Neymar hamarosan mindenkit lealáz

neymar gólöröm gól öröm
Brazil's forward Neymar celebrates after scoring a goal during a friendly football between Turkey and Brazil on November 12, 2014 at Fenerbahce Sukru Saracoglu stadium in Istanbul. AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Neymar 22 éves korára olyan statisztikákat produkált a brazil válogatottban, hogy az embernek leesett az álla. Összevetettük a teljesítményét a legjobb válogatottak legeredményesebb, még aktív gólszerzői közül néhányéval, és a brazil csatárlegendákéval - beszédes lett az eredmény.

Azok után, hogy Neymar az idén 15 válogatott meccsen éppen 15 gólt szerzett, nem tudtunk nem felfigyelni arra, hogy egyszerűen brutális, amit sárga-kékben művel. A Barcelona csillaga 60 válogatott meccsén 42 gólnál jár, ezzel a gól/meccs mutatóval 22 évesen simán maga mögé utasítja a jelen és a közelmúlt nagy gólvágóit. Borítékolható, hogy Neymarnak hamarosan a szerzett gólok számában sem lesz párja.

Lionel Messi 45 gólnál jár az argentin válogatottban, Luis Suárez 43-nál az uruguayiban, így ha azt nézzük, a brazil milyen ütemben termeli a gólokat Brazíliában, hamarosan mindkettőjüket lehagyja - és nem jár messze Zlatan Ibrahimovictól (51) és Cristiano Ronaldótól (52) sem.

Ausztriában nem lőtt gólt, de nyert Brazília Forrás: AFP/Christian Bruna

Ezek a játékosok mind jóval idősebbek nála, így sokkal több meccs alatt hoztak össze nem sokkal több gólt. A 29 éves Ronaldónak 118 meccs kellett az 52 gólhoz, Zlatan már 33 éves, és 101 meccsen lőtte 51 gólját, és bár Messi és Suárez még csak 27 éves, előbbinek 96, utóbbinak 82 meccs kellett, hogy eljusson nagyjából oda, ahol a 22 éves Neymar jár.

Bár tízezrével gyűltek az aláírások, hogy már a 2010-es világbajnoki keretben ott lehessen az akkor 18 éves Neymar, Dunga hajthatatlan volt, nem vitte magával Dél-Afrikába. A vébé után a Dungát váltó Mano Menezes első dolga volt, hogy beválogatta Neymart, aki az Egyesült Államok elleni barátságos meccsen debütált - természetesen góllal.

És akkor Neymar belekezdett

A 2011-es Copa América a csapathoz hasonlóan neki sem sikerült valami jól, de a 2012-es olimpián már többet mutatott a brazil U23-as csapatban. A lábát végül a 2013-as Konföderációs kupán vetette meg végleg: a brazilok győzelmével zárult elővébén - ahol először viselte az ikonikus 10-es mezt - a torna legjobb játékosának választották.

A japánoknak négyet rámolt be a hálóba Forrás: AFP/Roslan Rahman

A hazai rendezésű vébére már egyértelműen a brazilok elsőszámú gólfelelőseként készült, és bár a sérüléséig nem játszott rosszul, a gólokat is termelte, a brazilok csak a negyedik helyen végeztek.

Hamarosan az élre ugrik

Ha Neymar így folytatja - márpedig ha nem jön közben egy súlyos sérülés, nincs okunk feltételezni, hogy leállna -, hamarosan nemcsak a gól/meccs mutatóban áll majd az élen, hanem a legtöbb válogatottban szerzett gól rekordja is az övé lesz a még aktív játékosok között.

A Barca ásza februárban lesz 23 éves, ennyi idősen a többiek a kanyarban nem voltak hozzá képest, pedig az összehasonlított játékosok közül mindenki elég fiatalon kezdte a gólgyártást. Ahogy a fenti infografikán is látható, 22-23 éves korukban feleannyi válogatott gólnál tartottak, mint ő.

A brazil futballtörténelem legnagyobbjaival is állja az összehasonlítást - az legalábbis egyértelműen kiderül az alábbi infografikából, hogy Neymar egy ligában játszik olyan figurákkal, mint Pelé, Ronaldo vagy Romário.

22 éves korára például egyik brazil legenda sem ért el annyi gólt, mint Neymar - igaz, annyi meccset sem játszottak. Biztosnak látszik, hogy Neymar jóval több meccsen lép majd pályára, mint ők, és ha megtartja meccsenkénti durván 0,7 gólos átlagát, akkor nemsokára minden kategóriában ő lesz a brazil örökranglista vezetője.

Neymar nemcsak eredményes, de az utóbbi időben végre felnőttként is viselkedik. Sokat elmond a megítéléséről, hogy a vb után szövetségi kapitánynak (ismét) kinevezett Dunga őt tette meg csapatkapitánynak a méltán népszerű Thiago Silva helyett.

Nagypofájú kölyökként indult

Nem volt ez mindig így. A szerényen és visszafogottan nyilatkozó, a Barcelonánál Messi vezető szerepét elfogadó Neymarban alaposan benne lehet néhány imázsépítéssel foglalkozó szakember munkája. 2010 szeptemberében a még csak 18 éves, de már Brazília-szerte ajnározott süvölvény nyilvánvos konfliktust vállalt a Santos edzőjével, Dorival Juniorral, amikor az mást jelölt ki egy tizenegyes elvégzésére az Atlético Goianiense elleni meccsen.

Mint az alábbi videón is látszik, egy társának kellett visszafognia, hogy ne menjen neki az edzőnek - mire az legközelebb, a Corinthians elleni rangadón kihagyta a csapatból. A brazil viszonyokra jellemző lezárása a történetnek, hogy a klub pár nap múlva kirúgta a szekembert.

Nemcsak Dorival Juniort áldozta be a klub Neymar kedvéért. 2012-ben maga a Santos elnöke, Luis Oliveira ismerte be, hogy Neymar megtartása milyen terheket rótt a klubra. Az akkor 19 éves játékost természetesen pénzzel lehetett - legalább még egy évre - maradásra bírni, és a Santos nem is nézett kicsire, ha a legnagyobb érték megtartása volt a tét.

A Santos előbb a futsal-, majd a nőifutball-szakosztályát szüntette meg pusztán azért, mert Neymar fizetésének megemelése után nem maradt elég pénz ezek fenntartására. "A Neymarral megnyert trófeáknak megvolt az áruk, hiszen nemcsak neki, de az egész keretnek megnőtt a fizetése, és ez áldozatokkal járt. A női futball még keresi a helyét, reméljük, hamarosan sikerül megoldást találnunk a gondokra, a futsallal pedig az a helyzet, hogy nem tudunk fenntartani egy olyan szakosztályt, amely nem tartja el magát" - mondta a Santos akkori elnöke.