Platini nehezen vált meg luxusórájától

Michel Platini, UEFA, foci
ITALY, Rome : UEFA President Michel Platini delivers his speech during the " Respect Diversity 2014 " conference, hosted by the Italian Football Federation (FIGC), in Rome on September 10, 2014. The 2014 Respect Diversity conference, organised jointly by UEFA, the FARE network and FIFPro (the world players' union), aims to step up the fight against discrimination in European football. Respect Diversity's event will raise awareness of how to deal with all aspects of racism and discrimination in football with the participation of the game’s key stakeholders. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
A nyári, brazíliai labdarúgó-világbajnokság alatt a legfontosabb futballvezetők 20 ezer eurós (hatmillió forintos) órát kaptak a brazil szövetségtől. A FIFA etikai bizottsága felháborodott, de Michel Platini elnök csak hosszas kérlelés után adta vissza az ajándékot.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 25 vezetője, illetve a 32 vb-résztvevő ország labdarúgó-szövetségének egy-egy képviselője, és az UEFA-elnök Michel Platini is kapott olyan ajándékcsomagot a brazil világbajnokság szervezőitől, amelyben 6 millió forint értékű Parmigiani-órák voltak.

Az eset azt követően került a FIFA etikai vizsgálóbizottsága elé, hogy három - az ajándékcsomag átvételét elutasító - vezető bejelentést tett. A szervezet etikai kódexe kimondja, hogy a sportdiplomaták csak jelképes értékű ajándékokat fogadhatnak el, a 20 ezer eurós órák nem éppen ebbe a kategóriába tartoznak.

Michel Platini is beadta a derekát Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Amíg a német szövetség első embere, Wolfgang Niersbach, az Egyesült Államok szövetségének elnöke, Sunil Gulati, vagy az ausztrál Moya Dodd el sem fogadta az ajándékot, addig az európai szövetség elnöke ragaszkodott a luxusórához. Platinit egy hónapig kellett kérlelni, mire beadta a derekát.

"„Jól nevelt ember vagyok, és nem adok vissza ajándékot" - nyilatkozta Platini még szeptember közepén. Ugyan felajánlotta, hogy az óra értékének megfelelő összeget felajánl jótékony célokra, de az etikai bizottság elnöke ezt nem fogadta el. Michael Garcia kijelentette, mind a 65 órát (amelyek összértéke 1,62 millió dollár, vagyis nagyjából 402 millió forint) október 24-ig az íróasztalán akarja látni.

Szankcióként kilátásba helyezte, hogy mindenféle sportdiplomáciai tevékenységtől eltilthatja azokat, akik nem küldik vissza az órát. Erre aztán Platini is jobb belátásra tért és múlt pénteken Zürichben átadta az órát a FIFA képviselőinek, ahogy ezt Pedro Pinto, az UEFA médiaigazgatója is megerősítette a Weltnek.

Theo Zwanziger, a német szövetség korábbi vezetője szerint a lekenyerezés ilyen fajtája óriási szemtelenség, és ezért a brazil szövetséget szigorúan meg kell büntetni.

Pató Márton