Hiába banánevőzött, Tavecchio lett az olasz futballelnök

Carlo Tavecchio, olasz foci
ITALY, Milan : A picture taken on November 24, 2008 shows Italian FA vice president Carlo Tavecchio during a press conference at a hotel in Milan. FIFA called for an investigation on July 28, 2014 into alleged racist comments made by Tavecchio, the frontrunner in the race for the top job in Italian football, when discussing Italy's overseas players. AFP PHOTO / ALBERTO LINGRIA
Vágólapra másolva!
Carlo Tavecchiót választották meg az Olasz Labdarúgó Szövetség elnökének. A 71 éves sportvezető a korábbi kiváló játékossal, Demetrio Albertinivel állt versenyben a posztért, melyet végül a szavazás harmadik körében, a 274 voks 63,63 százalékával szerzett meg.

Az új vezető Giancarlo Abetét váltja, aki az olasz válogatott korai világbajnoki búcsúja után jelentette be lemondását, pedig megbízatása 2017-ig szólt.

Kezdetben a 71 éves Carlo Tavecchio, a szövetség jelenlegi alelnöke számított esélyesnek, azonban amikor az olasz amatőr klubok nyári konferenciáján rasszista kijelentéseket tett, az élcsapatok többsége kihátrált mögüle.

Tavecchio lett az olasz szövetség új elnöke Forrás: AFP/Alberto Lingria

A sportvezető a légiósokkal kapcsolatban azt mondta, "aki a múlt héten még banánt evett Afrikában, itt máris a Lazio első csapatában találja magát".

Az olasz sajtóhírek szerint a Juventus és a Roma se őt, se a szakmailag nem túl képzett Demetrio Albertinit nem támogatta (utóbbi helyzetére jellemző, hogy még egykori klubja, az AC Milan sem állt ki mellette), de a Torino, a Sampdoria, a Sassuolo, az Empoli, a Cagliari, a Cesena és a Fiorentina is azt közölte, hogy egyik jelöltet sem támogatják.

Ennek ellenére Tavecchio - aki eddig az amatőr szekciót vezette - végül nagy fölénnyel, a szavazatok közel kétharmadával győzte le Albertinit.