Platini öt cserét és fehér lapot szeretne

Michel Platini, UEFA, foci
ITALY, Rome : UEFA President Michel Platini delivers his speech during the " Respect Diversity 2014 " conference, hosted by the Italian Football Federation (FIGC), in Rome on September 10, 2014. The 2014 Respect Diversity conference, organised jointly by UEFA, the FARE network and FIFPro (the world players' union), aims to step up the fight against discrimination in European football. Respect Diversity's event will raise awareness of how to deal with all aspects of racism and discrimination in football with the participation of the game’s key stakeholders. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke szerint jó lenne, ha a csapatok a jelenlegi három helyett mérkőzésenként ötöt cserélhetnének, ezen kívül bevezetné a fehér lapot, és átgondolna sok más dolgot is a labdarúgáson belül. 

A francia sportvezető - amint arról a csütörtökön megjelent, futballról szóló könyvében (Parlons Football - Beszéljünk futballul) írt - úgy véli, a szünetben lehetne a két plusz cserét végrehajtani, miközben megmaradna a játék közbeni három módosítás lehetősége, így végeredményben nem növekedne a játékmegszakítások ideje. Ötletét azzal indokolta: figyelembe kell venni, hogy a mai kereteket sok játékos alkotja.

Platini bevezetné a fehér lapot, melyet a bíró akkor mutathatna fel, ha egy játékos egy adott döntését hevesen vitatná. A figyelmeztetés tízperces kispadozást vonna maga után, miközben a szabálytalanságok megtorlására érvényben maradna a sárga és a piros lap. Az UEFA vezetője szerint egyfajta "mániává kezd válni" és lassan "járványos méreteket ölt" a bírók ítéleteinek megkérdőjelezése a pályákon.

Eltörölné a tripla büntetést

A bíráskodásban egyébként eltörölné a korhatárt, a kiválasztás és alkalmazás feltétele kizárólag a hozzáértés és a fizikális állapot lenne. A játékosként háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok UEFA-elöljáró eltörölné a hármas büntetést.

Platini reformálna Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Ha valaki utolsó emberként szabálytalankodna gólra törő játékossal szemben, akkor sárga lapot kapna, amennyiben a 16-oson belül történne az eset, 11-est végezhetne el az ellenfél, míg piros lapot kellene neki felmutatni, ha a 16-oson kívül szabálytalankodna, s csak szabadrúgás járna mozdulatáért.

Platini újragondolná a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) az összetételét is. Az 1886-ban alapított nyolctagú bizottságban négy szakértő továbbra is Angliából, Skóciából, Észak-Írországból és Walesből kerülne ki, de a legitimitását ezentúl nem a nemzetközi szövetség (FIFA) négy képviselője által nyerné el, hanem azáltal, hogy egy korábbi játékosokból és elismert szakemberekből álló bővebb testület formálna véleményt, amelynek azonban továbbra is négy szavazata lenne.