Tíz éve a mezét égették, most sírnak utána

511785549 Liverpool's English midfielder Steven Gerrard crouches on the pitch after the final whistle of the UEFA Champions League group B football match between Liverpool and Basel at Anfield in Liverpool, north west England, on December 9, 2014. The fin
Liverpool's English midfielder Steven Gerrard crouches on the pitch after the final whistle of the UEFA Champions League group B football match between Liverpool and Basel at Anfield in Liverpool, north west England, on December 9, 2014. The final score was 1-1. AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Az idény végén távozik a Liverpoolból a klubot 25 éve szolgáló Steven Gerrard. A középpályás tíz éve, amikor először akart elmenni, megérte, hogy a drukkerek a mezét égetik, és halálosan megfenyegetik. Mégis klublegenda lett belőle, és ha rajta múlik, még visszatér.

Steven Gerrard január másodikán bejelentette, hogy elhagyja a Liverpoolt. Sokkoló döntés volt: a 34 éves középpályás nyolcéves kora óta szolgálta a klubot, mellyel bajnoki címet ugyan nem nyert, de a Bajnokok Ligája megnyerésével, FA-kupa-győzelmekkel így is megidézte az LFC legfényesebb napjait.

Gerrard a döntés másnapján terjedelmes interjút adott az egyesület honlapjának. "Nagyon furcsa érzés" – ismerte el, annak ellenére is, hogy még fél évig a Liverpoolban marad, mielőtt életbe lépne a Los Angeles Galaxyvel kötött 18 hónapos szerződése. "Az idény végén elég időnk lesz a könnyekre és érzelmekre" – tette hozzá.

Fájdalmas beszélgetés volt

Stevie G elsősorban a korával magyarázta a döntést, illetve egy "kulcsfontosságú" beszélgetéssel: Brendan Rodgers menedzser nemrég leültette, és elmondta neki, hogy a jövőben kevesebb szerep vár rá a csapatban. "Megértem, hogy ez a legjobb mindenkinek, de miután hosszú ideje alapember vagyok a csapatban, nagyon nehéz elfogadni ezt a döntést. Fájdalmas beszélgetés volt."

Távozóban – egyelőre csak edzésről Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Azt mondta, csereként vagy kezdőként "az utolsó labdáig harcolni fog" a csapatért a hátralévő fél évben. Szükség is lesz rá: az előző idényben bajnoki címért küzdő Liverpool jelenleg csak nyolcadik a tabellán, a BL-ből már kiesett, az FA-kupában és a Ligakupában viszont még áll.

Nem robot

Az előző idényben még a Premier League meglepetéscsapata volt a Liverpool, de Luis Suárez távozásával és Daniel Sturridge sérülésével a mostani idényben csak kínlódik. Rodgers pedig egyre kevésbé épít Gerrardra, aki ezzel együtt is megható tisztelettel beszél az edzőről.

Station to station Forrás: AFP/Paul Ellis

"Ember vagyok, nem robot. Elmúltam már 24. Bárcsak annyi volnék, és bárcsak már 24 évesen találkoztam volna vele, mert akkor valószínűleg egy csomó, közösen megnyert trófeáról beszélgetnénk itt. Mikor Brendan a klubhoz érkezett, már 32 éves voltam. Nagy kár, hogy nem tíz évvel korábban érkezett" – mondta jelenlegi edzőjéről.

Voltak azért dicső napok

Ez úgy hangzik, mintha Gerrard 695 Liverpool-meccsét elkerülték volna a sikerek, holott volt belőlük bőven. A BL történetének egyik legemlékezetesebb döntőjén 0-3-ról győzték le a Milant, hasonlóan legendás az Alavés ellen 5-4-re megnyert UEFA-kupa-döntőjük, de a klub behúzott vele két-két Európai Szuperkupát, FA-kupát, Community Shieldet, valamint három Ligakupát is. Gerrard összesen 180 gólt lőtt eddig a Vörösök mezében.

A szurkolók köszönik

Szóval a múltat nem lehet már átírni, és nem is kell: Gerrard karrierje a hiányzó bajnoki cím ellenére is teljes. A szurkolói reakciók legalábbis azt sugallják, hogy bennük nem maradt hiányérzet. "Gerrard azt mondja, megtiszteltetés volt a Liverpool kapitányának lenni. DEHOGY! Nekünk megtisztelő, hogy nálunk játszott" – írta egy drukker. "Az összes szomorúságunk semmi ahhoz képest, amit ez az ember érez" – így egy másik. Sokan megkönnyezték az érzelemgazdag nyilatkozatot:

Meghatották a társak

A csapattársakat szintén "sokkolta" a bejelentés, amit a középpályás szándékosan időzített a Leicester City elleni meccs másnapjára – nem akarta, hogy a hír rányomja a bélyegét a játékra. "Tudják, mit gondolok róluk, de klassz volt hallani azt is, hogy ők mit gondolnak rólam. Megható volt. De az élet megy tovább, folytatjuk a munkát egymásért."

Stevie G nemcsak a csapattársakkal, az ellenfelekkel is jóban van. 2007 októberében
elütött egy biciklivel elé hajtó tízéves fiút. A baleset után meglátogatta a kórházban a srácot, és megajándékozta egy pár focicsukával, amit aláíratott a fiú kedvenc játékosával – a MU-játékos Wayne Rooney-val.

A Milan elleni BL-győzelemmel ért a csúcsra Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Azért nem volt mindig minden ilyen rózsás. Tíz éve – hat héttel az isztambuli csoda, a Milan ellen 0-3-ról megnyert BL-döntő után – Gerrard átadólistára kérte magát. A szurkolók Gerrard-mezeket égettek, tüntettek a stadionnál és az edzőközpontnál, még halálos fenyegetéseket is küldtek neki. A szélsőséges reakciók megdöbbentették Gerrardot. "Úgy ettem a gyógyszert, mint a cukrot" – írta a könyvében.

Végül hosszas huzavona után maradt az Anfielden, azóta pedig egyszer sem kérdőjeleződött meg a hűsége. "Bármennyit is kell várni egy trófeára a Liverpoollal, az élvezetesebb, mint három-négy serleg a Stamford Bridge-en – mondta egykori csapattársa, Jamie Carragher. – Stevie végül megértette ezt."

Dalglish-közeli legenda

Gerrardot generációjának egyik legjobb játékosa, Zinedine Zidane 2009-ben egyenesen a világ legjobbjának nevezte. A Liverpool mezét csak ketten (Ian Callaghan, Jamie Carragher) húzhatták magukra nála többször, a klub örök-góllövőlistáján pedig a hatodik helyen áll.

Nagyra becsülte a szakma is: az angliai profi játékosok szavazatai alapján nyolcszor is az év legjobbja lett, ez senki másnak nem sikerült.

Továbbjutást érő bombagól a BL-ben az Olimpiakosznak, az utolsó csoportmeccs 86. percében:

Igazi legendává vált a szurkolók szívében is. Bár az ilyesmit nehéz számszerűsíteni, a Liverpool-fanok "100 Players Who Shook The Kop" névre keresztelt szavazásán, 2008-ban második lett Kenny Dalglish mögött, 2013-ban pedig az élen végzett.

Még visszatérhet

Gerrard még fél évig ölti magára a csupa vörös mezt, addig is megpróbálja BL-indulást érő helyre feltornázni a csapatot, és megnyerni vele az FA-kupát vagy a Ligakupát. Aztán következik másfél év Los Angelesben – ahol ismét csapattársa lesz majd Robbie Keane –, egy szép napon pedig a visszatérés is eljöhet.

"Természetesen mindig is Liverpool-szurkoló maradok. Ha pedig egyszer leülök tárgyalni a majdani klubvezetőkkel, akik esetleg felajánlanak nekem valamilyen feladatot, megfontolom majd, elvégre ez egy hatalmas része az életemnek" – jelentette ki.