Vágólapra másolva!
Szurkolók és rendõrök csaptak össze Egyenlítõ-Guinea második mérkõzését követõen az Afrika-kupán, de gondot okozott a hosszas beléptetés is az afrikai kontinenstornán. Az ok az ebolaszűrés volt.

A szurkolók köveket és üvegeket dobáltak a Bata stadion elõtt, a rendõrök erre füstgránáttal válaszoltak. A szurkolók egy csoportja azért kötött bele a rendõrökbe, mert jegy nélkül akartak bejutni Egyenlítõ-Guinea és Burkina Faso mérkõzésére.

Afrikában a lassú beléptetés is nehézséget okoz. Mint arról a BBC riportja is beszámol annak, aki szeretné megtekinteni a mérkõzést alapos ellenõrzésen kell átesnie. Minden szurkoló testhõmérsékletét lemérik, és csak akkor léphetnek be, ha nincs lázuk.

Ezt követõen a kezüket is fertõtleníteni kell. Ez a procedúra alaposan elnyújtja a belépés idõtartamát. A Zambia-Kongói Demokratikus Köztársaság mérkõzés elõtt emiatt nehezen viselték a várakozást a szurkolók, akiket végül szintén a rendõröknek kellett megfékezni.

Az elefántcsontparti védõ, Kolo Touré próbálta nyugalomra inteni a szurkolókat. "Az embereknek meg kell érteniük, hogy muszáj ellenõrizni õket." - mondta a BBC Sport riporterének. "Az ebola létezik, és néhányan, akik éppen nem találkoztak a betegséggel ezt nem hiszik el."

Egyenlítõi Guinea azt követõen vette át a torna megrendezését, hogy az eredeti házigazda Marokkó az ebolajárvány miatt a torna elhalasztását kérte. Mivel erre nem kaptak engedélyt, így végül lemondták a torna megrendezését.