Mégis habozhatnak a Bundesliga-bírók

foci, szabadrúgás, habspray
UNITED KINGDOM, Manchester : Referee Mike Dean uses vanishing spray to mark the pitch for a free kick during the English Premier League football match between Manchester United and Swansea City at Old Trafford in Manchester, north west England on August 16, 2014. Swansea City won the game 2-1. AFP PHOTO/PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Ugyan a TÜV minőségellenőrző intézet egészségkárosítónak tartotta a szabadrúgások kijelölésére használatos habsprayt, ezért a németek még Bajnokok Ligája-mérkőzésen sem nézték jó szemmel a használatát, a futballszövetség csütörtökön mégis úgy döntött, hogy a hét végén már a Bundesliga-játékvezetők is bevethetik.

A németek korábban a TÜV minőségellenőrző intézet vizsgálataira hivatkozva azt közölték, hogy miután a habspray parabéneket és aktív hormonokat tartalmaz, ezért használata a német joggal és az uniós előírásokkal is ellentétes. Emiatt felmerült, hogy Németországban betiltanák még azt is, hogy Bajnokok Ligája-mérkőzésén használják a játékvezetők.

Az Origo két hete megkérdezte az esetről UEFA sajtóosztályát, ahol azt közölték, „a spray használatban marad, és a játékvezetők a továbbiakban is a szövetség utasításai szerint alkalmazhatják."

Forrás: AFP/Paul Ellis

Csütörtökön komoly fordulat történt, a Német Labdarúgó Szövetség hivatalosan is bejelentette, hogy bevezeti a sprayt. A debütálásra a pénteki Bochum-Darmstadt, a Heidenheim-Kaiserslautern, illetve a Nürnberg-Leipzig mérkőzéseken kerül sor, de szombaton a Bundesliga élvonalában is bemutatkozik.

"A brazíliai világbajnokságon láttuk, hogy tökéletesen működött. Most minden jogi kérdés megoldódott, így nálunk sincs akadálya annak, hogy a bírók használják" - mondta Michael Lutz Fröhlich, a német játékvezető-testület vezetője.