Mi ismerjük a románokat, ők nem minket

Dárdai Pál Telki, 2014. október 7.
Dárdai Pál, a Románia elleni október 11-i Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a csapat edzésén Telkiben 2014. október 7-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Telki, 2014. október 7. Dárdai Pál, a Románia elleni október 11-i Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a csapat edzésén Telkiben 2014. október 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál a keddi két edzés alatt felmérte a játékosokat, és a fejében már összeállt a bukaresti kezdőcsapat, de néhány helyen még változtathat a hátralevő napokon. Az ideiglenes kapitány szerint előny, hogy ismerjük a románokat, ők viszont nem tudnak rólunk semmit. 

A magyar válogatott játékosai kedden két edzésen vettek részt, a keddi tréningeken elsősorban a bukaresti mérkőzésre tervezett védekezést gyakorolták a játékosok, akik között már ott volt az utólag behívott két labdarúgó, Korhut Mihály és Fiola Attila is.

"A közös program átfogó felméréssel kezdődött, megnéztük, ki milyen állapotban van, és összeraktuk a heti felkészülési tervet - mondta Dárdai Pál, a három mérkőzésre kinevezett szövetségi kapitány a heti munkáról. - Az első nap célkitűzése az volt, hogy helyre tegyük az izmokat, annak érdekében, hogy minél frissebbek legyenek a játékosok a folytatásban."

Dárdai magyaráz a válogatott játékosainak Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kapitány ismertette a következő napok programját is. „Ma elkezdtük a védekezés felépítését, a szárazabb délelőtti edzés után délután már játékhelyzetekben is kipróbáljuk ezeket. Szerdán a támadásokat, csütörtökön elsősorban a pontrúgásokat gyakoroljuk, pénteken pedig már a mérkőzés helyszínén edzünk – mondta Dárdai.

A taktikánk legyen meglepetés

A szövetségi kapitány a tervezett taktikáról nem árult el konkrétumokat, mert azzal is csökkenne az esélye, hogy sikerül meglepni szombaton a románokat. Dárdai szerint előnyben vagyunk, mert mi tudjuk, mire számíthatunk a románoktól.

"Mi tudjuk, hogy mit játszanak a románok, tisztában vagyunk az erősségeikkel és a gyengéikkel is. A saját taktikánkba nem mennék bele, mert akkor elárulnék olyasmit is az ellenfélnek, amit nem áll szándékomban. A célunk, hogy kilencvenöt-kilencvenhat percig szervezetten, koncentráltan futballozzunk. A román válogatott nagyon agresszív csapat, kegyetlenül kihasználja a hibáinkat, ezt végig szem előtt kell tartanunk - fogalmazott a kapitány.

Dárdai Pál szövetségi kapitány Forrás: MTI/Illyés Tibor

Dárdai Pál azt viszont elárulta, hogy már az edzőtáborozás megkezdése előtt kész kezdőcsapat volt a fejében a romániai és a feröeri mérkőzésre is, de ezek még változhatnak néhány poszton a következő napokban, attól függően, hogy ki milyen teljesítményt nyújt az edzőtáborozás során.

Továbbra sincsenek sztárjaink

"Az összes kerettagot kiveséztem, amihez elemzőprogramok segítségét is igénybe vettem, ezen kívül minden edzést rögzítünk, és egyből visszanézem őket. Sokat számít az aktuális forma, ha valaki nem azt hozza, amit elvárok tőle, akkor lehet változás az általam elképzelt kezdőcsapatban. Még két-három napom van arra, hogy eldöntsem, melyik poszton ki kezd majd Bukarestben – mondta az mlsz.hu-nak Dárdai Pál.

Meglepjük a románokat Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kapitány hozzáfűzte: a magyar válogatottnak nincsenek világklasszisai, akik egy esetleges rossz meccset egy-egy villanással képesek hozni a csapat számára, ezért az egységben lehet az erőnk, s ha a labdarúgók is partnerek ebben, akkor ez az egység jó eredményhez vezethet Bukarestben.

Arra a felvetésre, hogy mit szól a bukaresti félelmetes atmoszférához, Dárdai Pál azt felelte: nem kell a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani annak, hogy a román fővárosban lesz a meccs, a lényeg, hogy a futballistákat a játék szeretete irányítsa, és élvezzék a mérkőzést.