Vágólapra másolva!
A tavaszi két Eb-selejtező dönti el, megmarad-e a magyar válogatott hite és a vak bizalom Dárdai kapitány iránt, véli a nemzeti csapat kapusedzője. Andrusch József a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, eddig mindig egybeesett Dárdai és az ő választása a meccsek előtt kapusposzton.

"Nagyon örülök, hogy folytathatjuk a Dárdai-stábbal a munkát, mert olyan légkör vette körül a csapatot és olyan volt a hangulat stábon belül is, amelyet kár lett volna megszakítani. Kemény munka és derű keveréke jellemezte ezt az időszakot" - nyilatkozta Andrusch József, a magyar labdarúgó-válogatott kapusedzője a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

"Nem egy kézben összpontosult minden feladat és döntés, miközben vannak edzők, főleg nálunk, akiknél az egyszemélyi irányítás a jellemző, akik mindennek tudói. Dárdai nem ilyen, ő inkább dolgoztat és kíváncsi a véleményekre is, az övével ellentétesekre éppúgy. A hosszabbítás előtt mindenkitől megkérdezte, mit tenne a helyében és maradni akar-e a stábjában - szóval nagy örömmel folytatnánk akár az Eb-n is."

Andrusch hozzátette, a kapitány racionális taktikát dolgozott ki minden meccsre. "Nem akarunk Barcelona-focit játszani, ahhoz nincsen játékosállományunk, a mienk most egy tudatos német foci, ahol mindenki ismeri a szerepét, s hogy mi várható a mérkőzéseken. Romániában például a szünetben jelezte, hogy még 10 percig tartjuk magunkat az A tervhez, aztán szól és váltunk a játékon."

Szerinte a kapusoknál is ugyanígy működtek a döntések: mindenki elmondta a választását, Feröer előtt például mind a négy tréner kijelölte a saját kezdőcsapatát és indokolta az összeállítást, aztán Dárdai mondta ki a véglegeset.

"A kapusok esetében egyébként minden alkalommal egybeesett a választásunk Palival. Az alapszabály amúgy nála az, hogy a törzsgárda nagy eséllyel bekerül a csapatba, mert kicsi a merítési lehetőség. A kapusoknál döntően a pillanatnyi forma számít. Hogy nálam van-e első számú kapus? Nincs, rotáció van: Király rutinja jó formája esetén első számúvá teszi, de már nem övé a jövő, sorozatterhelésnél sem. Fel kell építeni az utódokat: Bogdán, Megyeri, Gulácsi képben vannak, komoly, de baráti verseny van köztük. Például legutóbb Bogdán maga csettintett rá, hogy Dibusz milyen döbbenetesen jó. Az NB I-ből mindenesetre nehezebb a tempó miatt bekerülni" - mondta el a kapusedző.

Andrusch osztotta azt a nézetet, hogy a tavaszi két Eb-selejtező lesz a kulcsmeccs, ezek a találkozók meghatározzák a válogatott sorsát.

"Tavasszal eldől, hogy ennek a csapatnak megmarad-e továbbra is a hite, a vak bizalom Pali iránt. Most olyan szintű a nyíltság, hogy az oroszok elleni meccs előtt például ki volt írva az öltözőben, ki kinek a helyére hányadik percben cserél majd. Mindenki tudja, mi a dolga, mire számíthat - ez majdnem csoda a játékosok számára, bármennyi is ebben a pszichológia, hiszen nagyon megnyerő számukra a realitásérzék és önismeret ilyen keveréke."