Egy százezres büntetés meg sem kottyan

labdarúgó edzés
Felcsút, 2013. július 18. Edzést tartanak a Puskás Akadémia FC játékosai a labdarúgó akadémia edzőpályáján 2013. július 18-án. Az idén az NB I-be felkerült csapat 2013. július 26-án kezdi a bajnokságot a Pápa elleni mérkőzéssel. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Több NB I-es klubnál a focisták lakást és autót kapnak használatra, az edzéseket gyakran közös ebéd és vacsora követi, így sokat ételre sem kell költeniük. Néhány csapatnál már reggel fél 8-8 körül meg kell jelenni a közös reggelinél, ünnepnapjuk sem sok van, de ezt azért valahogy kibírják azért a fizetésért, amely sokszor egy számjeggyel több, mint egy irodai alkalmazotté. Hogyan él egy NB I-es focista?

"A DVSC reklám- és marketingszerződést kötött a Porsche Hungária Kft.-vel. Az együttműködési megállapodás értelmében a csapat tagjai Volkswagen autókat vehettek át" – írta a múlt héten a debreceni klub honlapja, amely beszámolt arról, hogy 29 autót kap a debreceni focicsapat és a vezetőség. A cég a márka legújabb modelljeit adta a játékosoknak.

Nem egyedi az eset, a magyar klubok nagy többségénél lakást és autót is biztosítanak a focistáknak, igaz, el is vehetik tőlük. Tavaly novemberben a győri játékosoknak kellett leadniuk az Audikat, amiért kikaptak a Mezőkövesdtől, de egy héten belül vissza is kapták őket. Idén szeptemberben a gyenge szereplés miatt a felcsúti focisták autóit is visszavette a klubvezetés, két hétig kellett kocsi nélkül járniuk a Puskás Akadémia játékosainak.

Ilyen autókat kaptak a debreceni focisták Forrás: DVSC.hu

Nem nagyon kellett semmire költenem

"Ahol eddig játszottam, ott mindenhol kaptam lakást és autót, és rengetegszer volt közös étkezésünk, nem nagyon kellett semmire költenem" – mondta az Origónak egy neve elhallgatását kérő korábbi utánpótlás-válogatott magyar focista, aki több klubban is szerepelt az NB I-ben, és jelenleg is az első osztályban játszik.

Tény, hogy egy focista nem úgy él, mint egy átlagember, aki reggel kilencre bemegy a munkahelyére, és délután ötig-hatig el sem jön. "Azért az kellemetlen, amikor fel kell kelned a barátnőd mellől, mert reggel 7-8 körül már a csapattal kell reggelizned, de meg lehet szokni, hiszen a délelőtti és a délután edzés között gyakorlatilag azt csinálsz, amit akarsz” – tette hozzá a játékos.

Diósgyőrben főleg délután vannak az edzések, majd közös vacsorán vesznek részt a játékosok. Minden mérkőzés előtt egy nappal szállodába vonulnak, általában a lillafüredi Palota Szállóban töltenek egy éjszakát. A hotel a Hunguest Hotels szállodalánchoz tartozik, amely a diósgyőri klubtulajdonos, Leisztinger Tamás érdekeltségében áll.

Ebben a négycsillagos szállodában szállnak meg a meccsek előtt a diósgyőri focisták Forrás: MTI/Manek Attila

A DVTK-nál nincs házirend, de a játékosok szerződésében kikötöttek néhány dolgot, ha ezek közül bármelyiket megszegik, komoly szankciókra számíthatnak. "Arról nem beszélhetek, hogy mit tartalmaznak ezek a szerződések, de azt elárulhatom, hogy elég szigorúak a követelmények, szorosan fogják a focisták gatyáját. Kirívó esetek mindig akadnak, de összességében partnerek a játékosok, a mostani focisták többségében fegyelmezettek" – mondta az Origónak Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója.

Mivel a szerződéseket a klub köti a játékosokkal, a klubvezetők döntik el, mit szabad, és mit nem. Árki szerint a vezetőedzőknek is van általában külön kérésük, ezen normák betartására külön megkérik a játékosokat. A sportigazgató hozzátette: akkor lehetnek problémák, ha vallási különbségek vannak, főleg az iszlám vallású játékosok esetében. Ilyenkor a klubnak kell odafigyelnie arra, hogy például a közös étkezéseknél ne sértsék meg őket.

Az újpesti tulajdonos egy kisebb lakóparkot vett a focistáknak

Újpesten 11 órakor kezdődnek az edzések, a játékosoknak 10 és negyed 11 között meg kell érkezniük, és az edzés előtt még közös reggelin vesznek részt. Az edzés 11-től 13 óráig tart, utána nincs előírva további közös program – mondta az Origónak Török Olivér, a lilák kommunikációs igazgatója. Az idegenbeli mérkőzések esetében a buszozás előtt még közös ebéddel hangol a csapat az aktuális feladatra, ha pedig az ország nyugati vagy keleti végében játszanak, akkor előfordul, hogy útközben megszállnak valahol. A bajnokik után közös vacsora következik.

Közös meccsnézés a lila házban Forrás: Ujpestfc.hu

Az Újpest vidéki játékosai és légiósai meglehetősen sokat vannak együtt, ők tizenhatan ugyanazon lakóparkban laknak. A Budapest és Dunakeszi között található lila-fehér házban mindegyiküknek van egy 50-60 négyzetméteres lakása. Ha edzésre kell menniük, csak beülnek a klubtól kapott autóba, és tíz perc alatt be is érnek a pályára. A lakásoknak ugyanúgy a belga üzletember, Roderick Duchatelet a tulajdonosa, mint a klubnak. Újpesten is figyelnek a házirendre, Dani Ponce például egy bajnoki mérkőzés előtt komoly fegyelmi vétséget követett el, emiatt azonnal távoznia kellett a klubtól.

A BlikkTV forgatott is az újpesti lakóparkban:


A Videotonnál is van házirend, de a klub kérdésünkre nem közölt belőle részleteket. A listavezető csapat csak akkor utazik el egy nappal a mérkőzés előtt, ha távolabbi az úti cél (mondjuk, Diósgyőr), vagy hosszabb az utazási idő (például Szombathely). Az edzésnap közös reggelivel kezdődik, majd az edzés után közös ebéd következik, és időnként csapatvacsorát is szoktak szervezni a klubvezetők, vagyis elég sok időt töltenek együtt a játékosok.

A reggeli a Fradinál is közös

A Ferencvárosnál azokon a napokon, amikor edzés van, a program délelőtt egy közösen elfogyasztott reggelivel indul. Az edzés után együtt költik el a játékosok az ebédet, ha az adott napon csak délután volt edzés, akkor a vacsorát. A bajnoki találkozókra busszal utazik a csapat, legyen szó akár hazai, akár idegenbeli mérkőzésről – tájékoztatta a klub az Origót.

Böde, Busai és Ugrai egy asztalnál Forrás: Fradi.hu


Az FTC-nél is van házirend, de pontos tartalmáról nem kaptunk tájékoztatást. "Minden játékos tisztában van azzal, hogy az előírások megszegése büntetést vonhat maga után. (...) A házirendet megszegőket sújtó büntetésekről a klub csak az érintetteket kívánja tájékoztatni” – írta kérdésünkre a klub.

Ez is hozzátartozik egy focista életéhez. Jótékonykodás egy gyermekklinikán:

Az 50-100 ezer forintos büntetés töredéke a fizetésnek

Egyik klubjánál a fent idézett, neve elhallgatását kérő játékosnak is meggyűlt már a baja a házirenddel, bár sok kára nem származott belőle. "Előfordult, hogy megbüntettek, mert késtem az edzésről, és bár elsőre soknak tűnik egy 50–100 ezer forintos pénzmegvonás, azért a focisták ebbe nem halnak bele, hiszen ez a fizetésünk töredéke" – mondta az Origónak.

Ennél komolyabbra fordult a helyzet Darko Pavicevic esetében. A Kecskemét montenegrói játékosa még augusztusban kikerült az első csapat keretéből, és azóta sem került vissza. "Hat éve játszom az NB I-ben, de ilyen még nem történt velem" – mondta a Csakfoci.hu-nak Pavicevic. "Előbb kiraktak az első csapat keretéből, mivel az egyik edzés előtt csak a másodedzőnek szóltam, hogy sürgős elintéznivalóm miatt ki kell hagynom egy foglalkozást. Ezt követően az U21-es csapathoz száműztek, már nem öltözhettem a csapattársaimmal, a közös étkezéseken sem vehettem részt. Sajnos július óta nem kapok fizetést, legutóbb az egyhavi bérem negyedét fizették ki."

Pedig Bekő Balázs vezetőedző mindent elkövet azért, hogy jó legyen a hangulat a csapatnál. "Együtt mentünk el szurkolni röplabdameccsre, játékos sportkvízversenyt rendeztem a srácoknak, és örülök annak is, hogy maguk között Playstation-bajnokságot szerveznek, együtt nézik a Bajnokok Ligája-találkozókat, senki sem rohan haza az edzések, mérkőzések után" – nyilatkozta Bekő Balázs a Nemzeti Sportnak.

Ha újrakezdhetném, akkor is focista lennék

A több külföldi és magyar klubban is megfordult Csizmadia Csabát is volt, hogy megbüntették. "Még Ausztriában játszottam, amikor az edzőnk azt kérte tőlünk egy edzőtáborban, hogy azonos nemzetiségbeliek ne lakjanak egy szobában, ezzel is elkerülve a klikkesedést és elősegítve azt, hogy minél többen megismerjük egymást. Mi nem foglalkoztunk ezzel, és csapattársammal, Kovrig Ákossal egy szobába költöztünk. Kiderült, és 500 eurós büntetést kaptam érte" – mesélt az Origónak pályafutása egyetlen, kb. 150 ezer forintnak megfelelő összegű büntetéséről a jelenleg Pápán játszó hátvéd.

Csizmadia (balra) sok csapatban játszott, a Fradiban is Forrás: MTI/Földi Imre

A Pápától 50 kilométerre lakó Csizmadia napja általában úgy kezdődik, hogy reggel fél 7-kor felkel, bekocsikázik a városba, 10-től van edzés. Délben eljön a stadionból, néhány órát barátjával, a kapus Szűcs Lajossal tölt, aki Pápán lakik, majd a délutáni edzést követően megy csak haza. "Elmegy vele az egész napom, de azért nem egy irodában ülök nyolc órákat. Ugyanakkor nálunk nincsenek szabad hétvégék és ünnepnapok. Pont nemrég kérdezte meg egy barátom, hogy október 23-án nem töltjük-e együtt a napot, de nekem edzéseim voltak. A karácsonyon kívül nekünk tényleg nincs ünnep, húsvétkor locsolkodás helyett focizunk."

A Ferencvárosban is megfordult Csizmadia szerint külföldön lazábbak az edzők és a vezetők, mint itthon, többet engednek meg a játékosoknak. "Régen azért szigorúbbak voltak a követelmények. Én 15 évig játszottam Romániában, emlékszem, akkor előfordult, hogy a felnőttcsapat már csütörtökön edzőtáborba vonult, mert szombaton meccs volt, ez manapság elképzelhetetlen. Persze vannak kötelező rendezvények, amelyeken meg kell jelennünk, kötelező ebédek, vacsorák, de ezért nem rossz az életünk. Ha újrakezdhetném, akkor is focista lennék.”