanak rá a felnőtt csapatnál.

"Szerdán kint voltam édesapámmal a Leverkusen elleni bajnoki mérkőzésen, és az utolsó percben odalépett hozzám az akadémiai vezető, hogy hagyjam bekapcsolva a telefonomat, ekkor már sejtettem, miről lehet szó. A meccs után kerestek is a klubtól, és éjszaka személyesen átbeszéltünk mindent a vezetőkkel, majd csütörtök délelőtt folytatódtak az egyeztetések. Akárcsak a magyar válogatott esetében, ez a kihívás is korábban érkezett az általam tervezettnél, de akárcsak a válogatott, a Hertha is a szívügyem, ezért nem tudtam nemet mondani a felkérésre. Ilyen szempontból kőkemény év vár rám, de felelősségem teljes tudatában döntöttem, és tudásom legjavát fogom adni, hogy megfeleljek az elvárásoknak" - mondta Dárdai Pál.

Egyetlen célt tűzött ki elé a klub vezetése, a csapatot bent kell tartania az élvonalban. "Jelenleg kiesőhelyen állunk, ezért a legfontosabb feladatom, hogy felhozzam a játékosokat, mert érezhetően el vannak bizonytalanodva. Nem kellene itt tartanunk, mert értékes keretünk van, megvan a játékosokban a kellő tudás és sebesség" - tette hozzá.

Egyszerűsödik az élete

Dárdai úgy véli, a magyar válogatottnál betöltött szövetségi kapitányi munkájára a mostani kinevezése semmilyen hatással nem lesz.

"Ami a gyakorlati munkát érinti: eddig is a tévéből és a számítógépes elemzésekből tájékozódtam a játékosok teljesítményéről, aktuális állapotáról, erre megmarad az energiám ezután is. Sőt, szerintem picivel több időm is marad a válogatottra, mert a felnőtt csapat irányítása kevésbé időigényes, mint az utánpótlásban való tevékenykedés. Eddigi beosztásomban folyamatosan tartanom kellett a kapcsolatot a szülőkkel, az iskolákkal, szerteágazóbb volt a feladat. Ebből a szempontból most egyszerűsödik az életem, viszont sokkal idegőrlőbb lesz a munkám, nagyobb lesz rajtam a felelősség, nőni fog a stressz és a megnövekvő médiaérdeklődést is kezelnem kell majd valahogy."