Vágólapra másolva!
Két stadion el sem készült, még a játékosok számára sincs elég szálláshely, az odatévedő szurkolókra pedig ebolateszt vár - ilyen körülmények között kezdődik szombaton Egyenlítői-Guineában a 30. labdarúgó Afrika-kupa.

Szombattól kezdve három héten át egy utolsó pillanatban kijelölt helyszínen, félkész stadionokban, ebolaveszély közepette tizenhat futballválogatott verseng az Afrika-bajnoki címért. 2011 januárjában a kontinentális szövetség Marokkónak adta a rendezési jogot, de az ország futballvezeti tavaly októberben úgy döntöttek, az ebolajárvány miatt inkább visszalépnek.

A válogatottat ezzel elbukta a részvételt is, az új helyszín pedig Egyenlítői-Guinea lett, amely 2012-ben - Gabon társrendezőjeként - egyszer már otthont adott a tornának. A földrészen viszonylag gazdagnak számító ország nagy terhet vett magára, hiszen két hónap alatt lehetetlen felkészülni a torna megrendezésére.

Mindenkire ebolavizsgálat vár

A járvány miatt a legnagyobb figyelem természetesen az egészségügyre összpontosul, a szervezők vállalták, hogy nemcsak minden labdarúgót, de az összes külföldi szurkolót ebolatesztnek vetik alá. Akinél észlelik a vírus tüneteit, 21 napra karanténba helyezik.

Már a helyi utcagyerekek is hangolnak Forrás: AFP/Khaled Desouki

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a tavaly februárban kezdődött nyugat-afrikai ebolajárványban mintegy 21 ezer ember fertőződött meg, és közülük több mint 8300-an belehaltak a kórba. A leginkább érintett Libéria, Sierra Leone és Guinea közül csak utóbbi ország válogatottja résztvevője az Afrika-kupának.

Két stadion el sem készült

Akadnak infrastrukturális gondok is, Egyenlítői Guinea számára óriási teher az egyedüli rendezés. Bata és Malabo városában ugyan tökéletes állapotban van a három éve is használt stadion, Mongomo és Ebebiyin ugyanakkor nem tud világszínvonalú helyszínnel szolgálni.

Olyannyira nem, hogy az ebebiyini stadion csak 5000 nézőt fogadhat, de az államfő, Teodoro Obiang Nguema nem aggódik, mondván, az egyik 2012-es negyeddöntőt mindössze 200 néző (!) látta. Azért hozzátette, saját maga megvásárolt 40 ezer belépőt, hogy azokat szétosztva segítsen ennél jobban benépesíteni a lelátót.

A batai stadion Forrás: AFP/Carl de Souza

Áldatlan szállásállapotok

Sokkal nagyobb problémát okoz, hogy nincs elég szálloda, így Kongó és Burkina Faso delegációja hiába érkezett meg időben, nem kapott megfelelő szállást. Utóbbi edzője, Paul Put csak annyit mondott, az eseményt júniusra kellett volna halasztani. A kongóiak trénere, Claude Le Roy viszont zokon vette, hogy olyan hotelben kapott helyet, ahol a szobákban se áram, se víz nem volt.

"Szerettem volna kezet mosni, de nem tudtam. A segítőim nem találtak másik szállást, az Afrikai Labdarúgó Szövetségtől sem kaptunk semmilyen segítséget. Nem ötcsillagos szállodáról álmodtam, csak tiszta szobáról" - háborgott a francia szakember. Játékosait azzal biztatta, ha bejutnak a legjobb nyolc közé, akkor sokkal jobb szállodába kerülnek, hiszen a távozó delegációk helyét elfoglalhatják.

Afrika, a kiszámíthatatlan

Ami a győzelmi esélyeket illeti, Afrika továbbra is a kiszámíthatatlan. A 2004-es győztes Tunézia azóta legfeljebb a negyeddöntőig jutott, Egyiptom hiába nyert zsinórban háromszor (2006, 2008, 2010), a legutóbbi három eseményre ki sem jutott, sőt ezúttal a címvédő Nigéria sem kvalifikálta magát.

A tavalyi vb-résztvevők és a William Hill fogadási iroda oddszai alapján öt olyan csapat akad, amely talán esélyesebb kicsit a többinél: Elefántcsontpart, Ghána, Algéria, Kamerun és Szenegál.

Elefántcsontpartnál pechesebb csapat kevés van, az együttest hiába emlegették az utóbbi években mindig a favoritok között, Didier Drogbával két ezüstéremig, egy negyedik helyig és két negyeddöntőig jutott (és a legutóbbi három vébén is elvérzett a csoportküzdelmek során).

Gervinho sikerre vezetné az elefántcsontpartiakat Forrás: AFP

Az egykori Chelsea-edző, Avram Grant által irányított Ghána korábban legalább a világbajnokság csoportátkát leküzdötte, de Afrika-kupát utoljára 1982-ben nyert. A legutóbbi négy tornán hiába jutott elődöntőbe, két negyedik hely mellett egy ezüst- és egy bronzérmet nyert.

Algéria a 2010-es negyedik hely után a tavalyi világbajnokságon mutatott játékával került az esélyesek közé – ha a nyolcaddöntőben hosszabbításra tudta kényszeríteni a világbajnok németeket, akkor itt is lehet keresnivalója.

A korábbi négyszeres győztes Kamerun immár Samuel Eto’o nélkül, de még mindig a sokat kritizált Volker Finke kapitánnyal próbálkozik, Szenegál pedig a legutóbbi 14 hónapban vívott 13 mérkőzésén csupán egy vereséget szenvedett.

Becker kapitány a női szakágtól jött

Az igazi meglepetés persze a beugró Egyenlítői Guinea győzelme lenne, a csapat eddig csak akkor vett részt a kontinenstornán, amikor három éve házigazda volt. A mostani selejtezősorozatban az első fordulóban búcsúzott, miután Thierry Fidjeu jogosulatlan szereplése miatt kizárták.

A válogatott egyébként sem lehet túl szervezett és egységes, hiszen két hete rúgták ki az eddigi edzőt, Andoni Goikoetxeát. Utódja, a korábbi argentin női kapitány, Esteban Becker még a játékosokat se nagyon ismerheti.

Kik lehetnek a sztárok?

Didier Drogba és Samuel Eto’o távollétében is akadnak sztárok. Elefántcsontpart színeiben ott lesz Yaya Touré, a Manchester City középpályása, aki zsinórban negyedszer lett a legjobb afrikai labdarúgó, aztán Gervinho az AS Romából, illetve a Manchester City által a minap őrült összegért, 28 millió fontért megvett Wilfried Bony.

Jaszin Brahimi lehet Algéria legnagyobb csillaga Forrás: Origo

A Borussia Dortmund gaboni csatára, Pierre-Emerick Aubameyang kamatoztathatja Usain Boltéhoz mérhető robbanékonyságát, a Porto algériai középpályása, Jaszin Brahimi pedig bebizonyíthatja, a BBC és a CAF miért őt választotta az év afrikai játékosának, illetve 2014 legígéretesebb tehetségének.

Végre megmutathatja magát a világnak Fabrice Ondoa is, a Barcelona B-ben edződő 19 éves kapus tavaly szeptemberben az Afrika-kupa selejtezőjében mutatkozott be a kameruni válogatottban lés hat mérkőzésen mindössze egy gólt kapott.

A magyar NB I is képviselteti magát

A magyar NB I-ből is be lehetett kerülni az Afrika-kupára. A Zöld-foki Köztársaság válogatottjának szövetségi kapitánya, a korábbi 31-szeres portugál válogatott csatár Rui Aguas számít a Videoton balhátvédjére, Stopirára is.

A fehérvári Stopira (b.) is ott lesz a tornán Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A fehérváriak állítólag éppen azért tárgyalnak a Maccabi Tel-Aviv martinique-i származású védőjével, Rémi Marevallal, hogy felkészüljenek arra az eshetőségre, hogy Stopira a játékával felhívja magára más klubok figyelmét, és a nyáron távozik. Ugyancsak ott lesz a tornán Francis Litsingi, a Teplice kongói csatára, aki 2008 és 2013 között a Kecskemét játékosa volt.

Le Roy, a csúcstartó

A torna legrutinosabb edzője kétségtelenül Claude Le Roy, a 66 éves francia szakember ötödik válogatottjával (ezúttal Kongóval) nyolcadik alkalommal vesz részt az Afrika Kupán.

1986-ban ezüst-, 1988-ban aranyéremre vezette Kamerunt, 2008-ban bronzot nyert Ghánával, 1990-ben pedig elődöntős volt Szenegállal. Eddig csak egyszer nem tudta aktuális csapatával túlélnie a csoportkört, két éve a Kongói Demokratikus Köztársasággal esett ki túl korán.

Claude Le Roy a nyolcadik Afrika Kupájára készül Forrás: AFP/Francisco Leong

"A mi csapatunk az egyetlen a mezőnyben, amelyben csak olyan játékosok szerepelnek, akik az első Afrika-kupájukra készülnek. Amikor Kongó legutóbb, 2000-ben a 16-os döntőben szerepelt, akkor ezek a srácok még gyerekek voltak" - mondta Le Roy.

Az Afrika-kupa csoportjai:
A csoport: Egyenlítői Guinea, Burkina Faso, Kongó, Gabon
B csoport: Zambia, Zöld-foki-szigetek, Kongói DK, Tunézia
C csoport: Ghána, Algéria, Szenegál, Dél-Afrika
D csoport: Elefántcsontpart, Kamerun, Guinea, Mali