Letolt gatyával is a világ tetején

louis van gaal holland edző, van gaal, manchester united, mez, Sir Bobby Charlton
Manchester United's newly-appointed Dutch manager Louis van Gaal (L) poses for pictures with retired English footballer Sir Bobby Charlton during a photocall at Old Trafford in Manchester, north-west England on July 17, 2014. Louis van Gaal started a new era at Manchester United on Wednesday as the Dutch manager arrived for his first day in charge of the fallen giants. AFP PHOTO/LINDSEY PARNABY RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or ŇliveÓ services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
Ha kell, Louis van Gaal letolt gatyával üvölt a játékosaival, eladja a sztárjait, miközben mások által mellőzött játékosokat tesz azzá. Nála semmi nem számít, csak az eredmény és a rendszer. A Manchester United menedzsereként már az első napjain hétpontos fejlesztési listával állt elő, még az edzőpálya gyepszőnyegét is lecseréltette. Jövőre egy teljesen új Unitedet láthatunk majd az angol bajnokságban.

Louis van Gaal mindig magasról tett rá, hogy kedvelik-e, vagy a pokolba kívánják, és ez most, hogy a világ legjobb edzői között emlegetik, és elfoglalhatta a világ egyik legnagyobb presztízsű kispadját, valószínűleg már nem is fog változni. Van Gaal pedigréjéből ugyanis egy dolog már első pillantásra kiviláglik: bár makacsul és arrogánsan ragaszkodik saját elképzeléseihez, szinte soha nem nyúl mellé, és ha hagyják dolgozni, szállítja az eredményeket.

Közben persze számtalan ellenséget szerez majd magának, akik között lesznek porrá alázott újságírók, a klubtól kiebrudalt játékosok, és szurkolók is, akik nem tudnak azonosulni Van Gaal modern felfogású totális futballjával.

Tisztítótűz nélkül nincs üdvözülés

Van Gaal azt mondja magáról, nem arrogáns, csak hisz a saját víziójában. Ezt azzal bizonyítja, hogy a megvalósítás felé vezető úton nem habozik olyan döntéseket meghozni, amelyek abban az adott pillanatban őrültségnek tűnnek, de valahogy később mindig bebizonyosodik, hogy neki volt igaza.

A Manchester Unitednál a hírek szerint közel egy tucat játékost tesz lapátra, nem számít Rio Ferdinand, Nani, Marouane Fellaini, Ashley Young, Sindzsi Kagava, Javier Hernandez, Tom Cleverley, Anderson és Wilfried Zaha játékára, Patrice Evra pedig már el is igazolt a Juventushoz.

A rendszer mindennél fontosabb

Van Gaal első komoly megbízatását az Ajaxnál kapta, ahol Leon Beenhakker másodedzőjéből lett vezetőedző egy kifejezetten sikertelen időszakban, amikor a szurkolók a totális futball megújítását várták tőle. Van Gaal fogta magát, és a sápítozó közvélemény szüntelen kukorékolásával mit sem törődve elküldte a csapattól Jan Wouterst, Brian Royt, és Dennis Bergkampot. Egyszerűen azért, mert ő mindig, mindenekfelett rendszerben gondolkodik, ami fölé soha nem nőhet egy játékos sem.

Louis Van Gaal ünnepli az 1995-ös BL-győzelmet Forrás: AFP/Vreeker/Kluiters

A Barcelonánál ennek itta meg a levét Rivaldo, aki hiába szeretett volna középen játszani, Van Gaal szerint a bal oldalon volt a helye. Végül a játékos repült, a holland edző elveiből még a katalánok kedvéért sem volt hajlandó engedni.

A Bayern Münchennél Luca Toni gondolta úgy, hogy egy európai Aranycipő már feljogosítja arra, hogy visszaszóljon az edzőnek. A következő évet már a Roma játékosaként kezdte, de annak még szemtanúja volt, amikor az „elkényeztetett, puhány sztárok” előtt Van Gaal letolta a gatyáját az öltözőben, és azt kiabálta az elképedt játékosok arcába, hogy elég kemények a tökei ahhoz, hogy bárkit ki merjen hagyni a csapatból.

Könnyű utálni, de muszáj tisztelni

1992-ben UEFA-kupát nyert az Ajaxszal, amelyet 1995-re – saját taktikai újításait elegyítve a hagyományos holland stílus erényeivel – a világ legjobb csapatává tett. A BL-döntőt Capello Milanját letakarítva húzta be '95 májusában, néhány hónnappal később pedig közellenség lett Magyarországon, mert a Fradi elleni meccsen kifogásolta, hogy színes bőrű játékosait majomhuhogással fogadták. Egy évvel később újabb BL-döntőt vívott, de akkor a Juve büntetőkkel legyűrte az Ajaxot, csapatának pedig a Bosman-szabály életbe lépése amúgy is elhozta a végét.

Van Gaal továbbállt, hogy Barcelonában kergesse őrületbe az embereket. Megjelenése első körben Gerard Piquében hagyott mély nyomokat, aki ekkor még az utánpótláscsapat tagja volt. Piqué nagyapja, Amador Bernabeu, a Barcelona korábbi igazgatója és alelnöke meghívta családi vacsorára a klubhoz kerülő Van Gaalt. Amikor a holland megtudta, hogy Amador unokája, Piqué az utánpótláscsapat tagja, fitymálóan szólt a srác vékony testalkatáról, majd mintegy bizonyítván szavait, jól meg is taszajtotta a dermedten álló kölyköt, aki elterült a család nappalijának közepén. Az eset mély nyomokat hagyott a játékosban, aki később komoly figyelmet szentelt fizikuma erősítésének, hogy soha többet ne kerüljön hasonlóan megalázó helyzetbe.

Két bajnoki cím mellett a Spanyol Kupát és az Európai Szuperkupát (képünkön) is megnyerte Van Gaal a Barcelonával Forrás: DPA/AFP/Franz Peter Tschauner

Van Gaal barcelonai szerepvállalása mindkét edzősködése (1997-2000, 2002-2003) alkalmával viharosra sikerült. Barcelonai öröksége a klub talán leginkább félreértett és félremagyarázott története, ami jórészt annak köszönhető, hogy mindvégig feszült, kiélezett viszonyt ápolt a helyi sajtóorgánumokkal. "A katalán média sosem habozott az olyan tehetséges, de nehezen kezelhető aranyifjak pártját fogni, mint Sztoicskov vagy Rivaldo, miközben szívtelen, hideg diktátornak állították be Van Gaalt, aki nem képes megérteni a Barcelonát felépítő nemzeti alapelveket. A valóság azonban teljesen más. Igaz ugyan, hogy a Barcelona stílusának alapjait Johan Cruyff fektette le, de Van Gaal minden elismerést megérdemel azért a munkáért, amit a hagyományokra építkezve véghezvitt. Az ő módszertani fejlesztései nélkül a jelen sikerei talán nem is léteznének" – írja a Barca - A világ legjobb csapatának története című könyvében Graham Hunter, aki 1992 óta áll napi kapcsolatban a klubbal. "Nem vagyok biztos benne, hogy valóban ő a legjobb edző a világon, ahogy azt gyakran mondogatja, de az biztos, hogy egyike a legjobbaknak. Magam is sokat tanultam tőle” – mutatott rá a közös munka tapasztalatai alapján Pep Guardiola.

Az utánpótlás fontossága

Van Gaal minden csapatánál szívesen nyúl a klub utánpótlásához. Barcelonában például ő hozta fel az első csapathoz Victor Valdest és Pepe Reinát, a mezőnyjátékosok közül pedig Xavit, Iniestát, Carles Puyolt és Thiago Mottát.

A Bayern Münchennél hasonló volt a helyzet, ő építette csapatba Thomas Müllert, Holger Badstubert, David Alabát vagy Diego Contentót. Emellett megváltoztatta Bastian Schweinsteiger posztját: a szélső középpályásból mélységi irányítót faragott, a németek ígérete ennek a lépésnek köszönhetően lett világklasszis játékos.

A filozófia

Van Gaalt hevesen gyűlölték a korábbi évtizedek romantikus szurkolói vonalának képviselői, akik úgy látták, a totális futball újraértelmezése Van Gaal keze alatt automatizált, a kreativitást a rendszer oltárán feláldozó felfogássá vált. "A futball csapatjáték – jelentette ki –, vagyis a csapat játékosai függenek egymástól. Ha néhányan nem végzik el tökéletesen a rájuk bízott munkát a pályán, azt a társaik szenvedik meg. Ez azt jelenti, hogy minden játékos köteles a legjobb tudása szerint elvégezni a rá kirótt feladatot, amihez fegyelmezett hozzáállásra van szükség. Véleményem szerint ez csak úgy érhető el, ha a pályán kívül is fegyelmet tartunk.” Van Gaal ennek szellemében különösen nagy hangsúlyt helyezett a pontosságra, a közös étkezésekre és a megfelelő fizikai erőnlétre.

Filozófiája abban különbözik a hetvenes években kifejlődött totális futballtól, hogy megingathatatlanul hisz benne, a középpályásoknak nem szabad túlfutniuk a szélsők vonalán, hogy így alakítsanak ki emberelőnyt. Ennek részben a védekezés megszilárdítása az oka, hogy ha esetleg nem sikerül kialakítani az emberelőnyt, az ellenfél ne vihesse szabadon a védőkre a labdát, a másik ok pedig az volt, hogy Van Gaal szerette, ha a szélsői előtt mindig van terület, amit befuthatnak. A középpályás csak azért van ott, hogy biztosítson, és hogy gyorsan lehessen fordítani a másik szél irányába, ha a helyzet úgy hozza.

A Manchester United átalakulása

Ez a szellemiség már a Bayern Münchennél is jól megfigyelhető volt a Ribéry-Robben páros esetében, a Manchester Unitedet tekintve pedig Juan Mata és Adnan Januzaj örülhet a legjobban ennek a felfogásnak. Ugyanakkor várhatóan a David Moyes által sokat foglalkoztatott Ashley Young és Antonio Valencia háttérbe szorul majd Van Gaal alatt.

"A modern labdarúgásban a négyvédős rendszer középső védői valójában már irányítóknak tekinthetők" – hangoztatja gyakran Van Gaal. Már csak emiatt is valószínű, hogy a United igazolni fog egy passzjátékban is erős középső védőt – eddig ehhez Mats Hummels, a Borussia Dortmund játékosa áll a legközelebb. Az sem lenne váratlan fordulat, ha a csapat védekező középpályása, Michael Carrick találná magát ezen a poszton.

A holland iskolának megfelelően Van Gaal is szereti 4-3-3-as rendszerben játszatni a csapatait. A három középpályás közül a leginkább előretolt szerepben egyfajta modern irányítót alkalmaz: korábban Bergkamp vagy Litmanen töltötte be ezt a szerepet, a Unitednál várhatóan Wayne Rooneyra hárul majd a feladat, ami egyben azt is jelenti, hogy az előkészítésben és a támadások felépítésében nagyobb szerepe lesz, mint korábban. Ugyanez vonatkozhat Robin Van Persie-re is a középcsatár helyén: a befejezés mellett a labdák megtartása, és két szélső támadó helyzetbe hozása is várhatóan a feladatai közé tartozik majd.

Van Gaal érkezése és fogadtatása

"Pozitív élmény volt találkozni az új menedzserrel és a segítőivel" – kezdte a MUTV-nek adott nyilatkozatát Rooney a holland mester érkezése után. "Jó hangulatban teltek az első edzések, ami nagyon fontos, mert a komplett szezon szempontjából létkérdés, hogy megfelelő alapozáson legyünk túl. Minden játékos szeretne jó benyomást tenni az új edzőre, ezért dolgozunk nap mint nap. Van Gaalnak más elképzelései vannak a játékról, mint amit megszoktunk, de keményen odatesszük magunkat a munka során, figyelmesen hallgatjuk, mit vár el tőlünk a pályán. Alig várjuk, hogy elkezdődjön a szezon, és megmutathassuk, mire vagyunk képesek" – fogadkozott a csatár.

Van Gaalt a manchesteri klublegenda, Sir Bobby Charlton mutatta be a hivatalos sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Lindsey Parnaby


A játékkoncepción túl Van Gaal a csapat munkakörülményein is több változtatást kért már az első napokban.

1. A csapat carringtoni edzőközpontjában reflektorokat kért a központi pálya köré, hogy bármikor tarthasson edzéseket.
2. Ugyanennek a pályának a talaját kicseréltette, hogy megegyezzen az Old Trafford gyepével.
3. Alvókapszulákat rendelt az edzőközpontba, hogy a játékosai a délutáni és az esti edzések között nyugodtan tudjanak pihenni.
4. Játékosainak együtt kell étkezniük Carringtonban, és ettől függetlenül is azt várja tőlük, hogy minél több időt töltsenek a csapat edzőközpontjában.
5. Széltörőket állíttatott fel az edzőpályák közé a nyugodtabb gyakorlás érdekében.
6. 22 főre fogja szűkíteni az első csapat keretét.

Végezetül leszögezte, hogy minden csapattagnak kötelező maradéktalanul elfogadnia a munkamódszereit, a játékkoncepcióját és minden szabályt, amit a közös munka során hoz.

David Moyes bukásáról sokan azt mondják, elsősorban az volt a baj, hogy túlságosan hasonlított Fergusonhoz, de mégsem Ferguson volt. Louis van Gaallal ez a hiba biztosan nem ismétlődik meg.