Vágólapra másolva!
Hatalmas meccset játszott egymással Irak és Irán az Ázsia-kupa negyeddöntőjében. Irán tíz emberrel kétszer is egyenlített, de a büntetőket végül az irakiak lőtték jobban.

A két ország ismert politikai szembenállása miatt nagy várakozás előzte meg a találkozót, amit Irán kezdett jobban, a 24. percben egy jobb oldali beadás után Azmun fejelt szép gólt, de még az első félidőben tíz emberre fogyatkozott a csapat, amikor Puladi beszedte a második sárgáját is. Irak tíz peccel a második félidő kezdete után használta ki az emberelőnyt, egy beadás után Ahmed Jaszin a hosszú oldalon begyűjtötte a labdát, és mindenkit meglepve a kapuba lőtt.

A rendes játékidőben nem született újabb gólt, a hosszabbítás elején viszont gyorsan betalált Irak, a csapatkapitány Mahmud egy látványos fejessel hozta kedvező helyzetbe csapatát. Irán azonban nem adta könnyen magát, a 103. percben Puraligandzsi egy szöglet után mindenkinél magasabbra emelkedett, és a kapu jobb oldalába fejelt.

Az ünnepelt játékos a 116. percben a saját kapuja előtt is főszereplő volt, de ezúttal negatív értelemben, ő hozta össze azt a büntetőt, amit Iszmael értékesített, így a 2007-es győztes Irak ismét az elődöntő küszöbére került. Ezzel azonban még nem volt vége az izgalmaknak, a 119. percben megint jött egy iráni szöglet, amire még a kapus is felkocogott, és bár az irániakat előbb az egyik védő, majd a léc kisegítette, a csereként beállt Gucsannedzsad a hálóba fejelt, hogy aztán az egész iráni kispad a pályán ünnepeljen.

Az izgalmak tehát a büntetőpárbajban folytatódtak, ahol az első körben mindkét csapat rontott. Utána azonban egy ideig mindenki belőtte a sajátját, az irakiaktól például Mahmud akkor választotta a Panenka-féle, finoman beemelt labdát, amikor hibázás esetén kiesett volna a csapata.

Végül az irániaktól a nyolcadik körben Amiri a kapufát találta el, Sakir pedig az elődöntőbe lőtte Irakot, amely Dél-Koreával játszik a döntőért.

A nap másik meccsén is a tizenegyesek döntöttek, és az Egyesült Arab Emírségek jobban bírta idegekkel, így kiejtette a címvédő Japánt. Pedig a japánok végigtámadták a meccset, a 81. percben szerzett góljuk a 24. lövésük után született, de a hosszabbításban nem tudták bevinni a második találatot, amivel elkerülhették volna az orosz rulettel felérő büntetőket.

negyeddöntő:
Irak - Irán 3-3 (0-1, 1-1, 2-2) - büntetőkkel: 7-6
Egyesült Arab Emírségek-Japán 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) - büntetőkkel: 5-4

Az elődöntőben:
Koreai Köztársaság - Irak, hétfő
Ausztrália - Egyesült Arab Emírségek, kedd