Vágólapra másolva!
Mindkét felet szektorbezárással és pénzbírsággal sújtotta az Európai Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága a román-magyar Eb-selejtezőn történtek miatt.

Az UEFA honlapjának beszámolója alapján a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) emellett 30 ezer euróra, a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF) pedig 32 ezer euróra, azaz hozzávetőleg kilenc-, illetve tízmillió forintra is megbüntette, tehát a két szövetség tulajdonképpen azonos büntetést kapott, holott a román kihágások sora jóval hosszabb volt, ráadásul a román biztonságiak még saját szurkolóikat is összeverték.

Az 1-1-es döntetlennel zárult összecsapással kapcsolatban a románokat nézőtéri rendbontás, tűzijáték és petárda használata, illetve dobálása, valamint lézerfény alkalmazása, és rasszizmus miatt vonták felelősségre, és a testület a játékosok helytelen viselkedésével is foglalkozik, mivel öt sárga lapot gyűjtöttek be a hazai futballisták.

A magyar felet a vendégdrukkerek nézőtéri rendbontása, tűzijáték-használat és a magyar futballisták túl sok - hét - sárga lapja mellett a szurkolók rasszista megnyilvánulásaiért büntették.

Dárdai Pál együttese legközelebb november 14-én, a Groupama Arénában látja vendégül a finn válogatottat, a Ferencváros stadionjában egy, legalább 2500 fős szektort kell majd bezárni, de a gyakorlatban ez kettőt jelent majd az egyes szektorok befogadóképesége miatt.

A magyar szövetség az elmúlt hetekben jelentős energiákat fordított arra, hogy hatékonyan képviselje a sportszerű magyar szurkolók és a válogatott érdekeit, hivatalos kiegészítésében felhívta a figyelmet azokra a tényekre, amelyek a mérkőzés német UEFA-ellenőrének jelentéséből kimaradtak, és amelyek ismerete elengedhetetlen az események objektív megítéléséhez.

Alexander Hojda


A szövetségnek lehetősége van fellebbezésére, az MLSZ elnöksége jövő keddi ülésén határoz arról, hogy másodfokra viszi-e az ügyet. Ugyanakkor az is tény, hogy a rasszista rigmusokért (cigányozás) a legalacsonyabb kiszabott büntetési tétel a szektorbezárás - írja az Mlsz.hu.

Az MLSZ és a válogatott számára sem elfogadható az a tény, hogy minden előzetes figyelmeztetés, kérés ellenére nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által szankcionálandó, az UEFA által is súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények. A mostani döntés ennek az egyértelmű következménye. A mostani eset is nyomatékosan rávilágít arra, hogy a FIFA, az UEFA, a világ labdarúgása elkötelezett a kirekesztő, gyűlölködő nézőtéri magatartás száműzése mellett és megerősítik az MLSZ ilyen irányú törekvéseinek helyességét, szükségességét.

"November 14-én fontos Európa-bajnoki selejtezőt játszik a válogatott a Groupama Arénában Finnország ellen. A magyar szurkolók ezen a mérkőzésen bizonyíthatják, hogy a csapat szenvedélyes biztatása megfér a sportszerűséggel, azzal, hogy a fair play szellemét végig szem előtt tartva segítik a válogatottat" - zárul az MLSZ közleménye.