Ezúttal nem hatott Trefilov üvöltése

Női kézilabda EB
Női kézilabda EB Győr - Oroszország-Spanyolország
Vágólapra másolva!
Hiába vezetett már három góllal is az orosz női kézilabda-válogatott, Spanyolország összeszedettebb és nyugodtabb játékkal megnyerte második mérkőzését is a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság A csoportjában.

Eredmény, kézi-Eb, A csoport, 2. forduló:
Spanyolország - Oroszország 25-24 (13-14)

Lendületesebben kezdtek a spanyolok, tíz perc után kétgólos volt az előny (4-6). Carmen Martin biztos kézzel lőtte a heteseket, Barbosa ruganyosságát élmény volt nézni. Az egymás után bekapott két kiállítás azonban felhozta az oroszokat, és bár Szedojkina és Szidorova nem találkozott a labdával (Navarro viszont bemutatott pár bravúrt), a félidő felnél még ikszet mutatott az eredményjelző.

Miután az arénában alig akadt néző, a maroknyi lelkes orosz drukker hangja mellett hallani lehetett Jevgenyij Trefilovot is. Az 59 éves edző hadvezérként dirigált a kispad mellett, a nyakba akasztható akkreditáció zavarhatta, mert a bal kezében szorongatta az időkérést jelző T betűvel együtt, örülhetett a spanyol jobbszélső, ha az alapvonal mellett rohanva nem ütközött bele a hadonászó balosba.

Nagyot küzdöttek egymással a felek Fotó: Bielik István - Origo

Trefilovnak mindenkihez volt egy-két jó szava, a 23. percben úgy kért időt, hogy közben játékosai leüvöltése mellett spanyol kollégájának, Jorge Duenasnak is mutogatott.

A gyorslábú spanyolokkal ellentétben az oroszok bombázói rettegésben tartották Navarrót, akinek apró termete mellett a felső sarkok kínálták magukat. A 25. percben már három volt Oroszország előnye (13-10), Szidorova elkezdett védeni, Trefilov pedig üvöltött. Uszkovával azért, mert lassan jött cserélni, Csernoivanyenkóval azért, mert beállva azonnal gólt szerzett - olyan helyzetben voltak szegény játékosok, mint a viccbeli nyuszika, ha volt rajtuk sapka azért, ha nem volt, akkor azért kaptak a mestertől.

Nemcsak az orosz, a spanyol fal is kőkemény volt Fotó: Bielik István - Origo

A hajrára azért összekapta magát az együttes, és Mangue emberhátrányban szerzett kínaijával 14-13-ra feljött a félidő végére.

Szünet után Makejeva és Szeny góljaival ismét háromra nőtt az orosz előny, sőt, háromszor is lehetőség nyílt a négygólos különbségre. Ehelyett jött a megtorpanás, és az ellenfél egy 5-0-s rohammal megfordította az eredményt (16-18).

Hiába voltak lelkesek az orosz drukkerek Fotó: Bielik István - Origo

20-17-nél kicsit a török bírók is megmutatták magukat, hat perc alatt három kiállítást ítéltek a spanyolok ellen, és kipontozták Barbosát, de a rengeteget hibázó oroszok így is csak az 55. percben tudtak egyenlíteni.

22-22-nél Duenas időt kért, a higgadtabb hangvétel sikeresebbnek tűnt, 24-22 után kicsit elkésettnek tűnt a drukkerek „davaj, davaj” buzdítása. Martin újabb hetese, majd Navarro védése mindent eldöntött, a spanyolok 25-24-re nyertek, és négy ponttal, hibátlan teljesítménnyel vezetik a magyarok csoportját.