Vágólapra másolva!
A finnek ellen győztes gólt szerző Gera Zoltán örül annak, hogy a fociválogatottnak olyan karakán és őszinte edzője van, mint Dárdai Pál, és szeretné, ha jövőre a görögök ellen is vele készülne a csapat. Dzsudzsák Balázs szerint a keddi ellenfél, Oroszország problémák tömkelegével küzd, míg Juhász Roland pedig részletezte, hogyan sérült meg a múlt pénteki meccsen.

Gera Zoltán a finnek ellen győztes gólt szerzett, 35 éves kora ellenére ő futotta a legtöbbet a magyar csapat tagjai közül, ő volt a meccs hőse, ám a mérkőzés után nem nyilatkozott a rá váró újságíróknak. A válogatott telki edzőközpontjában a Fradi játékmestere elárulta, hogy mi történt a Fradi-stadionban rendezett Eb-selejtező után.

Láttam, hogy a lányom elaludt

„Elnézést kérek a meccs utáni távolmaradásomért, kiment a fejemből, hogy végig kell menni az interjúzónán. A levezető futás közben láttam, hogy a lányom elaludt a bátyám kezében, és az illetékesek csak akkor kérdezték, hogy hol vagyok, amikor már otthon voltam” – nyilatkozta a 80-szoros válogatott labdarúgó.

Gera Zoltán már a jövő évi, görögök elleni meccsre készül Fotó: Polyák Attila - Origo

Úgy érzi, a finnek ellen egy szoros meccset sikerült megnyerni. „Nyomás alatt játszottunk, de kellett a győzelem, hogy arról tudjunk beszélni, van még lehetőségünk a felzárkózásra. Egy jó ellenfelet győztünk le, a finn csapat bebizonyította, hogy erős, jól játszott, jól passzolt, nehéz volt ellenük futballozni. Örülök a sikernek, és annak is, hogy a szurkolóknak örömet tudtunk okozni.”

Hasonlít-e Dárdai Verebeshez?

Egy újságíró arról kérdezte Gerát, vajon össze lehet-e vetni Verebes Józseffel Dárdai Pált, előbbiről ugyanis a játékosai úgy tartják, a személyisége miatt teljesen megváltozott a hangulat, amikor belépett az öltözőbe.

„Fontos az edző kisugárzása. Én együtt játszottam Palival, és ugyanolyan az edzői mentalitása, mint játékosként. Akkor is őszinte volt, és mindig kertelés nélkül elmondta a véleményét. Jót tesz az embernek, ha egy olyan karakán, őszinte edzője van, akiről a problémákról is lehet beszélgetni” – válaszolta Gera.

Görcs helyett nyugodtság

Úgy véli, a közönség azért fogadta meg Dárdai kérését, és nem fújt ébresztőt csak a 80. perc tájékán, mert a kapitány hiteles ember, akinek adni kell a szavára. „Ha kellett, tényleg visszahúzott minket, és szólt, hogy túlmotiváltak vagyunk. Ez sokszor igaz is volt, és átment görcsbe. A tanácsai révén viszont nyugodtan, masszívan játszottunk."

Juhász, Gera és Dzsudzsák is marasztalja a kapitányt Fotó: Polyák Attila - Origo

A Premier League-et megjárt futballista nagyon szeretné, ha Dárdai az ideiglenes kapitányi státuszát állandóra váltaná. „Azon vagyunk, hogy Pali maradjon, én például már a tavaszi meccsre gondolok, amikor a görögökkel itthon játszunk. Remélem, addigra mindenki megfelelő állapotban lesz, senki nem lesz sérült.”

Gera nem lesz kezdő

Hozzátette, megbeszélte a kapitánnyal, hogy kedden nem lesz kezdő. „Sajnos nem, de Juhász Roli biztosan örülne, ha játszanék, mert akkor vasárnap fáradtabb lennék” – mosolygott Gera a mellette ülő hátvédre, akivel a vasárnapi Videoton-FTC bajnokin nézhet majd farkasszemet.

Juhászt a finnek ellen az 55. percben cserélték le a finnek ellen, és az első hírek még arról szóltak, hogy bordatörést szenvedett, de később kiderült, hogy csak zúzódásról van szó. „Az első félidő végén egy ütközés után a saját könyököm csúszott be a lengőbordámhoz. A szünetben az orvosok sokat tettek azért, hogy a pályán maradhassak, de a második félidő ötödik percében újra éppen itt találtak el. Éreztem, hogy nem tudom folytatni, de holnap a jelek szerint pályára tudok lépni. Kapok majd egy injekciót, így nem lesz fájdalmam.”

Egy egész ország Pali mellett

Juhász szerint egy komoly egység alakult ki a válogatottnál, és ez a pályán és a pályán kívül is érezhető. „Ennek köszönhető, hogy az egész ország azon van, hogy Palit maradásra bírja. Mi is azon vagyunk, remélem, hogy a közös munka folytatódik.”

Juhász sérülése rendbe jött Fotó: Polyák Attila - Origo

A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs örül, hogy a ” szokásos finn forgatókönyv”, azaz a végén szerzett góllal sikerült múlt pénteken nyerni. „Amiatt is boldog vagyok, hogy kezd igaz lenni, amit a sorozat elején mondtam. Fel mertem vállalni, hogy szeretnénk kijutni, vagy legalább a harmadik, pótselejtezőt érő helyre odaérni. Ez most ismét reálisnak tűnik.”

Problémák tömkelege az oroszoknál

A balszélső reméli, hogy az elmúlt három meccsen sikerült meggyőzni Dárdait arról, hogy amit elvárt, azt meg tudta valósítani a csapat, hiszen ez is bizonyíték arra, hogy a válogatott igenis eredményesen tud együtt dolgozni. „Még nehezebbé szeretnénk tenni a döntését azzal, hogy az oroszokat is legyőzzük kedden.”

Dzsudzsák jól ismeri az oroszokat Fotó: Polyák Attila - Origo

A Dinamo Moszkva légiósa jól ismeri az oroszokat. „Biztos, hogy ki akarják majd javítani a hétvégi, osztrákok elleni kudarcukat, még akkor is, ha ez most csak egy edzőmeccs lesz. Nem hiszem, hogy hurráhangulat van náluk, problémák tömkelegéről tudok. A vezetőség, az edzői stáb és a játékosok között nincs meg az összhang, de nem akarom őket elemezni, ha holnap kell a segítségem, akkor elmondom, amit tudok. Ennél fontosabb a játékunk. Számomra különleges meccs lesz, hiszen egy-két csapattársammal találkozom majd a gyepem, például Kokorinnal, aki egy óriási tehetség, bármelyik klubban el tudnám képzelni. Remélem, holnap nem lesz elemében, kíváncsian várom a kezdőcsapatukat.”